tunel Zerostrasse

Započeli Dani arhitekture u Istri: Predstavljen šarolik spektar raznovrsnih arhitektonskih rješenja

| Autor: Vanesa Begić
(Snimio Duško Marušić Čiči)

(Snimio Duško Marušić Čiči)


Dani arhitekture u Istri otvoreni su u petak navečer u tunelu Zerostrasse godišnjom izložbom otvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u prošloj, 2023. godini.

Predstavljen je šarolik spektar raznovrsnih arhitektonskih rješenja: od doma za starije osobe do interijera kuća i raznih drugih projekata realiziranih diljem Lijepe Naše.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

- Drago mi je da u ovom sugestivnom prostoru otvaramo izložbu recentnih arhitektonskih rješenja, a Dane arhitekata obilježit će vrlo bogat program s raznolikim sadržajima, koji će trajati sve do 13. prosinca, kazala je predsjednica Društva arhitekata Istre Jasmina Bašić.

- Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata, kao i dodjela godišnjih nagrada središnja su događanja Udruženja hrvatskih arhitekata, budući da ovaj izložbeni postav omogućava uvid u ono što se iz domene arhitekture kreiralo posljednjih mjeseci, a tako se i prate tenedencije u arhitekturi, predstavljaju se i šire prostorne i društvene teme, navela je prilikom otvorenja izložbe Mia Roth Čerina, predsjednica Udruženja hrvatskih arhitekata.

- Takve manifestacije otvaraju prozor široj publici, važne su za oblikovanje kulture i društva te pokazuju kako je moguće da razvoj i očuvanje tradicije budu zastupljeni u istoj rečenici, kazala je istarska dožupanica Jessica Acquavita.

Dopredsjednik Udruženja hrvatskih arhitekata Vjekoslav Gašparović kazao je da su svi prijavljeni radovi ovdje ravnopravno izloženi te da sama izložba nije kurirana i ovdje produkcija što se arhitekture tiče postaje novo ishodište, naglasivši da arhitektura kao takva nije poput utrke, nije sport gdje svatko želi biti što bolji i što brži.

Radove Godišnje izložbe ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2023. godini valorizirao je stručni žiri u sastavu: Vjekoslav Gašparović (predsjednik), Ana Boljar, Vedad Islambegović, Jani Mardešić, Iva Martinis, Marin Mikelić, Helena Paver Njirić, Tomislav Soldo i Ana Šverko.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

Osvrnuvši se na nominacije za nagrade – a bio je ujedno i predsjednik deveteročlanog stručnog žirija koji je odabrao najbolje arhitektonske radove u Hrvatskoj u prošlog godini, istaknuo je da je bilo i polemika zbog nominiranja tv-serije "Betonski spavači" u kategoriji najuspješnijih arhitektonskih ostvarenja, jer što jedan tv-program ima veze s arhitekturom u tom smislu. No, ipak, naveo je da ta emisija ima potencijala.

Nagrada "Viktor Kovačić" za životno djelo dodijeljena je doajenu arhitektonske struke i sveučilišnom profesoru Đuri Mirkoviću. Nagradu "Viktor Kovačić" za najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva u 2023. godini dobili su Lea Pelivan i Toma Plejić za Hotel Zonar u Zagrebu. Nagrada "Drago Galić" za najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture dodijeljena je Jurju Glasinoviću i Nikoli Fabijaniću za Kuću Nodi u Ivanić-Gradu, dok je Nagrada "Bernardo Bernardi" za najuspješnije ostvarenje na području oblikovanja i unutrašnjeg uređenja u 2023. godini pripala Vanji Ilić za Vinogradarsku zbirku Pitve na Hvaru. Dubravki Kisić za knjigu "Arhitekt Milovan Kovačević – pobornik internacionalnog modernizma u Hrvatskoj" dodijeljena je Nagrada "Neven Šegvić" za publicistički, kritički, znanstveno-istraživački i teorijski rad na području arhitekture u 2023. godini.

Izložba ostaje otvorena do petka, 8. studenog, svakim danom od 9 do 17 sati, a organizirana je u suradnji s Udruženjem hrvatskih arhitekata (UHA) i Povijesnim i pomorskim muzejom Istre. Organizaciju potpisuje Društvo arhitekata Istre (DAI-SAI) – Jasmina Bašić, Anamarija Tubaković, Aleksandar Ćelović, Ana Dana Beroš i Tihana Nalić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter