sramotna odluka

VLADA U KRIZI POSEGNULA ZA NOVCEM NAMIJENJENOM ZAPOŠLJAVANJU OSOBA S INVALIDITETOM Erik Balija: Kakva je to država koja štedi na nama?! Ako su neki od nas nepokretni, ne znači da smo glupi!

| Autor: Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ
Snimio M. MIJOŠEK

Snimio M. MIJOŠEK


U cijeloj ovoj situaciji naljutilo me kada sam pročitao da je ministar rada i mirovinskog sustava otuđio pola milijarde kuna iz fonda za osobe s invaliditetom. Taj je novac preusmjeren u Vladin projekt Potpora za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom, kaže Erik Balija iz Fažane

"U doba kada su djeca s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom ostali bez nužne i prijeko potrebne rehabilitacije, kada su roditelji njegovatelji još uvijek "na čekanju" s naknadom od 2.500 kuna, kada stoje inkluzivni dodatak i osobne invalidnine, država novac naše djece, osoba s invaliditetom koristi na subvencije za održavanje radnih mjesta!, poručila je Sabina Lončar predsjednica Udruge obitelji djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom Sjena. Naime, kako su otkrili novinari Indeks istrage odlukom ministra mirovinskog sustava Josipa Aladrovića, Hrvatska će radna mjesta spašavati novcem koji je bio namijenjen osobama s invaliditetom.

Vlada zagrabila u fond

-Kome će otimati nego onima koji se teško mogu boriti za svoja prava. Ako ovo rade osobama s invaliditetom, što su tek u stanju učiniti drugima. Zapitajte se kako žive osobe s invaliditetom kojima je jedini prihod invalidnina od 1.500 kuna? Kako žive roditelji njegovatelji s naknadom od 2.500 kuna, kako plaćaju režije, lijekove i pomagala za svoju djecu? Kako i od čega kupuju kruh, upozorila je predsjednica Udruge Sjena Sabina Lončar.

Ovakvim potezima nadležnog ministarstva zgrožen je i istarski pjevač Erik Balija koji boluje od cerebralne paralize. Naglasio je da se o ovom problemu ne smije šutjeti.

- Prva činjenica je da osobe s invaliditetom nisu glupe! Neki od nas su nepokretni, ali to ne znači da ne znamo razmišljati. U cijeloj ovoj situaciji naljutilo me kad sam pročitao da je ministar rada i mirovinskog sustava otuđio pola milijarde kuna iz fonda za osobe s invaliditetom. Naime, ministar Aladrović je prvo u ožujku uzeo 300 milijuna kuna namijenjenih novčanim naknadama invalidima zbog neispunjenja obveze kvotnog zapošljavanja osoba s invaliditetom. A onda je prije nekoliko dana iz tog istog fonda uzeo još 150 milijuna kuna. Novac je umjesto osobama s invaliditetom, preusmjeren u Vladin projekt Potpora za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom, rekao je Balija, zgrožen što je država odlučila štedjeti na osobama s invaliditetom. Naglašava da ni Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom to nije znao, već je Vlada samo "zagrabila" u taj fond.

- Mislim da bi bio manji problem da je Vlada nekom o tome nešto rekla ili nekog obavijestila Pitam se da li tako gospodin Aladrović ili gospodin Plenković ulaze u kuće svojih susjeda, prijatelja ili rodbine i tako otuđuju, da ne kažem kradu novac iz tuđih kuća? Gdje je tu solidarnost? Premijer je nebrojeno puta dosad izrekao da svi moramo snositi jednak teret krize. Ma molim vas gdje je ta jednakost? Kao da i ovako svi nemamo dovoljno problema i poteškoća u obavljanju svakodnevnih stvari.

Nenamjensko trošenje

Meni, primjerice, pomaže osobni asistent kojeg mjesec i pol dana nisam mogao vidjeti zbog mjera socijalne distance. Iz istog razloga već neko vrijeme ne odlazim na tretmane kod fizioterapeuta, što mi je neophodno kako bi se riješio tegoba koje imam zbog dijagnoze, kaže Balija.

Naglašava da je dugi niz godina bio član upravnog odbora Udruge cerebralne paralize Istarske županije te jako dobro zna da se namjenska sredstva moraju trošiti namjenski.

-Koliko znam, ova sredstva su bila namijenjena za potrebe osoba s invaliditetom, između ostalog za našu profesionalnu rehabilitaciju, ili bolje rečeno za stručno osposobljavanje osoba s invaliditetom. Ta sredstva kao što možemo vidjeti, očito nisu utrošena namjenski, pa bi za to trebao netko i odgovarati. Baš me zanima što bi se dogodilo nekoj udruzi da se sredstva za neki projekt ne utroše namjenski? Da li bi li se i tada prešlo preko toga kao da se ništa nije dogodilo ili bi udruga morala vratiti taj nenamjenski utrošen novac? Zanima me hoće li i nadležno ministarstvo na čelu s ministrom Alardovićem vratiti taj novac ili za njega taj zakon možda ne vrijedi, pita se Balija.

Upozorava da se već godinama plasiraju priče da država nema novca za povećanje plaća osobnih asistenata, pa je nejasno zbog čega se onda taj novac, ili barem dio, nije iskoristio za tu svrhu ili za donošenje zakona o osobnim asistentima.

Tko će vratiti novac?

- Strašno me ljuti činjenica da se nikad ne smanjuju financijska sredstva svima jednako, već oni bogati postaju još bogatiji, a oni koji su na rubu egzistencije, kao što je vidljivo iz ovog slučaja, postaju još siromašniji i još bjedniji. Da se razumijemo, nije nitko rekao da osobe s invaliditetom neće sudjelovati u teretu ove krize, ali osobno smatram da je krajnje nekulturno da najranjivija skupina, a to su osobe s invaliditetom, pomažu državi s pola milijarde kuna. Gdje je tu pravda, i zašto mi osobe s invaliditetom kao najranjivija i najsiromašnija skupina moramo prvi snositi teret ove krize, pita se Balija.

Smatra da bi bilo normalnije i poštenije da se krenulo od bogatijih prema siromašnijima. "Zašto si, u jeku koronakrize, državni dužnosnici ne smanje plaću na visinu plaće običnog malog građanina ove države i tako budu primjer drugima i pokažu kako bi trebalo štedjeti. Na koncu, ne manje važno pitanje je tko i kada će osobama s invaliditetom vratiti pola milijarde kuna, koje su nam otuđili bez pitanja, da ne kažem ukrali, zaključio je Balija.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter