GALERIJA SRPSKOG KULTURNOG CENTRA

IZLOŽBA ROBERTA HRELJE: Istarske kvake kroz povijest

| Autor: Vanesa BEGIĆ
S otvorenja izložbe (Snimila Vanesa Begić)

S otvorenja izložbe (Snimila Vanesa Begić)


U Galeriji Srpskog kulturnog centra otvorena je izložba Roberta Hrelje "Priča istarskih kvaka 1768. - 1940.".

Kao što i sam naslov izložbe kaže, autorova su preokupacija ovdje upravo kvake, koje je fotografirao u raznim krajevima Istre te Liburnije.

Što li se krije iza tih kvaka, koje su poput ulaza u neke drevne priče, tajanstvene, složene, vesele ili tužne, gledatelj fotografija može samo pretpostaviti, a fotografirane kvake su različite, ovisno o graditeljskom razdoblju nastanka.

Prilikom otvorenja izložbe Damir Koroman Pletikos pročitao je pjesmu napisanu za tu zgodu, Pavlina Klarić Halić kazala je da je te neobične, drevne kvake prvi put vidjela kada je kupovala stan u Puli, a Ozren Valentić iz Udruge Format rekao je da je to Hreljin rezultat iz zadnjih nekoliko godina. Nazočne je u ime SKUC-a pozdravila Aleksandra Ana Mikarić.

Robert Hrelja rođen u Australiji, živi i radi u Puli. Fotografijom se bavi od srednje škole u sklopu foto-sekcije. Dugogodišnji je član CVU Batana Rovinj i Udruge Format Pula.

"Priča istarskih kvaka 1768. - 1940." je njegova treća samostalna izložba. Tijekom četverogodišnjeg razdoblja zabilježio je svojim foto aparatom više od 200 vrlo starih i raritetnih kvaka u Istri. Najstarija kvaka koju je zabilježio nalazi se u Vodnjanu, te je iz 1786. godine. Jedinu kovanu ručnu kvaku na području Pule zabilježio je na Villi Idoli.

"Robert Hrelja odabirom svojih fotografija predstavlja željezne, kovane, lijevane, mesingane, estetski dorađene, ručno izrađene kvake koje su dio naše povijesti, odraz umjetničkih stilova, pokazatelj kulturoloških, društvenih, gospodarskih, urbanih, ali i estetskih prilika u našim krajevima od 1768. - 1940. godine", navedeno je u popratnom katalogu.

Autor je rekao da je taj posao fotografiranja bio zabavan, ali da je bilo tu i neobičnih situacija s ljudima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter