KRATER KOD SELA LAKOTI

Hrvatske vode traže rješenje, a što se dogodilo odgovorit će stručni nadzor


Iako na dnevnom redu pazinskog Gradskog vijeća nije bila planirana, na samoj je sjednici kao točka dnevnog reda uvrštena rasprava o akcidentu u Lakoti. Na tom predjelu, na prilazu Pazinu, nalazi se deponija inertnog otpada ispod koje natkrivena betonskim kanalom protječe bujica Drazej. Posljednjeg dana ovogodišnjeg svibnja, iz tunela su istekle velike količine mulja koje su preplavile cijeli donji tok Pazinčice, a na deponiji se pojavio veliki krater. Naime, evidentirano je napuknuće na dijelovima natkrivenog vodotoka, a Hrvatske vode u suradnji s Gradom Pazinom pokrenule su pripremne aktivnosti za rješenje ovog iznenadnog događaja.

Premosnica za nabujale vode

Slijedom toga pazinski gradonačelnik Renato Krulčić izvijestio je vijećnike kako je Grad od 1. lipnja, nakon nesreće u stalnoj komunikaciji sa svim nadležnim službama, ustanovama i inspekcijama, od lokalne, županijske, pa do državne razine koji vode skrb o onomu što se dogodilo.

- Namjera je bila kada se počeo uređivati ovaj prostor da se neugledna vododerina privede nakon namjeni, jer je do tada to bilo odlaganje otpada pa čak i životinjskih lešina, rekao je Krulčić dodajući kako je odmah po događaju Grad kontaktirao sa svim nadležnim službama i bio otvorne za informacije o aktivnostima koje će se poduzimati. Grad Pazin je napravio geodetski snimak cijelog područja i utvrdio točan položaj rupe nastale urušavanjem tunela kako bi se napravila premosnica i bujične vode Drazeja usmjerile prema Potoku i time izbjeglo nakupljanje ili ispiranje mulja.

- Kada se ispune svi vremenski i hidrološki uvjeti, da se može pristupiti tunelu, utvrdit će se stvarno stanje i napraviti plan sanacije i rješavanje vodotoka bujice Drazej, rekao je Krulčić.

Pročelnik pazinskog Upravnog odjela za komunalni sustav, prostorno uređenje i graditeljstvo Elvis Kliman upoznao je vijećnike s kronologijom uređenja Lakote čiji počeci sežu u 1965. godinu usporedno sa sanacijom ceste Pazin - Cerovlje. Kasnije, 1988. godine napravljen je projekt koji predviđao pravokutni kanal koji bi omogućavao zasipavanje vododerine, ali samo otpadom koji ne šteti vodi, dakle bez metala i otpada organskog podrijetla. Kasnije su Hrvatske vode u skladu s ovom projektom prišle uređenju bujice Drazej kako bi se vododerina mogla zasipati i na nasipu izgraditi parkiralište.

Kaskada, kanal i izlazna građevina

Nakon izgradnje betonskog kanala flišna vododerina se počela zasipavati inertnim građevinskim materijalom, da bi se 2008. godine na budućem platou uredili sportsko rekreacijski sadržaji parkirališta. U izradi ovog plana bile su uključene mnoge nadležne institucije, a IGH proveo je geotehnička ispitivanja koja u su kao i izvješća tvrtke GEOS pokazivala da je s nasipom i terenom sve u redu i da se zasipavanje može nastaviti kako bi se izgradio planirani objekt. Budući da su dobivene sve potrebne dozvole za odlaganje inertnog otpada nastavljeno je zasipavanje Lakote.

- Dakle, u Lakoti imamo tri objekta: kaskadu, kanal i izlaznu građevinu. U ovom slučaju došlo je do pucanja i procjeđivanja kanala, a razlog tomu utvrdit će struka, rekao je Kliman.

Budući da se u Lakoti planirala sportsko rekreacijska zona Grad Pazin, Usluga Pazin i Kamen Pazin potpisali su sporazum o zasipavanju Lakote, rekao je Dragan Šipraka, direktor Usluge. U skladu sa sporazumom Usluga je od svih nadležnih institucija ishodila svu potrebnu dokumentaciju i ishodila sve potrebne dozvole za gospodarenje građevinski inertnim otpadom i tako mogla započeti s odlaganjem inertnog otpada na lokaciji Lakota u Pazinu. U skladu sa propisima deponije je ograđena i propisno obilježena, na ulazu je postavljena rampa, a zadužen je i djelatnik koji će pratiti vrstu i količinu otpada.

- Do sada je u Lakotu odloženo 36 tisuća tona inertnog otpada, rekao je Šipraka, naglasivši kako redoviti inspekcijski nadzor do sada nije utvrdio nikakve nepravilnosti na tom odlagalištu.

Obustavili odlaganje u Lakoti

Prema informacijama koje je vijećnicima iznio Šipraka zamućenje Pazinčice primijećeno je 25. ožujka ove godine. Na tu obavijest djelatnici Usluge pristupili su čišćenju i ispiranju taložnice, iako je to u nadležnost Hrvatskih voda, o tomu su obaviještene sve nadležne institucije. Ponovo zamućenje vode Pazinčice zamijećeno je 14. travnja ove godine tada su djelatnici Usluge zamijetili da zamućena voda izlazi iz tunela, a na Lakoti je zamijećena pukotina, koje se kasnije otvorila u veliku rupu. O svemu tomu ponovo su obaviještene sve nadležne ustanove, službe i inspekcije. Nakon toga započelo je intenzivno praćenje mjesta događanja, a napravljen je i geodetski snimak Lakote. Uz to zatražen je ulazak u tunel, a izvještaj je pokazao da je došlo do puknuća tunela, o čemu su ponovo obaviještene sve nadležne službe i inspekcije. Usluga je potom obustavila odlaganje u Lakoti. Zasipani je plato neko vrijeme mirovao dok se 31. svibnja, nakon obilnih padalina na njemu nije pojavio krater, a iz Lakote su u Pazinčicu istekle velike količine mulja. O svemu su naravno ponovo obaviješteni svi nadležni, odlagalište je odmah zatvoreno o fizički osigurano, a javnost je upoznata sa svim relevantnim činjenicama i potrebnim podacima, izvijestio je Šipraka.

U raspravi je vijećnika Marka Breščića zanimalo jeli poznat tok sanacije, te tko će u konačnici snositi troškove. Pročelnik Kliman mu je na to odgovorio kako Hrvatske vode intenzivno rade na iznalaženju rješenja, odnosno na premosnici bujice.

Na vrijeme obavijestili nadležne

- Nepojmljivo je da je netko vidio stanje tunela i o tomu nije obavijestio javnost, rekla je Suzana Jašić.

- Sve su nadležne službe, stručne i one koje se bave sigurnošću bile obaviještene, a Hrvatske vode rade na iznalaženju rješenja rekao je Klimam. Tomu je Šipraka dodao kako se sve vrijeme vršio inspekcijski nadzor, a Usluga je kao upravljač odlagališta fizički zabranila pristup, postavila ogradu, zaključala rampu i postavila propisane oznake. Prema njemu napravila je sve što u takvim slučajevima propisi nalažu. Gradonačelnik Krulčić ponovio je kao najprije treba napraviti premosnicu da bujica više ne ulazi u oštećeni tunel. Zatim treba stvoriti uvjete za ulazak u objekt kako bi stručne službe utvrdile uzrok urušavanja.

- Je li to tehnički problem, problem zasipavanja, problem tektonike u obodnim flišnim padinama, jesu li to izazvale podzemne vode samo su nagađanja. Analiza će pokazati što se i kako dogodilo, a Grad Pazin će javnost obavještavati o svim relevantnim činjenicama i pojavama u Lakoti, rekao je Krulčić.

- Nadam se da će inspekcije utvrditi odgovornost jer netko je mogao nastradati. Događaj je zagadio Potok i šteta za grad Pazin postoji, zaključila je Jašić uz nadu da će Grad obavještavati javnost o sanaciji šereta i radovima u Lakoti.

- Odgovorno tvrdim da nismo znali što će se dogoditi, a vijećnici i zainteresirana javnost bit će o svemu pravovremeno informirani, obećao je gradonačelnik Krulčić. (Napisao i snimio Mirjan RIMANIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter