(Z. STRAHINJA)
Vrijeme za rezidbu na rod, dozvole li vremenske prilike, počinje u drugoj polovici veljače, traje kroz ožujak i dobar dio travnja. Maslinarski stručnjaci često upozoravaju na negativne posljedice rane rezidbe, odnosno rezanje grana tijekom zime ili odmah nakon berbe, što u slučaju niskih temperatura lako dovodi do smrzavanje stabala
Tečaj rezidbe maslina pod stručnim vodstvom i ovog ožujka, kao već duži niz godina, organizira udruga Istarsko - Ekomuzej iz Vodnjana. Edukacija o rezidbi, kao jednom od najbitnijih segmenta i nasjloženijih procesa u uzgoju maslina, koji ne ostavlja prostora improvizaciji, odvijat će se kroz tri dana, od 8. do 10. ožujka.
Za što bolji urod masline potrebno je postići pravilno oblikovanje krošnje i prozračnost stabla, tome svakako pomaže teorijsko znanje o anatomiji i fiziologiji masline, no praktično iskustvo jedino je koje maslinarima omogućuje ovladavanje tehnikom pa se u trodnevnoj edukaciji najveća pažnja posvećuje upravo praksi. I u teoriji i u praksi polaznici će učiti kako obrezivati mlade masline, ali i starija stabla.
Trodnevna edukacija i stručno vodstvo
Tečaj, kojeg će se voditi Edi Pastrovicchio, počinje u petak 8. ožujka teorijskim djelom i prezentacijom ilustriranog priručnika u poslijepodnevnim satima, a u subotu 9. i u nedjelju 10. ožujka nastavlja se praktičnim vježbama u sklopu kojih će polaznici, radeći u manjim grupama, moći primijeniti svoja znanja. Vježbe pod nadzorom i vodstvom stručnog agronoma odvijat će se na Didaktičkoj farmi u blizini Osnovne škole Vodnjan. Tečaj završava podjelom diploma sudionicima.
Trodnevnu edukaciju Istarsko - Ekomuzej iz Vodnjana organizira u suradnji s ustanovom za obrazovanje odraslih Sophia, udrugom Informo, European Academy for Education on Social Research i European Projects Association. Broj polaznika je ograničen, cijena edukacije je 600 kuna, u što je uračunat i subotnji ručak u masliniku. U slučaju nepredvidljivih događaja, poput lošeg vremena, termin tečaja se odgađa i zakazuje novi.
Vrijeme za rezidbu na rod, dozvole li vremenske prilike, počinje u drugoj polovici veljače, traje kroz ožujak i dobar dio travnja. Maslinarski stručnjaci često upozoravaju na negativne posljedice rane rezidbe, odnosno rezanje grana tijekom zime ili odmah nakon berbe, što u slučaju niskih temperatura lako dovodi do smrzavanje stabala.
Jedina prava rezidba je ona ispravna
Nekada se govorilo da je svaka rezidba bolja nego nikakva, no veće godinama maslinari inzistiraju na tome da je jedina prava rezidba - ispravna. A to je ona koju promovira struka, koja dovodi do bolje uroda i boljeg općeg stanja masline.
Evidentno je da se proteklih godina edukacijom maslinara o rezidbi postižu sve bolji rezultati. U nasadima na jugu Istre primjetno je da se sve više stabala obrezuje u uzgojne oblike. Jednom ispravno formirana krošnja višestruko olakšava i skraćuje rezidbu u narednim godinama, a poznato je da je uz berbu to jedan od najobimniji procesa u maslinicima.
Polaznici na tečajevima u pravilu uče o tehnikama i alatima za rezidbu, o uzgojnim oblicima, o krošnjama u obliku polikonične vaze, o granama vodopijama i provodnicama te ostalom. Za dobar urod i zdravlje stabla bitno je da je krošnja prozračna, da plodovi nisu u sjeni vlastite krošnje pa i da se na jesen ulike što lakše beru, čak i unatoč sve prisutnijim uređajima kao što je teleskopski tresač kojima je moguće dohvatiti i najviše grane. (Z. STRAHINJA)