PAZINSKA ŠKOLA JURJA DOBRILE

VELIKI USPJEH BRUNA BRŠČIĆA I NOELA GALANTA: Učenici osvojili 9. mjesto u Gruziji

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
Pazinska Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile

Pazinska Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile


Bruno Brščić i Noel Galant, učenici pazinske Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile, sudjelovali su na međunarodnom turniru mladih učenika srednjih škola u znanju fizike koje se održavalo u Kutaisiju, drugom po veličini gradu u Gruziji.

S još trojicom kolega iz drugih hrvatskih škola osvojili su solidno deveto mjesto. Svaki tim morao je riješiti 17 unaprijed zadanih problema koje međunarodni odbor definira početkom svake akademske godine. Radi se o istim problemima koje učenici rješavaju prilikom državne selekcije. Zadani problemi pokrivaju sve grane fizike, a za njihovo rješavanje učenici često moraju uposliti i svoje inženjerske vještine. Naime, svi oni sami sastavljaju eksperimentalne postave, izvode mjerenja i trude se što više automatizirati svoje pokuse kako bi izbjegli vanjske utjecaje i dobili preciznije rezultate. Na međunarodnom turniru učenici se natječu kroz znanstvene borbe, a svaka traje približno 40 minuta i u njoj sudjeluju tri tima. Jedan tim izlaže svoje rješenje, drugi tim oponira izloženom rješenju i raspravlja o njemu s izlagačem, a treći tim daje kritički i nepristran osvrt na znanstvenu borbu i sažima donesene zaključke.

Tim povodom učenike, mentoricu Nadu Ćakić i ravnateljicu Suzanu Poropat Božac primila je pazinska gradonačelnica Suzana Jašić sa suradnicima. Dosad su održana 34 međunarodna turnira mladih fizičara, dok je 33. bio otkazan zbog pandemije. Hrvatska je na Međunarodnom turniru sudjelovala četrnaest puta.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter