DANAS JEDNOSATNA OBUSTAVA RADA

PROSVJEDIMA TRAŽE SMANJENJE PDV-a. Pulski ugostitelj Marko Ristić: Prosvjedovat ćemo sve dok netko u Vladi ne shvati da se ovako više ne može živjeti

| Autor: Patricija SOFTIĆ
CROPIX

CROPIX


Zagrebački ugostitelji danas će u 11 sati i 58 minuta na sat vremena obustaviti posluživanje u svojim ugostiteljskim objektima, kako bi upozorili na težak položaj u kojem su se našli zbog pandemije koronavirusa te potaknuli na žurno djelovanje odgovornih institucija s ciljem očuvanja radnih mjesta i sprječavanja kolapsa gospodarstva. pridružuju im se i frizeri koji će od 9 do 12 mirno prosvjedovati na markovom trgu zahtjevajući smanjenje stope pdv-a na frizerske usluge na 13 posto

Nakon bezbroj upozorenja i ukazivanja hrvatskih obrtnika i privrednika na brojne besmislene namete koje moraju plaćati državi, najnoviji primjer apsurdne situacije stiže od člana udruge Glas poduzetnika. Naime, njemu su nedavno Hrvatske vode naplatile čak 180.000 kuna naknade za objekt koji će možda jednog dana biti izgrađen, ali trenutno ne postoji.

- Naša udruga neprestano upozorava da su poduzetnici, obrtnici i građani pod stalnim pritiskom plaćanja parafiskalnih nameta koji im onemogućavaju razvoj poslovanja i napredak. Podsjećamo da su svi oni samo u prošloj godini platili više od 9 milijardi kuna za više od 500 raznih nameta. Za primjer apsurdnosti cijele situacije ističemo slučaj Borisa Šuljića, vlasnika hotela, vinarije i restorana Boškinac, jednog od malobrojnih u Hrvatskoj koji ima Michelinovu zvjezdicu, koji je u objavi na društvenim mrežama opisao način na koji se od građana i poduzetnika otima novac. Naime, postoje mnoga državna poduzeća koja koriste postojeće zakone i propise te na taj način izvlače još više novca kroz različite namete. U slučaju Borisa Šuljića, Hrvatske vode naplatile su mu čak 180.000 kuna naknade za nepostojeći objekt, za koji nije ni siguran hoće li ga uopće izgraditi. Postojeći zakoni naprosto omogućavaju Hrvatskim vodama da to učine, upozoravaju iz Udruge.

Boris Šuljić nema ništa protiv toga da Hrvatske vode naplate sve što naprave na terenu i objektu, ali nakon što objekt bude izgrađen i dobije uporabnu dozvolu.

- U svim normalnim državama se naplaćuje stvarno isporučena usluga, jedino u Hrvatskoj postoje fantomske naknade za vode, šume i spomenike, koje ne zahtijevaju nikakvu protučinidbu, nego su doslovno legalizirana pljačka poduzetnika i građana. To se mora promijeniti i ovakvi nebulozni parafiskalni nameti moraju biti ukinuti čim prije!, ljutito je reagirao Šuljić.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter