"Sivi prostori nesloboda"

Izložba Fulvia Juričića otvorena u Umagu

| Autor: Vanesa Begić
(Foto MMC Umag)

(Foto MMC Umag)


 Bogati opus Fulvia Juričića, umjetnika, profesora, barda istarske likovne scene, nastavlja se ovim recentnim radovima. Poznajući kolegu, doživljavam ga kao senzibilnog i kreativnog, a nenametljivog. Ove vizualizacije prostora kao da se nadovezuju na njegove ranije radove koji su često bili mračni, ali s ponegdje iskazanim jačim kolorističkim detaljima. Energija predstavljenog nosi obilježja intimnog promišljanja trenutaka stvarnosti. Refleksije ograničenja na prostore glavna su okosnica ovog likovnog projekta, perfidna kapitalistička diktatura ovdje je vizualizirana predstavljanjem sivih prostora neslobode.

U premisi je doživljaj agresivne kampanje koja je spriječila redovan život tijekom, čovječanstvu ukradenih proteklih godina te stoga autor koristi vizualne karakteristike interijera jer je eksterijer bio zabranjen. Tu prevladava zapažanje kao i bilježenje svjetlosnih senzacija, a na tonski nesigurnoj, ali koloristički discipliniranoj podlozi nalazimo poteze, intervencije koje označuju ideju predmeta i prostora. Ponekad je motiv samo naznačen, nekad je bliži definiciji, no nikada nije standardno naslikan, dok kadar rada ostaje bliži dojmu nego obliku, a motivi su uvijek prostori, kazao je kustos izložbe Eugen Borkovsky na otvaranju izložbe "Sivi prostori nesloboda" likovnog umjetnika Fulvija Juričića, koja je otvorena u umaškoj MMC galeriji.

Asocijacje

Borkovsky je kazao da u Juričićevim kadrovima nalazimo asocijacije predmeta, kreveta, stola, prozora, a uz praznine, sjene zidova tu su odbljesci otvora koji su često rešetkasti. Pojavljuju se žuti tonovi uglavnom umiješani u fragmente podloge, a samo to žutilo podcrtava nelagodni dojam.

- Radovi, u pristupu Fulvia Juričića, dramatičnost dobivaju kompozicijom izreza. Detalji su često prepoznatljivi, no djeluju kao nadrealističke kompozicije. Slične likovne činjenice pojavljuju se na više radova, a ljudski lik ne susrećemo. Na svim radovima prisutan je energetski naboj kroz kontroliranu gestualnost. Prisutan, ali željeno umiren ritam, naglo je ustavljan u trenutke doživljaja, nastavlja Borkovsky te ističe da su "Ova zrcala interpretacije dojma prepoznate agresije, ograničavanja kretanja."

(Foto MMC Umag)(Foto MMC Umag)

Kultni autor

Fulvio Juričić rođen je 18. kolovoza 1952. godine u Puli. Akademiju likovnih umjetnosti upisuje u Zagrebu 1973. godine, slikarski smjer u klasi profesora Miljenka Stančića. Diplomirao je 1978. u klasi profesora Vasilija Jordana. Od 1977. izlaže na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Od 1979. do 2017. godine je profesor je u Školi primijenjenih

umjetnosti i dizajna u Puli. Sudjelovao je na nekoliko slikarskih kolonija i simpozija, a dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. U nakladi Medita i Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istre objavljena mu je 2003. godine monografija s tekstovima Tonka Maroevića i Gorke Ostojić Cvajner. Član je HDLU-a Istre. Živi i radi u Puli.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter