PAZIN

NA MJESTU GDJE SE URUŠIO PODZEMNI ODVODNI TUNEL započele pripreme za sanaciju bujičnog korita


Započele se pripreme za sanaciju bujičnog korita na području Lakote u Pazinu, na mjestu gdje se prije skoro dva mjeseca urušio podzemni odvodni tunel stvorivši ogromni krater. Ondje se, kako kaže Elvis Kliman pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav, prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Pazina, provode geomehanička ispitivanja kako bi se, nakon što je završeno projektiranje, započelo s gradnjom korita kojim će se bujica Drazej, od kaskade uz cestu Pazin - Cerovlje usmjeriti prema Pazinčici.

Podsjetimo, koncem svibnja ove godine u Lakoti je došlo do akcidenta na deponiju inertnog otpada ispod kojeg, natkrivena betonskim kanalom-tunelom, protječe bujica Drazej. Posljednjeg dana svibnja iz tunela su istekle velike količine mulja koje su preplavile cijeli donji tok Pazinčice, a na deponiju se pojavio veliki krater. Pregledom je evidentirano napuknuće na dijelovima natkrivenog vodotoka, a Hrvatske vode u suradnji s Gradom Pazinom pokrenule su pripremne aktivnosti za rješenje ovog iznenadnog događaja.

Radovi na uređenju Lakote sežu u 1965. godinu usporedno sa sanacijom ceste Pazin - Cerovlje. Kasnije, 1988. godine napravljen je projekt koji je predviđao pravokutni kanal koji bi omogućavao zasipavanje vododerine, ali samo otpadom koji ne šteti vodi, dakle bez metala i otpada organskog podrijetla. Kasnije su Hrvatske vode u skladu s ovim projektom prišle uređenju bujice Drazej kako bi se vododerina mogla zasipati i na nasipu izgraditi parkiralište. Nakon izgradnje betonskog kanala flišna vododerina se počela zasipavati inertnim građevinskim materijalom, da bi se prema planu iz 2008. godine na budućem platou uredili sportsko rekreacijski sadržaji i parkirališta. U izradi ovog plana bile su uključene mnoge nadležne institucije, a IGH proveo je geotehnička ispitivanja koja u su kao i izvješća tvrtke GEOS pokazivala da je s nasipom i terenom sve u redu i da se zasipavanje može nastaviti kako bi se izgradio planirani objekt. Nakon što su dobivene sve potrebne dozvole za odlaganje inertnog otpada nastavljeno je zasipavanje Lakote. Budući da se u Lakoti planirala sportsko rekreacijska zona Grad Pazin, Usluga Pazin i Kamen Pazin potpisali su sporazum o zasipavanju Lakote, a u skladu s njime Usluga je od svih nadležnih institucija ishodila svu potrebnu dokumentaciju i sve potrebne dozvole za gospodarenje građevinski inertnim otpadom i tako mogla započeti s odlaganjem inertnog otpada na lokaciji Lakota u Pazinu. U skladu sa propisima deponija je ograđena i propisno obilježena, na ulazu je postavljena rampa, a zadužen je i djelatnik koji će pratiti vrstu i količinu otpada. Tako je do sada u Lakotu odloženo 36 tisuća tona inertnog otpada kojim je formiran plato koji se prije dva mjeseca urušio.      

Nakon završetka geomehaničkih ispitivanja, koja su u tijeku, Hrvatske vode pokrenutu će radove kako bi se sanirale posljedice urušavanja kanala u Lakoti i u konačnici zaštitile vode Pazinčice.

(M. RIMANIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter