Otvorena izložba Darija Petkovića

Problematiziranje teme sjećanja

| Autor: Mihael Stojanović
(Snimio: Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

(Snimio: Duško Marušić Čiči/Glas Istre)


Na izložbi »Damnatio memoriae« Darija Petkovića, održanoj u Galeriji Makina kao dio popratnog programa 71. Pulskog Filmskog Festivala, autor je predstavio radove koji tematiziraju sjećanje i memoriju u povijesnom kontekstu, propitujući različite oblike predmeta i mjesta. »Damnatio memoriae« ili u prijevodu »osuda sjećanja«, u antičkom Rimu, označavao je praksu brisanja svake uspomene na određenu osobu koja je bila nepoželjna ili osuđena zbog svojih djela. Tako je i radove koji problematiziraju temu sjećanja i memorije u odnosu na povijesni kontekst, propitujući različite oblike predmeta, mjesta i sl..

- Tuđmanove fotografije nisam ja fotografirao - tehnikom retuširanja sam promijenio kontekst i čitanje tih fotografija. Na tim fotografijama se nalazi i još jedan predsjednik iz područja Jugoslavije - jesmo li spremni prihvatiti Tuđmana i tog predsjednika zajedno na fotografijama? Taj predsjednik bio je Slobodan Milošević, kaže Petković koji je naglasio važnost povijesnog konteksta tih fotografija.

- To su događaji iz 1991. - transkripte i zapisnike sastanaka ne znamo, tako da niti ne znamo s čime su se dogovarali. Uvijek sam razmišljao koliko su te fotografije važne u nekom povijesnom kontekstu i odlučio sam intervenirati, izbrisao sam jednu koja je na rubu. Radi se o propitivanju odnosa ta dva čovjeka koji su odredili sudbinu milijunima ljudi u razdoblju prije 25 godina pa sve do današnjeg dana, demistificirao je.

Jedan od eksponata uključuje fotografiju s plaže na kojoj je slikan lokalitet na kojem je bio logor.

(Snimio: Duško Marušić Čiči/Glas Istre)(Snimio: Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

- Izložio sam i 1000 kuna iz NDH koje prikazuju mjesto koncentracionog logora. Ne mogu tvrditi da se to svjesno napravilo, ali previše je neobično da bi bilo slučajno. Pravi razlog zašto se koncentracijski logor nalazi na apoenu od 1000 kuna je spoznaja koju želim podijeliti s drugim ljudima. Na svakom od nas je da prema svojim intelektualnim sposobnostima promisli o tim događajima,« dodao je Petković. Na poleđini novčanice od tisuću kuna iz tog zlokobnog perioda nalazi se lokalitet Paga na kojem je bio smješten koncentracijski logor, a danas nema nikakav trag postojanja niti nekakvo spomen mjesto na stradale.

Petković je također spomenuo socijalističku Jugoslaviju i prve višestranačke izbore.

- U vrijeme socijalističke Jugoslavije održali su se prvi višestranački izbori i glasanje je bilo u crvenim kutijama koje su odbačene na poljani, a postoje i fotografije Tuđmana i Manolića kako glasaju i ubaciju listiće u te kutije. One su istresene u kanal Odre i Save i ja sam to otišao pronaći. Neke kutije sam sačuvao i spasio sam 10 takvih kutija u svrhu memorabilije. Jedan dio kutija bio je tako ‘izložen’ na poljani, nije namješten.« zaključio je svoju izložbu Petković.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter