VIŽINADA

ZAVRŠENA REKONSTRUKCIJA CESTE BAJKINI - NARDUČI - VRBANI - KLIS: Bolja kvaliteta života za svih 69 stanovnika

(M. RIMANIĆ)

(M. RIMANIĆ)


Stara je cesta na pojedinim mjestima bila vrlo uska, pa je osim nove podloge na najkritičnijim mjestima, na kojima je bila teško prohodna, proširena na jedinstvenu širinu od pet metra, od čega četiri metra čini asfaltni sloj, a metar su bankine

Završeni su radovi na rekonstrukciji nerazvrstane ceste Bajkini - Narduči - Vrbani - Klis na području općine Vižinada, duge 2.118 metara. U početnoj fazi radova uklonjen je stari jako oštećeni asfalt između spomenutih sela, a budući da je na pojedinim mjestima došlo do propadanja terena, na tim je mjesnima podloga uklonjena, a potom je postavljena nova. Stara je cesta na pojedinim mjestima bila vrlo uska, pa je osim nove podloge na najkritičnijim mjestima, na kojima je bila teško prohodna, proširena na jedinstvenu širinu od pet metra, od čega četiri metra čini asfaltni sloj, a metar su bankine.

Općina dobila 1,5 milijuna kuna

- Ova je cesta izuzetno važna za općinu Vižinada i stanovništvo ovog kraja stoga smo je prijavili na Program ruralnog razvoja Mjeru 7.2.2. i nakon provedenog natječaja dobili smo 1,5 milijun kuna, odnosno stopostotni iznos troškova rekonstrukcije, koji uključuju izvođenje radova, nadzor i opće troškove kao što su potrebna dokumentacija i konzultantske usluge, kaže Marko Ferenac, načelnik općine Vižinada.

Dodaje kako radove, kao odabrani izvođač, izvodi "Cesta" Pula, a budući da se tijekom rekonstrukcije pokazala potreba za dodatnim radovima na kraju cijela investicija košta 1,8 milijuna kuna uključujući PDV.

Usporedo s radovima koje je izvodila "Cesta", u projekt se uključio i Istarski vodovod Buzet. Naime, želja je bila da se, kad se već se kopa cijela cesta, na pojedinim dijelovima riješi, odnosno rekonstruira, vodovodna mreža, kako nakon polaganja novog asfalta cestu ne bi ponovo trebalo prekopavati.

Ova je cesta za Vižinadu značajna jer povezuje dvije važne ceste i tri naselja. Radi se o cestama kojima je Vižinada povezana s Porečom i Ponte Portonom. K tomu na području kojim vodi, u nekoliko sela živi stotinjak stanovnika i prilično je razvijen turizam, ondje djeluje više iznajmljivača, a tu su i dvije poznate vinarije Franc i Marijan Arman te vinarija Rossi.

Tijekom radova cesta je bila zatvorena za promet, osim za potrebe lokalnog stanovništva koje se njome moglo koristiti iz onog smjera na kojem se radovi u određenom trenutku nisu izvodili. Naime, kada su se radovi izvodili na području Vrbani moglo se prometovati iz smjera Bajkini i obrnuto.

Slabije naseljen ruralni prostor

Ovim se ulaganjem nastojala povećati razina kvalitete prometne infrastrukture u slabije naseljenom ruralnom prostoru Općine Vižinada te poboljšati povezanost tih ruralnih područja s lokalnim i regionalnim centrima što će, smatra Ferenac, omogućiti potrebne uvjete za održivi razvoj i naravno poboljšati kvalitetu života stanovništva tog područja. Rekonstrukcijom ove prometnice žele se revitalizirati slabo naseljena područja Općine Vižinada kako bi se olakšalo prometovanje tim područjem, ali i lokalnom stanovništvu pružio zadovoljavajući komunalni standard.

- Kontinuiranim ulaganjem u poboljšanje kvalitete infrastrukture na ovom području očekuje se poboljšanje kvalitete života za 69 stanovnika naselja Bajkini, Nardući i Vrbani, ali i za sve stanovnike Općine Vižinada. Provedbom ovih ulaganja ostvarena je bolja prometna povezanost naselja na ovom području s lokalnim cestama što će svakako dovesti do povećanja socijalne uključenosti i lokalnog razvoja ruralnog područja, te spriječiti depopulaciju ovog područja, kaže Ferenac. (M. RIMANIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter