Art Panoptikum XLVI

U organizaciji Gradske radionice Pula predstavljanje izložbe šest umjetnika

| Autor: Glas Istre
(Foto Facebook Gradske radionice Pula)

(Foto Facebook Gradske radionice Pula)


Gradska radionica u Puli poziva na još jedno predavanje u seriji Art Panoptikum koje će se održati u ponedjeljak 14. kolovoza u 20.30 sati u njihovom vrtnom prostoru na Stoji.

Na početku 46. Art Panoptikuma predstavit će se švedska keramičarka i dizajnerica Lisa Larson čija se izložba do 5. studenog može vidjeti u Vandalorum Museum för Konst och Design koji se nalazi u gradu Värnamo u Švedskoj. Na ovoj izložbi predstavlja se širok izbor iz sedam desetljeća njene karijere, od dobro poznatih predmeta masovne proizvodnje, do skica, prototipova i unikata.

Nakon nje slijedi prikaz velike pregledne izložbe kamerunskog umjetnika Pascale Marthine Tayoua, koja je pod nazivom "LOBI LOBI" otvorena do 26. studenog u prostoru Cultural Foundation u Abu Dhabiju. Ovaj umjetnik stvara fluidne i transkulturalne kompozicije iz drevnih i suvremenih formi i referenci, a u svom radu kombinira različite medije te nastoji umjetnički redefinirati postkolonijalnu kulturu i postavljati pitanja o globalizaciji i modernosti.

Potom slijedi tema o izložbi britanske umjetnice Flore Yukhnovich u Ashmolean Museum of Art and Archaeology u Oxfordu koja traje do 14. siječnja sljedeće godine. Ona je jedna od najzapaženijih mlađih umjetnica koja se proslavila transformirajući povijesne kompozicije u suvremene apstrakcije, a njezino primarno nadahnuće su raskošna platna francuskih rokoko slikara koje spaja s referencama iz moderne pop kulture na potpuno nov način.

Sljedeća izložba o kojoj će se govoriti nalazi se u istom muzeju gdje britanski umjetnik Daniel Crews-Chubb predstavlja nove radove kojima povezuje povijesna nadahnuća s dinamičnim i suvremenim slikarskim jezikom. Crews-Chubb je razvio intenzivan fizički, mješoviti stil slikanja, u kojem boju razmazuje prstima, grebe štapićem, nanosi ravno iz tube, prska iz limenke i miješa u pijesak ili poseban gel.

Zatim je na redu izložba Pipilotti Rist pod nazivom "Pixel Forest and Worry Will Vanish" koja je do 4. rujna otvorena u Museum of Fine Arts u Houstonu. Ova švicarska vizualna umjetnica smatra se još od sredine 1980-ih, jednom od glavnih inovatorica suvremene umjetnosti koja svojim radom pomiče granice video umjetnosti, iskorištavajući nove tehnologije za stvaranje instalacija koje spajaju prirodni svijet s onim elektronskim.

A kao posljednja u nizu aktualnih izložbi predstavit će se retrospektiva superzvijezde skandinavske suvremene umjetnosti Ragnara Kjartanssona koja se pod nazivom "Epic waste of love and understanding" može do 22. listopada vidjeti u Louisiana Museum of Modern Art koji se nalazi u blizini Copenhagena. The Art Newspaper proglasio ju je jednom od izložbi koju morate posjetiti, a ovaj Islanđanin širom je priznat kao jedan od najuzbudljivijih i najznačajnijih glasova suvremene umjetnosti. U stalnoj temi predstavljanja umjetničkih rezidenciji ovaj put bit će govora o rezidencijalnom programu za umjetnike koji je uspostavljen još 1967. u gradu Roswellu u saveznoj državi Novi Meksiko.

Na samom kraju programa bit će riječ o međunarodnom festivalu ulične umjetnosti Stencibility, koji se od 2010. održava u estonskom gradu Tartu koji nosi titulu Europske prijestolnice kulture sljedeće godine. Art Panoptikum u organizaciji Gradske radionice priprema i vodi Boris Bogunović.

Ulaz na programske aktivnosti Gradske radionice je besplatan.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter