PAZINSKI PONOR

VIDEO Riskantna snimka ruba bezdana u pazinskoj Lakoti



Na društvenoj mreži facebook objavljena je snimka zastrašujućeg kratera promjera oko 15 metara koji je u četvrtak nastao na deponiju građevinskog otpada Lakota u Pazinu uslijed urušavanja podzemnog odvodnog kanala koji se nalazi ispod deponija, te onečistio Pazinčicu nizvodno.

Na video isječku kojeg je objavila građanska inicijativa "Naš potok" snimatelj se, riskirajući pad u bezdan, sasvim približio bezdanu iz kojeg se čuje snažan huk vodene sile koja još uvijek teče podzemljem. Snimak je u međuvremenu obrisan s interneta s nakanom da se građani ne potiču da se približavaju opasnoj rupi pošto postoji vrlo velika opasnost od daljnjih odrona. Procjena je da dubina rupe iznosi 20-ak metara. Malo nakon što je video isječak snimljen, komunalna tvrtka Usluga ogradila je ambis, kao i ulaz na deponij na koji je pristup strogo zabranjen.

Glasnogovornica javne tvrtke Hrvatske vode još je u petak šturo izjavila da je "u izradi projekt privremene sanacije koji će omogućiti nesmetani protok bujice po obodu doline, a pokrenuta je i izrada projektne dokumentacije za konačno rješenje". No, nismo uspjeli saznati rok u kojem planiraju napraviti privremenu sanaciju koja je hitno i prijeko potrebna s obzirom da će se idućih dana za vrijeme svakog jačeg pljuska u Pazinčicu nastaviti slijevati velike količine kamenog mulja koji se nalazi na deponiju prijeteći daljnjim onečišćenjem vodotoka i života u njemu.

Prema neslužbenim informacijama Hrvatske su vode još prije desetak godina dale dozvole Gradu Pazinu da se na predjelu Lakota (nekadašnja jaruga kroz koju je prolazio bujični pritok Drazej koji utječe u Pazinčicu) iznad četvrtastog tunela u koji je kanaliziran pritok uredi deponij građevinskog otpada s potpunim uvjerenjem da će tunel statički izdržati teren iznad sebe što se pokazalo posve pogrešnim. (A. DAGOSTIN)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter