europski centar za mir

Otvoreni "Dani stvaralaštva" u Puli: Spoj raznih vrsta umjetnosti

| Autor: Vanesa BEGIĆ
(Osobna arhiva)

(Osobna arhiva)


Otvorenje ovogodišnjeg višetjednog projekta - manifestacije »Dani stvaralaštva« upriličeno je u četvrtak navečer pred brojnom publikom Europskog centra za mir i razvoj UN-a (ECPD).

Ovoga je puta, u »režiji« kreativnog Igora Fabrisa, otvorena izložba koja spaja likovnu umjetnost u širem smislu i glazbu, te donosi 58 radova nastalih zahvaljujući trudu i radu 54 autora i autorica, sve to pod zajedničkim tematskim nazivnikom »Oblici zvuka/Le forme del suono/Sound form«.

(Osobna arhiva)Igor Fabris i Branka Orlić (Osobna arhiva)

Sam je Fabris na otvorenju rekao da su proteklih mjeseci promišljali keramiku kroz glazbu, a ispod svakog rada bio je kod i nazočni su mogli uzeti slušalice i poslušati tu sinergiju, simbiozu, pa i osmozu glazbe i umjetnosti, vidjeti umjetnost kroz glazbu.

Autori koji su se predstavili svojim radovima dolaze iz raznih sfera života, od studenata, liječnika, umirovljenika. Riječ je o, kako je pojasnio i Fabris, glazbi različitih žanrova i stilova koji se protežu kroz stoljeća, od skladatelja klasične glazbe poput Ravela, Čajkovskog, Straussa, Vivaldija do popularnih skladbi današnjice Miley Cyrus, a zastupljena je i filmska glazba. Na taj je način obuhvaćeno i spojeno više žanrova, više vrsta umjetnosti te pokazano kako spoj svega toga funkcionira.

O radovima je detaljnije sa stručnog gledišta govorila Branka Orlić, ističući raznovrsnost i kvalitetu, kao i predstavljanje raznih tematskih i interesnih sfera.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter