odluka

USUGLASILI SE GRADONAČELNIK I SPORTSKA ZAJEDNICA. Obnova postojeće, ali i gradnja nove sportske dvorane u Buzetu

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
(snimila Gordana Čalić Šverko)

(snimila Gordana Čalić Šverko)


Gradonačelnik Buzeta Damir Kajin odlučio je - ide se u energetsku obnovu postojeće sportske dvorane i odustaje od njene rekonstrukcije, odnosno dogradnje. Za Grad Buzet, kaže, u ovom je trenutku to najoptimalnije rješenje. Energetska obnova sportske dvorane koštala bi možda milijun, milijun i po kuna, iako je s ovim divljanjem cijena teško procijeniti točne iznose. Ukoliko se na natječaju ostvari 80 postotno sufinanciranje, gradsko učešće bilo bi 20 posto.

- Projekt energetske obnove kandidirat ćemo krajem travnja, od rekonstrukcije se odustalo, a što se tiče izgradnje nove dvorane možemo sjesti i razgovarati o promjeni prostorno-planske dokumentacije, naručiti odmah projekte i pokušati možda krajem ove godine i taj projekt kandidirati na neki od natječaja. Iako mislim da bi Gradu Buzetu bila ogroman napor izgradnja nove dvorane, pokušat ćemo kroz neki pristup doći i do tog sadržaja. Kako? Na način što ćemo zamjenom terena okrupniti jednu česticu od 5.000 četvornih metara površine u zoni od Osnovne škole "Vazmoslav Gržalja" prema Maloj Hubi. Za to treba izmijeniti prostorno-planske dokumente. Na taj način nas zemljište ne bi trebalo koštati ništa. Cesta je blizu, voda relativno blizu, i struja, ali treba imati na umu činjenicu da je novu dvoranu od nekih 2.200 četvornih metara površine ispod 40 milijuna kuna nemoguće izgraditi. Kako ćemo do tog novca ja u ovom trenutku ne znam. Borit ću se, ali ako Grad Buzet bude morao u tome sudjelovati s 20 posto to je kreditno zaduženje od oko 8 milijuna kuna, to je nešto što je Gradu Buzetu gotovo pa nedostižno. Mi jesmo Grad koji je zadužen sa svega 7 posto, to je nisko zaduženje, ali što će nam donijeti ukrajinska kriza i sve ovo iščekivanje sutrašnjice oko energenta, hrane, izbjegličke drame koja se nagovještava, nitko od nas u ovom trenutku ne zna, komentirao je Kajin.

Napomenuo je i da je izgradnja nove dvorane dugoročan projekt, prevelika investicija da bi netko rekao da će se dogoditi u relativno skoro vrijeme.

Tragom ideje prethodne vlasti, Kajin je prvobitno namjeravao kandidirati projekt rekonstrukcije postojeće sportske dvorane. No Sportska zajednica insistirala je na korekciji takvih promišljanja. Njen je stav da rekonstrukcija dvorane, procijenjena na oko 22 milijuna kuna, ne ide bez pomoćne dvorane koja bi se koristila dok traju radovi, ali onda se dolazi do troškova koji se uveliko približavaju troškovima nove. To je razlog zašto su na Izvršnom odboru i Skupštini Sportske zajednice donijeli zaključak da je najbolje rješenje nova dvorana, rješavanje u fazama - prvo zemljište, drugo projekt, treće financijska konstrukcija i izgradnja, jer kada bi se i išlo u rekonstrukciju postojeće dvorane i dalje bi nedostalo prostora i još jedno igralište.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter