Upozorenje gradskog komunalca "Park"

TAKO SE ŠTEDI NA ODVOZU SMEĆA? Na području Buzeta učestalo spaljivanje otpada. U vatru se gura svašta, od pelena do komada namještaja, guma i plastike

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
ilustracija

ilustracija


Paljenje otpada, napominju u "Parku", kažnjivo je po većem broju zakonskih propisa. Prema Zakonu o održivom gospodarenju otpada kazna za fizičke osobe iznosi i do 10.000 kuna

 

"Mislite na zdravlje, ne palite otpad!" poruka je koju je gradski komunalac "Park" uz ovomjesečne račune za komunalnu uslugu uputio na adrese svojih korisnika. U posljednje vrijeme, kaže direktorica "Parka" Ervina Kisiček, na području Buzeštine učestale su pojave spaljivanja raznih vrsta otpada, miješanog komunalnog otpada, raznog plastičnog otpada, namještaja, stiropora, guma…, kako na otvorenom tako i u pećima za grijanje.

- Gusti dim i neugodni mirisi najčešće se pojavljuju u jutarnjim i večernjim satima i ne samo uz zimskim, već i u ljetnim mjesecima. Unatoč brojnim upozorenjima o štetnosti po zdravlje i okoliš, očito da jedan neodgovoran dio građana ne shvaća ozbiljnost opetovanih upozorenja, ističe Kisiček.

Spaljivanjem raznog komunalnog otpada, plastike, guma, pelena, namještaja, stiropora, oslobađaju se čestice pepela, čađi, otrovnih para i plinova koji disanjem završavaju u organizmu, odnosno kruženjem tvari u prirodi - u hrani, vodi i zemlji. Nastali otrovni spojevi izazivaju razne tumore, bolesti dišnog sustava, alergije …

Vrlo često građani olako spaljuju razni drveni namještaj i stolariju smatrajući to uobičajenim i neštetnim materijalom. Međutim, pri proizvodnji namještaja koriste se razna ljepila, boje, lakovi i plastične mase pa gorenjem namještaja nastaju brojni štetni spojevi koji mogu uzrokovati razna oboljenja, različite tipove malignih tumora i genetske mutacije, upozoravaju u "Parku". Kako idu topliji dani, naravno da će se znatno smanjiti i intenzitet paljenja otpada, no neće i nestati. Takvi slučajevi mogu se prijaviti putem gradske aplikacije: ebuzet.com/komis (prijava komunalnih problema), ili komunalnom redaru, odnosno "Parku".

U "Parku" apeliraju na korisnike svojih usluga da se pridržavaju zabrane paljenja komunalnog otpada kao i bacanja otpada u okoliš. Otpad treba odlagati u za to predviđene spremnike sukladno uputama, a glomazni otpad odvoziti u reciklažno dvorište Griža.

        Paljenje otpada, napominju u "Parku", kažnjivo je po većem broju zakonskih propisa. Prema Zakonu o održivom gospodarenju otpada kazna za fizičke osobe iznosi do 10.000 kuna, dok je za pravne osobe višestruko veća, no to je u ingerenciji inspekcije zaštite okoliša. Nadalje, prema gradskoj Odluci o komunalnom redu propisana kazna iznosi od 200 do 10.000 kuna, a prekršitelje kažnjava komunalni redar. Prema gradskoj Odluci o načinu pružanja javne usluge sakupljanja miješanog komunalnog otpada propisana je ugovorna kazna u iznosu godišnje cijene minimalne javne usluge, a u tom slučaju ugovorna kazna je prema zakonu dio cijene za javnu uslugu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter