završna faza

Rekonstrukcija buzetske Riječke ulice privodi se kraju: Novi kružni tok pridonijet će se protočnosti prometa

| Autor: Gordana Čalić Šverko
(Snimila Gordana Čalić Šverko)

(Snimila Gordana Čalić Šverko)


Projektom predviđeni radovi rekonstrukcije Riječke ulice u Buzetu, dijela državne ceste DC44, u završnoj su fazi. Trenutno se odvijaju pripremni radovi za polaganje habajućeg sloja asfalta na trasi i nogostupima. Također, odvijaju se i preostali radovi na sustavu oborinske odvodnje. Cijela investicija predviđa se dovršiti od 1. do 5. listopada s obzirom da na predstojeće radove uvelike utječu vremenske prilike, doznajemo u Hrvatskim cestama.

Kiša odužila radove

Rok dovršetka rekonstrukcije ove 650 metara duge dionice državne ceste od Autobusnog kolodvora do Mašimove škuje, koji obuhvaćaju i rješavanje infrastrukture, bio je 22. rujna, no loši vremenski uvjeti poremetili su planove, pa bi se, uz ostalo, s polaganjem završnog sloja asfalta trebalo krenuti početkom idućeg tjedna jer se zbog mokre podloge završni sloj ne bi dobro uhvatio na nosivi.

Vrijednost ugovora je 990.739 eura. Naručitelj, Hrvatske ceste, temeljem ugovora sufinancira radove u iznosu od 847 tisuća eura, Grad Buzet radove javne rasvjete s 103.225 eura, a Park odvodnja radove na izradi fekalne kanalizacije s 40.504 eura. Izvođač radova je Zajednica gospodarskih subjekata Colas Hrvatska d.d. i Asfalti Ptuj d.o.o., a projektant i nadzor Učka konzalting.

Projektnom dokumentacijom, kako proizlazi iz odgovora Hrvatskih cesta, predviđeno je izvanredno održavanje postojeće DC44 na način da se rehabilitira kompletna kolnička konstrukcija s izvođenjem novog sustava oborinske odvodnje. Također, obuhvaćena je izrada nove fekalne kanalizacije na dijelu trase, kao i izrada obostranog nogostupa na dijelu gdje je to moguće.

Na križanju državne ceste DC44 i gradske prometnice, kod Spomen parka, izvedeno je jednotračno kružno raskrižje vanjskog radijusa 12,5 metara. Projektom je predviđena rekonstrukcija postojeće javne rasvjete te zaštita postojećih instalacija, kao i polaganje nove elektroničke komunikacijske infrastrukture uz državnu cestu DC44.

Ugostitelji i poduzetnici uz trasu, ali i u širem obuhvatu gradilišta ove državne ceste koja prolazi kroz centar Buzeta, još su u svibnju izrazili revolt zbog zatvaranja prometne žile kucavice na pet mjeseci. Ovakvo je stanje, rečeno je tada, neizdrživo za desetak objekata. Oni koji su na ovaj ili onaj način ovisni o cesti, osjećaju drastičan pad prometa i dolazaka turista, jer cesta je zbog radova bila zatvorena i u glavnoj turističkoj sezoni.

U Gradu Buzetu početkom kolovoza objavljen je javni poziv za podnošenje zahtjeva za dodjelu bespovratnih potpora subjektima kojima je narušeno poslovanje uslijed obuhvata rekonstrukcije Riječke ulice.

Za subjekte koji su izravno pogođeni izvođenjem radova na izvanrednom održavanju državne ceste DC44 čije izvođenje utječe na redovno obavljanje poslovne djelatnosti te ostvarivanje prihoda, a radi zadržavanja poslovanja i opstojnosti na tržištu, u gradskom proračunu osigurano je 30.000 eura. Zahtjevi za dodjelu potpora podnose se od 2. kolovoza do iskorištenja sredstava, a najdulje do 31. listopada.

Treba imati na umu, kazao je gradonačelnik Buzeta Damir Kajin, da se radilo u nemogućim uvjetima, cijelo ljeto na plus 40 stupnjeva, da su radovi izvedeni izuzetno kvalitetno na čemu treba zahvaliti svim izvođačima. Buzet je dobio cijelu infrastrukturu plus separator za prikupljanje oborinskih voda od Goričice, donje Fontane, tržnice...

- Bilo je onih u gradu koji su bili protiv ove investicije, a koja će Buzet u konačnici koštati oko 300.000 eura. Narednih trideset godina želim vjerovati da neće biti nikakvih intervencija. Mi ćemo preusmjeriti dobar dio teretnog prometa koji je ranije prolazio kroz centar grada, na obilaznicu. Sigurnost će biti na izuzetnoj razini. Zbog tih nekoliko dana kašnjenja, mislim da neće nitko prigovarati.

Kada kažem kašnjenja, tu mislim prije svega, ne toliko na asfaltiranje, jer se asfaltirati može samo po lijepom vremenu, a nikako po kiši, već mislim na rješavanje rasvjete s nekih 27 rasvjetnih stupova što bi već bilo gotovo da tvrtka preko koje su naručeni, nije završila u stečaju pa je trebalo tražiti novog dobavljača u Italiji.

Kada se tome doda i Ferragosto, to će biti negdje sredinom listopada. U ovom trenutku se tom dionicom prometuje, iako završni sloj asfalta nije postavljen. Vjerojatno će se zbog okončanja još nekih radova, moguće dio od kružnog toka kod Spomen parka prema Mašimovoj škuji zatvoriti na dan, dva, tri za promet, kazao je gradonačelnik.

Pomoć ugostiteljima

Dodao je također da je Grad Buzet dobio infrastrukturni objekt kojim se treba ponositi i treba zahvaliti nadležnom ministarstvu na čijem je čelu Oleg Butković te Hrvatskim cestama.

U gradskom proračunu, dodao je Kajin, za one kojima je narušeno poslovanje uslijed rekonstrukcije Riječke ulice, predviđeno je 30.000 eura i onome tko bude ispunjavao uvjete izaći će se djelomično u susret.

- Znam da to nije dostatno, ali možda je to jedna dobra praksa koju je do sada malo tko u Istri i van nje primjenjivao. Ljudima se izlazilo u susret tamo gdje su gradovi i općine imali poslovne prostore, ali mi ih konkretno u ovom dijelu nemamo, kazao je Kajin.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter