Na sjednici gradskog vijeća

SUSTAVNO SMANJIVANJE SREDSTAVA. Buzetska sportska zajednica zatražila da se sportu vrati stari proračun. "Pa zar je to puno?"

Tri su opcije za sportsku dvoranu: prva je balon, druga je adaptacija postojeće, a treća izgradnja nove. Adaptacija je procijenjena na oko 22 milijuna kuna, a ako bi se izborili za 80 posto sufinanciranja, u deset godina Grad bi se morao zadužiti za pet milijuna kuna. Kod izgradnje nove, najjeftinija varijanta je oko 40 milijuna kuna. Kreditno opterećenje s onih 80 posto sufinanciranja, bilo bi oko 900.000 kuna na godišnjoj razini, što u ovom trenutku teško možemo pratiti, rekao je gradonačelnik Damir Kajin

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Ilustracija

Ilustracija


Buzetsku Sportsku zajednicu čine 22 kluba sa širokim dijapazonom djelovanja, od automobilizma, biciklizma, motociklizma, slobodnog letenja, nogometa, pikada, stolnog tenisa, rukometa, speleologije, sportskog ribolova, streljaštva, taekwon-doa, boćanja, gimnastike, pljočkanja, tenisa, kickboxinga, golfa do penjanja. Klubovi broje oko 800 aktivnih sportaša čemu valja pridodati i rekreativce u svim dobnim skupinama od najmlađih do seniora i veterana. Sportu se međutim zadnjih godina sustavno smanjuju sredstva pa je predsjednik Sportske zajednice Branko Bašić na prošlotjednoj sjednici Gradskog vijeća apelirao da se godišnji proračun ove zajednice u što kraćem roku vrati na nekadašnjih 1,25 milijuna kuna.

- Kada je Stožer zbog korone zabranio treninge i natjecanja, Grad Buzet odmah je reagirao i smanjio sredstava Sportskoj zajednici uz obrazloženje da nema treninga ni natjecanja pa su troškovi manji. Bilo bi to možda u redu da su sredstva vraćena kada su treninzi i natjecanja ponovno dozvoljeni, ali reakcije tada, a ni sada nije bilo. Desili su se izbori, a izborni rezultati donijeli su promjene u gradskoj vlasti. Ponadali smo se da će promjene možda donijeti boljitak buzetskom sportu, da će se sredstva vratiti na iznose prije korona krize, ali baš suprotno, još su nam dodatno ukinuta i sredstva za profesionalnog tajnika. Buzet je prepoznatljiv na hrvatskoj sportskoj karti, postižu se zapaženi sportski rezultati, buzetski sportaši i klubovi moraju bit naš ponos, pa zar to vrijedi samo 750.000 kuna godišnje ili da postavim drugačije pitanje, pa zar je to puno, upitao je Bašić.

Neshvatljiva je činjenica, rekao je Bašić, da je u vrijeme kada je Sportska zajednica brojila osam klubova, tadašnja vlast prepoznala da je profesionalni tajnik potreban, a sada kada broji 22 kluba i znatno više sportaša, logički i daleko više posla, sadašnja gradska vlast bez konzultacija sa zajednicom zaključuje da profesionalni tajnik više nije potreban i za to radno mjesto ukine predviđena sredstva.

- Sportskoj zajednici treba tajnik koji će pratiti raspisane natječaje Ministarstva turizma i sporta, Hrvatskog olimpijskog odbora, županijske Sportske zajednice, državnih i privatnih poduzeća, kandidirati projekte, pomagati klubovima u izvršavanju pravnih i administrativnih poslova, voditi brigu o realizaciji programa, održavanju, korištenju i izgradnji sportskih objekata. Mi nemamo vremena čekati, u sportu se stvari brzo dešavaju i zato smo na Izvršnom odboru donijeli odluku da tajnika zaposlimo, a Gradsko vijeće molimo da nas pokuša pratiti i da nam sredstva vrati prvim rebalansom, poručio je Bašić.

Bašić je upozorio i na stanje Sportske dvorane izgrađene davne 1976. godine uz opasku da je u zadnjih dvadesetak godina prošao puno dvorana duž cijele Hrvatske, no nije vidio lošiju, skromniju dvoranu: bez klime i izolacije, sa samo dvije svlačionice, bez pravog semafora, bez popratnih sadržaja, teretane, prostorije za nužnu liječničku skrb, bez kafića, prostorije za sastanke i svega što bi minimalno, po današnjim standardima jedna dvorana trebala imati.

- Nesporno je da nam treba adekvatna dvorana. Puno smo truda uložili da ta problematika uopće dođe na dnevni red, a onda kada je napokon došla, nije išla u željenom smjeru. Priča je odmah krenula u smjeru jeftinije varijante, sanacije, odnosno rekonstrukcije postojeće dvorane, pri čemu je zanemaren osnovni problem koji smo stalno isticali, kako u vrijeme trajanja radova, buzetski sportaši, čemu treba dodati i svu djecu osnovne i srednje škole, ne mogu biti bez dvorane. Zaključak je da rekonstrukcija ne ide bez pomoćne dvorane, ali onda se dolazi do troškova koji se uveliko približavaju troškovima nove. To je razlog zašto smo na Izvršnom odboru i Skupštini Sportske zajednice donijeli zaključak da je najbolje rješenje nova, jer treba napomenuti da nedostaje prostora, termina i jedno igralište. Svjesni smo da brzog i kvalitetnog rješenja nema, ali baš zato što je skupo i zahtjevno treba biti dugoročno i kvalitetno. Naš prijedlog je nova dvorana, rješavanje u fazama, prvo zemljište, drugo projekt, treće financijska konstrukcija i izgradnja. Gradonačelnik Damir Kajin se vrlo brzo uključio u rješavanje ovoga problema, cijenimo njegov trud, svjesni smo da je nastavio tragom ideje prethodne vlasti, ali vjerujemo da mislimo ispravno i zato insistiramo na korekciji promišljanja, naglasio je Bašić.

Buzet je, nadovezao se Kajin, sportski grad i svi se ponose sportašima. Toliko volonterizma vjerojatno nema nigdje u Istri, a možda ni šire, rekao je Kajin te naglasio da se iz gradskog proračuna za sport ne izdvaja 750.000 kuna već 790.000 kuna, čemu valja pridodati oko 230.000 kuna za sportske udruge, oko 120.000 kuna za auto utrku, oko 30.000 kuna za troškove osoblja, odnosno tajnika, 30.000 kuna za sufinanciranje sportskih programa povodom Subotine, sredstva za održavanje dvorane, stadiona...

- Tri su opcije za sportsku dvoranu o kojima se razgovaralo; prva je balon, druga je adaptacija postojeće, investicija od oko 22 milijuna kuna. Kandidirat bi se mogla nakon Uskrsa, a ako bi se izborili za 80 posto sufinanciranja, u deset godina Grad bi se morao zadužiti za pet milijuna kuna. Treća solucija je izgradnja nove dvorane u najjeftinijoj varijanti od oko 40 milijuna. Kreditno opterećenje s onih 80 posto sufinanciranja, bilo bi oko 900.000 kuna na godišnjoj razini, što mi u ovom trenutku teško da možemo pratiti. U jednom mandatu ne možemo imati pet, deset velikih investicija s realnim proračunom 40 milijuna kuna. Tražim na Gradskom vijeću da se odlučimo za što smo. Pred nama je ozbiljna odluka da ne blokiramo grad za narednih 10 godina, rekao je Kajin.

Potpredsjednik Gradskog vijeća SDP-ovac Vedran Majcan podsjetio je da je raspravu o sportu na Gradskom vijeću tražila vladajuća koalicija Nezavisna lista/SDP. Cilj je bio uspostaviti mostove komunikacije.

- Naknada za tajnika smanjena je s otprilike 125.000 kuna na 25.000 kuna jer svi znamo što je tajnik radio, a s obzirom je otišao u mirovinu, smatrali smo da bi trebalo promišljati je li potreba Sportske zajednice da se i dalje plaća profesionalno nekoga na tom mjestu. Ne zato što možda zaista nije potrebno da neko radi, nego zato što je jedno radno mjesto za puno radno vrijeme u ovakvim gospodarskim okolnostima izrazito teško podnijeti gradskom proračunu. Ako Sportska zajednica smatra da je potreban, i ako se nađu sredstva, nema nikakvih prepreka da se taj iznos kroz rebalans poveća, ali prije toga trebali bi dobiti jedan opsežniji prikaz toga što će taj tajnik raditi. Predloženi idejni projekt obnove postojeće dvorane je preskup za ono što bi dobili, stoga je moj prijedlog sličan onom kojeg je predložila Sportska zajednica. Korak po korak i to u prvom određivanje lokacije, u drugom osmišljavanje projekta, njegova izrada, možda i dobivanje građevinske dozvole, a onda u nekim sljedećim godinama traženje načina kako to financirati, istaknuo je Majcan te naglasio da je potrebna strategija razvoja sporta u narednih deset ili dvadeset godina.

- Buzet je u širokim krugovima iznimno poznat po rezultatima sportaša u nebrojenim sportovima na tome im možemo zahvaliti i čestitati na trudu i požrtvovnosti, kao i zahvaliti sportskim djelatnicima, članovima Sportske zajednice, rekao je IDS-ov vijećnik Elvis Černeka uz napomenu da sport na ovom nivou kakav Buzet ima, nosi ogromne troškove i jasno je da sredstva koja su tome namijenjena nisu dostatna. Apelirao je da se uspostavi funkcija profesionalnog tajnika. - Što se dvorane tiče, izgradnja nove svakako, ako je to ikako moguće jer naš sport je to zaslužio, poručio je Černeka.

Predsjednik Kluba vijećnika Nezavisna lista/SDP Nenad Šćulac, kao i predsjednik Gradskog vijeća Davor Prodan s Nezavisne liste, naglasili su kako Gradsko vijeće neće biti arbitar i odlučivati hoće li se ići u dogradnju postojeće ili izgradnju nove sportske dvorane, o tome kristalno jasnu odluku trebaju donijeti gradonačelnik i Sportska zajednica.

Izvješća o radu Sportske zajednice Grada Buzeta za 2018., 2019. i 2020. godinu prihvaćena su jednoglasno.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter