izložba edne strenja jurcan

"Vitiligo - aposemija duše" u Rovinju. Pulska fotografkinja kroz portrete destigmatizira rijetku bolest

(Foto: Promo)

(Foto: Promo)


U subotu, 24. kolovoza u 20:.0 sati, u (PAG) Photo Art Gallery "Batana" u Rovinju , svečano će se otvoriti izložba pulske fotografkinje Edne Strenja Jurcan. Samostalna izložba fotografija pod nazivom "Vitiligo - aposemija duše" donosi portrete osoba koji boluju od vitiliga.

Autorica kroz objektiv fotoaparata predstavlja vitiligo, stečenu, ograničenu depigmentaciju kože koja je sklona širenju i najčešće se manifestira s ostalim autoimunim bolestima, a od koje sama boluje kako bi, prema vlastitim riječima, edukacijom potaknula ljude na razmišljanje o različitostima ali i osnažila osobe s vitiligom, da se kroz edukaciju i promoviranje različitosti kao ljepote, osjete bolje u svojoj koži.

Nakon premijere u Veneciji, izložba je gostovala u pulskoj galeriji Makina gdje je bila odlično posjećena.

Izložba se u Rovinju može razgledati sve do 10. rujna u radno vrijeme galerije: od ponedjeljka do petka od 10:30 do 13.30 te od 18 do 22 sata, dok je subotom otvorena samo prijepodne i kasnije po najavi.

Edna Strenja Jurcan rođena je 1982. u Puli. Diplomirala je na Arhitektonskom Fakultetu u Veneciji sa temom “Vodič arhitekture u Puli: 1850.- 1990.” Fotografijom se aktivno bavi od 2013. Izlagala je na skupnim izložbama u Puli, Rijeci, Zagrebu i Sarajevu gdje je više puta nagrađivana. Na salonu fotografije u Vinkovcima 2018. dobiva prvu nagradu za seriju “Tata i ja - objektivizacija jednog sjećanja”, koja je izložena na samostalnim izložbama u Zagrebu (Institut za suvremenu umjetnost – kustosica Janka Vukmir), u galeriji Fotokluba Split te u Uličnoj Galeriji u Beogradu. U Veneciji, Puli, Rijeci  i sada u Rovinju samostalno izlaže fotografski projekt “Vitiligo - aposemija duše”.

Osnivačica je i voditeljica zbora Praksa. Živi i radi u Puli.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter