u Europskom centru za mir i razvoj

Velike skulpture Lidije Haler koje daju emociju

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Igor Fabris, Jelena Vitasović i Lidija Haler na otvaranju izložbe (Art studio Pula)

Igor Fabris, Jelena Vitasović i Lidija Haler na otvaranju izložbe (Art studio Pula)


 U sastavu ovogodišnjih Dana stvaralaštva u Europskom centru za mir i razvoj otvorena je izložba skulptura Lidije Haler naslovljena »Trenuci«, a tom se izložbom i zatvara ova manifestacija.

- Na ovogodišnjoj izložbi Lidija Haler se predstavlja serijom skulptura većeg formata, gdje je pokazala svoj dar za figuracijom i nepresušni talent da pomoću svojih radova zaustavi trenutak. Skulpture ljudskih likova predstavljaju svojevrsnu studiju ljudskog lica i tijela. Kroz 14 godina bavljenja glinom razvila je nevjerojatnu spobobnost »upravljanja« materijalom i njegovim mogućnostima te razvila osjećaj za prostor. Figurativna skulptura, kao jedan od najsloženijih oblika izražavanja, omogućila joj je da nas odvede do jednog svog svijeta, tako realnog, a istovremeno sanjivog i irealnog. Pomnim promatranjem svakog rada, autorica nam dopušta da uđemo u paralelni svijet njenih skulptura koje su tu zbog nas, ali i koje žive neki svoj život. Skulpture koje daju emociju, ali ne jednoznačnu, već emociju koja je svakom promatraču svojevrsna, kazao je Igor Fabris, čelna osoba Art studija prilikom otvorenja ove izložbe pred brojnom publikom.

Umjetnine pune emocije (Art studio Pula)Umjetnine pune emocije (Art studio Pula)

Sama autorica kazala je da joj je bilo vrlo zanimljivo i poticajno raditi te skulpture velikih dimenzija, gdje je prenosila razne aspekte emocija, no kada je vidjela ishod, bila je svjesna da se sav taj trud i rad isplatio.

Raznolikost stvaralaštva (Art studio Pula)Raznolikost stvaralaštva (Art studio Pula)

Branka Orlić u svome osvrtu na izložbu govorila je o skulpturi općenito, o nekim povijesnim pulskim skulpturama, a radove Lidije Haler ocijenila je vrhunskim, posebno ističući razne pozicije tijela koje su ovdje oslikane, te navodeći da je to vrlo kreativan pristup.

Kroz program je vodila Jelena Vitasović.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter