Galerija HUIU

Otvorenje izložbe "Moranje je stil života" Eni Blašković

| Autor: Glas Istre
(Foto: Jovica Drobnjak, Tanja Kanazir)

(Foto: Jovica Drobnjak, Tanja Kanazir)


Izložba umjetnice Eni Blašković naziva Moranje je stil života proizašla je iz koncepta istoimenog rada zamišljenog za skupnu izložbu Percepcije unutar koje je dosad triput nacionalno predstavljen u Gradskoj galeriji Labin te Galerijama Kortil (HKD, Rijeka) i Forum (KIC, Zagreb), a po prvi puta izložit će se kao samostalna instalacijska cjelina u Galeriji HUIU u Puli.

Keramičke pločice na kojima su „ispisani“ sadržaji post-it papirića nastali u interaktivnom stvaranju publike, prekrit će zidove galerije u organskoj instalacijskoj formi. Povod nastanku rada bio je poziv za sudjelovanjem na izložbi Percepcije, kada je umjetnica odlučila svoju nemogućnost pronalaska vremena za stvaranjem iskoristiti kao podlogu za sociološko-umjetnički eksperiment temeljen upravo na svakodnevnim „moranjima“. Tako se Eni pita: „Čini ono što moraš da bi mogao činiti ono što želiš – no u kojoj mjeri?“
„Procesualni rad (tzv. work in progress) Moranje je stil života započeo je u proljeće 2023. za izlaganje u Gradskoj galeriji Labin, a interaktivnom formom ostavljanja post-it papirića publici s uputom navođenja vlastitih „moranja“ prilikom svakog od dosadašnjih izlaganja stvorio je opseg od 400 papirića prenesenih u keramičko obličje.

Svaka pločica oblikom, koloritom i dimenzijama simbolizira izvorni post-it papirić vjernim prenošenjem zapisa iz papira u keramiku prevađajući iz jednog medija u drugi tekst, svaku tipografsku osobitost i/ili crtež ostavljajući ih kao svojevrsne intimne zapise svakog od autora unutar „vremenske kapsule“ papirića ili pločice. Individualno poimanje „moranja“ posredno prepričava osobne priče iz autoričinog bliskog i šireg kruga obitelji, prijatelja i poznanika, ali i posvemašnjih stranaca, koji su bilježenjem svojih misli slijedeći dobivenu uputu otvorili prozor novih percepcija tumačenja koncepta „moram“ doslovnim, apstraktnim, kreativnim i filozofskim oformljivanjem unutar kvadratića post-it papirića.“ – iz predgovora kustosice izložbe Stephanie Peršić.

Eni Blašković rođena je u Puli 1985., a diplomirala je likovnu kulturu na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci 2010 godine. Dobitnica je Rektorove nagrade za najboljeg studenta generacije. Sudjelovala je na više skupnih izložbi u Hrvatskoj te dosad postavila jednu samostalnu. Godine 2009. i 2010. pokreće i koordinira projekt izložaba mladih umjetnika unutar kulturne manifestacije Labin Art Republika. Posljednjih petnaestak godina bavi se pedagoškim radom i 2023. godine stječe status učitelja-mentora. U svojem likovnom radu djeluje intermedijalno (crtež, film, fotografija, grafičko oblikovanje, keramika...) kao rezultat polazišnog idejnog koncepta. Povremeno se bavi grafičkom dizajnu. Živi i radi kraj Labina.

Izložba i program HUiU galerije financirani su sredstvima Ministarstva kulture i medija RH, Grada Pule - odjel za kulturu, Zaklade Kultura nova i Istarske županije - odjel za kulturu i zavičajnost.

Izložba traje od 18. listopada do 8. studenog. Radno vrijeme je od ponedjeljka do petka od 12 do 20 sati.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter