samostalne izložbe

Pred rovinjskom likovnom publikom otvoren "Boogie - Woogie" Silvane Konjevoda i Izabele Peculić Stančić

| Autor: Glas Istre
(Promo)

(Promo)


Samostalne izložbe "Boogie - Woogie" autorica Silvane Konjevoda i Izabele Peculić Stančić svečano su otvorene u petak, 18. listopada, u rovinjskom Multimedijalnom centru u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Grada Rovinja. Izložbeni postav objedinjuje više od 60 radova dviju riječkih likovnih umjetnica koje, kao kako ističe kustosica izložbi povjesničarka umjetnosti Elizabeta Rogović donose bitno različite likovne izraze, no "Boogie - Woogie" istodobno predstavlja i brojne sličnosti autorica.

"Silvanu Konjevoda i Izabelu Peculić Stančić povezuje grad Rijeka, generacijska pripadnost, česti susreti, mondrianovski šareni kružići te dubinski promišljena i višeznačna umjetnost. Rezultat tih sličnosti i razlika je ova izložba, koja je baš kao i boogie-woogie, razigrana, šarena, plesna, s dozom sjete i bluesa u podtonu", naglasila je Elizabeta Rogović.

Govoreći o radovima na izložbi, kustosica Rogović je istaknula da Izabela Peculić Stančić svoj likovni svijet u Rovinju predstavlja kroz radove iz tri ciklusa "Color Therapy", "Experience colours" i "Coriandoli", a povezuju ih boja kao likovni element, te činjenica da autorica posjetitelju želi ukazati na terapijski učinak slikarstva. 

Izložena serija knjižica "Color Therapy", svojevrsni su intimni dnevnici Izabele Peculić Stančić, a u seriji "Experience colours",autorica predstavlja kombinaciju obojenih slikarskih platna (24 x 18 cm) te gledatelju nudi doživljaj iz nekonvencionalne perspektive. Naime, radove ne vješa zid već ih postavlja na blago izdignutu površinu te cjelinu tretira kao objekt, a slično polazište ima i pri predstavljanju slika iz serije "Coriandoli". "Coriandoli" donose "cijeli dijapazon bijelih slika različitih formata, koje u većoj ili manjoj mjeri prekrivaju tragovi crne boje u vidu mrlja ili svojevrsnih otisaka. Na njima titraju raznobojni kružići, poput šarenih korijandola koji se bacaju u trenucima sreće, veselja i zabave te zrcale autoričin užitak u procesu stvaranja."

Predstavljajući izložbu radova Silvane Konjevoda, Rogović je naglasila da su slike-objekti iz njene serije "Boogie-woogie" nastali od pronađenih predmeta koje autorica transponira u umjetnička djela. Ističući da titrave površine i sama dinamika slika daju mogućnost za povlačenje paralele s Mondrianom, kustosica ističe da "za razliku od Mondriana Silvana Konjevoda ostaje vjerna morandijevskoj paleti boja s tek ponekim žutim akcentom. 

"Na njenim radovima većih formata (Horizont, Ružičasta putanja, Sve je dobro, Tajni život zvijezda) nailazimo na slutnju pejzaža. Nekonvencionalna u korištenju slikarskih elemenata, uporabom apstraktnog likovnog jezika i profinjenog kolorita ne slijedi vanjske uzore, ne zanimaju je ni priroda ni društvo, kao ni teorija, već gradi isključivo na odnosu slika-promatrač", kazala je kustosica Rogović o radovima Silvane Konjevoda.

Silvana Konjevoda (1966.) u Rijeci je diplomirala na odsjeku likovne kulture Pedagoškog fakulteta uz izborni kolegij: grafika s pismom i primijenjena grafika (prof. Josip Butković). Živi u Rijeci, gdje se uz slikarstvo bavi i pedagoškim radom. Izlagala je na nekoliko samostalnih te na brojnim skupnim izložbama. Dobitnica je više priznanja i nagrada za svoj autorski i pedagoški rad. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeka i Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istre.

Izabela Peculić Stančić (1967.) rođena je u Rijeci, gdje je diplomirala na Pedagoškom fakultetu 1992. godine, na Odjelu likovne kulture s izbornim kolegijem grafike. Od 2001. godine članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeka, a od 2011. Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Voditeljica je likovne radionice W-atelijer u Udruzi Art&Fun. Radovi joj se nalaze u zbirci Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci te u mnogim privatnim kolekcijama. Promovira likovnu kulturu kao slobodnu aktivnost (posjeti muzejima, likovne radionice), u suradnji s muzejima i galerijama

Izložba "Boogie-Woogie" je prodajnog karaktera, a u rovinjskom MMC-u bit će otvorena do 8. studenog od 10 do 12 i 18 do 20 sati.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter