ZAVRŠNA SANACIJA ODLAGALIŠTA KOMUNALNOG OTPADA

UMJESTO ŠKOVACONA ZELENA OAZA: Na deponiju Jelenčići dogodine će se moći brati cvijeće

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
Pazinski deponij već je saniran u nekoliko faza (Milivoj MIJOŠEK)

Pazinski deponij već je saniran u nekoliko faza (Milivoj MIJOŠEK)


Sanacija pazinskog odlagališta trebala bi biti gotova do sredine ljeta * Prvi ugovor vrijedan 11,1 milijun kuna potpisan je s tvrtkom His iz Lepoglave, a tiče se sanacije starog odlagališta * Drugi ugovor vrijedan 11 milijun kuna potpisan je sa zajednicom ponuditelja, a tiče se sanacije četvrte (i posljednje) faze odlagališta

Završna sanacija pazinskog odlagališta komunalnog otpada Jelenčići trebala bi biti gotova do sredine ljeta, a ukupno će stajati 22,1 milijuna kuna pri čemu će se najveći dio sredstava povući iz europskog Kohezijskog fonda i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Pazin ispunio sve europske uvjete

Tom je prilikom u gradskoj vijećnici gradonačelnik Renato Krulčić potpisao dva radna ugovora za dva posljednja projekta uređenja gradskog deponija koji bi se dogodine trebao zazeleniti. Prvi ugovor vrijedan 11,1 milijun kuna potpisan je s tvrtkom His iz Lepoglave, a tiče se sanacije starog odlagališta. Prihvatljivi troškovi iznose 8,9 milijuna kuna, od čega bespovratna sredstva iz europskog Kohezijskog fonda putem Ministarstva zaštite okoliša i energetike iznose 7,6 milijuna kuna, dok je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dodijelio dodatnih 894 tisuće kuna.

Nakon završetka radova sanacije površina odloženog otpada preko koje će se ugraditi prekrivni brtveni sustav iznosit će oko 1,6 hektara. Rok za završetak radova je 25. srpanj 2020. godine.

- Grad Pazin vrlo jasno i konkretno provodi politike na temelju kojim smo potpisali sporazum o ulasku u Europsku uniju i na tragu smo toga ispoštujemo sve one obveze koje proizlaze iz pretpristupnih ugovora. S ova dva projekta kao lokalna uprava ispunili smo sve uvjete vezane za zbrinjavanje otpada na našem području, kazao je gradonačelnik Krulčić dodavši da će sanacija pogotovo razveseliti stanovnike sela Jelenčići, ali i da će Pazin time na prostoru deponija dobiti "zelenu oazu", iako će ondje ostati pretovarna stanica i reciklažno dvorište na raspolaganju građanima.

Četvrta, i posljednja, faza sanacije

- Ovakvi se zahvati projektiraju s puno pažnje, primjenjuju se sve najbolje mjere prema iskustvima zapadnih zemalja, a naša tvrtka ima više od 30 godina iskustva s izgradnjom i sanacijama deponija, a sudjelovali smo i u sanaciji Marišćine i Kaštijun, tako da možete s punim povjerenjem biti sigurno da će His to odraditi na najbolji mogući način i u zadanim rokovima, kazao je direktor tvrtke His Goran Petković.

Drugi ugovor vrijedan 11 milijun kuna potpisan je sa zajednicom ponuditelja (zagrebačkom tvrtkom Opera group i tvrtkom Kostak iz Krškog u Sloveniji), a tiče se sanacije četvrte (i posljednje) faze odlagališta. Prihvatljivi troškovi iznose 7,4 milijuna kuna, od čega bespovratna sredstva iz europskog Kohezijskog fonda putem Ministarstva zaštite okoliša i energetike iznose 6,3 milijuna kuna.

Na tom se polju otpad s područja središnje Istre odlagao u razdoblju od 2006. do listopada 2018. godine. U razdoblju od 2006.-2009. otpad se odlagao u vrtaču, stari otpad preko kojeg je 2013. ugrađen temeljni brtveni sustav, te se nastavilo s odlaganjem otpada na uređenu plohu do listopada 2018. Otad se otpad zbrinjava u Centru za gospodarenje otpada Kaštjun. Procjenjuje se da je tijekom rada na odlagalištu odloženo sveukupno oko 53.320 tona otpada.

Prekrivanje odlagališta s metrom zemlje

- Glavnina radova sastojat će se od prebacivanja otpada odnosno oblikovanja tijela otpada, postavljanja umjetnih geosintetskih materijala koji se onda prekrivaju s jednim metrom zemlje, tu još ide otplinjavanje tijela odlagališta, i nešto malo hidrotehničkih radova u smislu postavljanja hidrantske mreže, kazao je Srećko Babić direktor tvrtke Opera group dodavši da procjedne oborinske vode neće prolaziti kroz tijelo otpada te će se time zaštititi tlo i vode.

- Da podsjetimo, prva faza sanacije obavljena je 2013. godine kada je postavljena kompletna pokrovka odnosno sustav za odvodnju i na toj plohi smo do prošle godine deponirali otpad s područja bivše Općine Pazin. Paralelno smo bili krenuli s drugom fazom koja se odnosila na izgradnju pretovarne stanice, dok je treća faza bila izgradnja reciklažnog dvorišta koji smo otvorili proteklog ljeta, kazao je gradonačelnik Krulčić zaključivši da su s četvrtom fazom zaokružene aktivnosti na području deponija. Dosad je u sanaciju deponija Jelenčići uloženo oko 10 milijuna kuna.

Tehničko-tehnološko rješenje sanacije istovjetno je kao i za staro odlagalište. Nakon završetka radova sanacije površina odloženog otpada preko koje će se ugraditi prekrivni brtveni sustav iznosit će oko jedan hektara. Rok za završetak radova ističe 25. lipnja 2020. godine. Sanacijom će se pridonijeti sprečavanju potencijalnih negativnih utjecaja ovog odlagališta na okoliš i ljudsko zdravlje, odnosno zaštiti podzemnih i površinskih voda, smanjenju emisije stakleničkih plinova, zaštiti i očuvanju prirodnog okoliša. Provedba projekta u skladu je s ispunjenjem međunarodnih obveza definiranih Ugovorom o pristupanju RH EU te pridonosi održivom razvitku, učinkovitoj zaštiti i korištenju prirodnih resursa, unaprjeđenju prirodnog i životnog okoliša. Konferenciju je moderirala voditeljica projekta Dinka Erman iz razvojne agencije "Srce Istre".

Odloženo oko 80.100 kubika otpada

Na tom se polju, otpad iz središnje Istre odlagao u razdoblju od 2001. do 2005. godine i od 2008. do listopada 2013. godine. Procjenjuje se da je ondje odloženo oko 80.100 kubičnih metara otpada. Tehničko-tehnološko rješenje sanacije obuhvaća formiranje odloženog otpada s ciljem osiguranja stabilnosti građevine, zatvaranje odlagališnog prostora, ugradnjom prekrivnog brtvenog sustava preko formiranog otpada i izgradnju pasivnog sustava otplinjavanja s biofilterima na plinskim bunarima. Zatim, izgradnju sustava za odvodnju oborinskih voda, ograde s ulazom i makadamske servisne prometnice s obodnim nasipom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter