ODLUKA U SVIBNJU

ZBOG KORONA KRIZE REZOVI I U POLJOPRIVREDNOM SEKTORU: Novac za udruge smanjen za polovicu

| Autor: Davor ŠIŠOVIĆ
(M. MIJOŠEK)

(M. MIJOŠEK)


Svi odjeli Istarske županije najavljuju smanjenje sredstava za sve javne potrebe za 50 posto, o čemu će se odluke donijeti na sjednici Županijske skupštine sredinom svibnja. Tako će i fond za udruge biti prepolovljen na 1,5 milijun kuna

 Restrikcije koje se zbog posljedica korona-krize najavljuju u javnom sektoru neće zaobići ni poljoprivredu, a na razini Istarske županije to će najprije osjetiti poljoprivredne udruge koje su se za financiranje svojih redovnih aktivnosti i manifestacija javile na posljednji redovni godišnji natječaj županijskog Odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu. Kako saznajemo od pročelnika ovog odjela, Ezija Pinzana, za financiranje udruga u poljoprivredi bila su planirana tri milijuna kuna, a za njihovu raspodjelu na natječaju je bilo zaprimljeno ukupno 130 zahtjeva. Na razini svih upravnih odjela Istarske županije najavljuju se smanjenja sredstava za sve javne potrebe za 50 posto, o čemu će se odluke donijeti na sjednici Županijske skupštine koja se najavljuje za sredinu svibnja, pa će tako i fond za udruge biti prepolovljen na 1,5 milijun kuna.

O tome kako rasporediti tako prepolovljena sredstva odlučit će povjerenstvo za provedbu natječaja, a najlakše će biti s popisa za financiranje skinuti manifestacije koje se neće održati, jer im se termin našao baš u razdoblju preventivnih i zaštitnih protupandemijskih mjera, a nemoguće ih je odgoditi za neki drugi termin do kraja godine. Najveća među takvim manifestacijama je tradicionalna porečka izložba vina i vinske opreme Vinistra, koja će ovogodišnje izdanje očigledno morati preskočiti, a uobičajeni termin joj je sredina svibnja.

Kroz ovaj se natječaj inače financiraju još i posebni projekti u poljoprivredi, istraživanja, studije, certificiranje ekoloških proizvođača, aktivnosti uzgojnih udruga poput Saveza uzgajivača istarskog goveda, udruge za ekološku poljoprivredu, lovačke udruge, ribarske udruge i mnogi drugi korisnici. Pinzan kaže da će se s nesmanjenim iznosima iz županijskog proračuna nakon rebalansa zasigurno financirati ili sufinancirati infrastrukturni projekti, održavanje strukture poljoprivrednih udruga, ekološka proizvodnja i sredstva namijenjena lovačkim udrugama za pokrivanje šteta od divljači. Sve ostalo se preispituje i bit će podložno smanjenjima u različitim postocima.

Još jedan uobičajeni natječaj, namijenjen gradovima i općinama, pretežno za programe sufinanciranja manifestacija vezanih uz poljoprivredu i gastronomiju, neće se ni raspisivati, barem ne dok ne postane izvjesno hoće li krizni stožeri ponovno dozvoliti masovne javne skupove i okupljanja većeg broja ljudi. Ako zaštitne mjere potraju, što se najavljuje kao mogućnost, sve do kraja godine, to znači da nema ništa od uobičajenih smotri, festivala i sajmova ni vina ni maslinovog ulja ni pršuta u Tinjanu ni porečkog CRO FISH-a ni drugih manifestacija uobičajenih za ljeto, jesen i početak zime, odnosno ako tako bude, neće im se dodjeljivati ni sredstva.

Na razini aktivnosti koje provodi Odjel za poljoprivredu, restrikcije se neće odnositi jedino na procedure europske zaštite proizvoda oznakama izvornosti, jer treba poštivati rokove europskih institucija. No, restrikcijama će biti pogođene plaće svih zaposlenih u županijskom poljoprivrednom sektoru, uključujući Odjel za poljoprivredu i AZRRI (treba napomenuti da će se ove mjere odnositi na sve zaposlene u svim županijskim službama, poduzećima i ustanovama). Za razdoblje od travnja do lipnja plaće će biti smanjene za 15 posto, od srpnja do rujna za 10 posto, a kroz tih šest mjeseci ukidaju se i svi dodaci i naknade za rad u predstavničkim tijelima, upravnim odborima i slično.

Što se tiče neposredne pomoći OPG-ima, Pinzan kaže da neće biti neposrednih novčanih potpora jer se smatra da one ne bi bile produktivne, ali će se zato Županija uključiti u kampanju za poticanje potrošnje domaćih proizvoda. K tome, za sve korisnike kredita županijskog Fonda za razvoj poljoprivrede i agroturizma predložit će se moratorij za otplatu kredita u trajanju od šest mjeseci. Sve se ove mjere još usuglašavaju, a stupit će na snagu kada ih u svibnju usvoji Skupština Istarske županije, naglašava Pinzan.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter