UDRUGA UMIROVLJENIKA

Otvorena prva samostalna izložba fotografija Mirjane Šepe: Ljubav prema prirodi iskazana kroz poljsko cvijeće

| Autor: Zvonimir Guzić
(Snimio Zvonimir Guzić)

(Snimio Zvonimir Guzić)


U prostorijama Udruge umirovljenika Galija u Poreču otvorena je prva samostalna izložba fotografija "Poljsko cvijeće" članice Likovne udruge Poreč Mirjane Šepa. Sam naziv izložbe sugerira da autorica inspiraciju pronalazi u prirodi i njenim detaljima, pokrivajući širok spektar cvjetnih primjeraka slikan u više različitih godišnjih doba. Dominiraju cvjetni uzorci, ali pronalazimo i fotografije sa širim kadrovima zelenih pejzaža i stablima u prvom planu.

Inspiracija

Kako navodi Mirjana cijela ova avantura sa fotografijama koja je iz hobija prerasla u strast krenula je zbog jednog stabla.

- Još i danas se prisjećam prizora od prije nekih dvadesetak i više godina kad mi je pažnju privuklo jedno raskošno stablo na uzvisini pored ceste između Tinjana i Baderne. Bio je mjesec svibanj i stablo je dominiralo cijelim krajem, livada na kojoj se nalazilo bila je prepuna cvijeća.

Toliko me zaokupila ta njegova impozantnost da sam povremeno dolazila do njega, želeći se odmoriti u miru i sjeni njegove krošnje, daleko od gradske vreve i buke. Toliko je ta oaza mira saživjela sa mnom da sam je odlučila ovjekovječiti i kao fotografiju spremiti za uspomenu, rekla je o svom prvom iskustvu sljubljivanja prirode i slike koja joj je kasnije poslužila kao završni rad na tečaju fotografije.

- U to vrijeme bila sam se prijavila na tečaj koji je vodila mlada profesorica Ivana Orlić koja nas je odmah osvojila svojom vedrinom, znanjem i komunikativnošću. Po završetku obuke, svatko je trebao donijeti završni rad, kao potvrdu stečenog znanja.

Ja sam došla sa fotografijom moga stabla koja je zadovoljila kriterije mentorice Ivane i tako je počela moja avantura sa fotoaparatom i prirodom koja je uvijek bila u fokusu mog interesa bez obzira na godišnje doba, rekla je Šepa istaknuvši da su joj inspiracija bile i izložbe fotografija pokojnog Renca Kosinožića na kojima se divila stablima u jesenjim bojama, zalascima sunca na Peškeri i Motovunu u magli.

Šepa je već sedamnaest godina članica Likovne udruge Poreč na čijim skupnim izložbama redovito sudjeluje.

- Mirjana je naša članica od 2007. godine i od tada nije propustila gotovo ni jednu našu izložbu na kojima se nađe bar jedna njena tematska fotografija. Mnoge od tih fotografija donirane su u humanitarne svrhe ili nekim ustanovama da si oplemene prostor. Dugo nam je trebalo da je nagovorimo na ovu izložbu jer ona nema pretenzije biti umjetnički fotograf, Mirjana samo želi jednostavno prenositi svoje viđenje predivne prirode i njenih detalja. Nije bilo lako odabrati svega tridesetak radova, iz bogate zbirke, za ovu izložbu, ali nadam se da smo ovim postavom uspjeli prenijeti bar djelić te njene ljubavi prema fotografiji i prirodi, rekla je predsjednica Likovne udruge Poreč Ester Diklić.

Emocije kod publike

Nakon toga autorica je u znak podrške na poklon dobila zbirku poezije "Tebi ljubavi" od pjesnikinje Nevije Cvitko koja je izrecitirala pjesmu "Dodirni me, jeseni" što je izazvalo dosta emocija kod prisutne publike. Večer su upotpunile članice vokalne skupine Zajednice Talijana Nigrignanum iz Labinaca svojim glazbenim nastupom.

Izložba će biti otvorena do druge polovine mjeseca studenog, a može se pogledati u radno vrijeme Kluba umirovljenika Galija, radnim danom od 8 do 12 sati.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter