VELIKA TRANSFORMACIJA

ROBERTA PALAZZETTI, direktorica BAT-ove regije Južna Europa: "Kanfanar je jedna od naših najzelenijih tvornica i primjer za cijeli svijet"

Hrvatska je danas, na neki način, mali simbol onoga što želimo postići, kaže Palazzetti

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
Zvonko Kolobara i Roberta Palazzetti

Zvonko Kolobara i Roberta Palazzetti


"BAT se nalazi usred velike transformacije u kojoj ulažemo značajna sredstva u razvoj novih proizvoda i smanjenje utjecaja na okoliš u našim tvornicama, a izuzetno bitno u svemu tome nam je i da u tom procesu ostvarimo što pozitivniji društveni učinak u sredinama u kojima poslujemo. Držim da je naš društveni učinak u Hrvatskoj poprilično značajan, bilo da se radi o razini investicije, stalnom porastu broja zaposlenika, ili odnosu koji imamo s lokalnim proizvođačima duhana koje podržavamo i od kojih otkupljujemo njihove proizvode. Hrvatska je danas, na neki način, mali simbol onoga što želimo postići i pozitivnog utjecaja koji želimo imati kod potrošača, dobavljača i čitavog društva, sve do utjecaja na okoliš. Kanfanar je jedna od naših najzelenijih tvornica i to je nešto što nam je cilj i što želimo ostvariti u čitavom svijetu", kazala je jučer u Zagrebu direktorica BAT-ove regije Južna Europa Roberta Palazzetti, najavljujući nastavak velikog investicijskog ciklusa kompanije u svoju tvornicu u Kanfanaru.

Za bolje sutra

Nakon prošlogodišnje investicije od 200 milijuna kuna u nove proizvodne pogone u Kanfanaru, jučer su iz kompanije najavili novih 400 milijuna kuna kapitalnih investicija u istu tvornicu.

"Ulaganjem ukupno 600 milijuna kuna u nove proizvodne linije Hrvatska je dodatno ojačala svoj položaj na BAT-ovoj globalnoj proizvodnoj karti. Pritom je Kanfanar jedna od rijetkih tvornica u svijetu koja, uz cigarete, proizvodi i grijane duhanske proizvode. Riječ je o proizvodima nove kategorije, s potencijalom značajnog smanjenja rizika za odrasle pušače, koji prate strategiju Grupe za izgradnju boljeg sutra (A Better Tomorrow) za sve naše dionike", kazala je Palazzetti.

Prije nepune dvije godine iz BAT-a su zbog nezadovoljstva poslovnim okruženjem i uvjetima ozbiljno razmišljali o odlasku iz Hrvatske, no zaslugom Vlade ta je opasnost definitivno otklonjena, što potvrđuju i ova nova značajna ulaganja, koja zajedno s investicijom u kupovinu cjelokupnog TDR biznisa, te nekim ranijim investicijama, dosežu ukupan iznos od 5,3 milijarde kuna.

Utjecaj na okoliš

"BAT je prije nekoliko godina definirao vrlo specifičan cilj i zacrtao specifičan zadatak, a to je kreirati bolje sutra. Kao duhanskoj kompaniji prva zadaća na tom putu nam je reducirati utjecaj naših proizvoda na zdravlje ljudi. Mi znamo da je pušenje klasičnih cigareta loše za zdravlje ljudi, ali isto tako znamo da mnogi korisnici nisu spremni odreći se pušenja zbog tog razloga. Ono što mi činimo je da njima nudimo što je moguće veću ponudu alternativa u novim kategorijama proizvoda, koje smanjuju utjecaj na njihovo zdravlje", kazala je BAT-ova direktorica regije Južna Europa.

Radi se o proizvodima za zagrijavanje duhana poput uređaja Glo, koji su nedavno predstavili i u Hrvatskoj, parilicama i drugim proizvodima. Glavni cilj BAT-a, kako je pojasnila, je do 2030. godine dostići brojku od 50 milijuna korisnika novih proizvoda.

"U 2021. godini dostigli smo brojku od 18 milijuna, odnosno zabilježili porast od 5 milijuna korisnika u odnosu na godinu dana ranije, što pokazuje da smo na dobrom putu da ostvarimo zacrtani cilj. Naravno, iza svih tih novih proizvoda stoje opsežna znanstvena istraživanja, a neka koja smo već obavili na Glo proizvodima pokazala su da je emisija toksičnih tvari iz grijanih umetaka od 90 do 99 posto manja od onih koja nastaje konzumacijom klasičnih cigareta. Napravili smo i daljnji iskorak, te u srpnju prošle godine objavili znanstveni rad u kojem smo usporedili biomarkere korisnika ovih proizvoda s biomarkerima klasičnih pušača i nepušača. Rezultati pokazuju značajno poboljšanje biomarkera, koji su pokazatelji mogućeg rizika za zdravlje. Svi ti rezultati vrlo su ohrabrujući i jedan su od razloga zbog čega želimo snažno promovirati nove proizvode na tržištima i zašto smo odlučili dodatno investirati u proizvodnju grijanih duhanskih proizvoda i u Hrvatskoj", kazala je.

Uz značajno smanjenje utjecaja njihovih proizvoda na zdravlje ljudi, cilj BAT-a, dodala je Palazzetti, već dugo vremena je i smanjenje utjecaja na okoliš njihovih proizvodnih pogona. Već dvadeset godina BAT je prepoznat kao kompanija koja neprestano podiže razinu svojih ekoloških standarda i smanjuje utjecaj na okoliš, pa su tako od 2019. godine između 35 i 37 posto smanjili potrošnju vode, a smanjili su i emisiju stakleničkih plinova, no ciljevi su puno veći pa tako su do 2030. zacrtali nultu stopu emisije za sve tvornice i urede u sustavu BAT-a, a do 2050. istu će razinu morati dosegnuti i svi njihovi dobavljači.

"Zdravija i zelenija budućnost, to je ono što pojam bolje sutra znači za nas", poručila je Palazetti.

Centar globalne transformacije

Generalni direktor BAT-a Adria Zvonko Kolobara podsjetio je da novom investicijom Kanfanar postaje jedna od rijetkih tvornica koja ima proizvodnju klasičnih cigareta i grijanih duhana te kazao da to stavlja Hrvatsku u centar globalne transformacije BAT-a kao kompanije.

"BAT-ova ulaganja daju veliki doprinos domaćem gospodarstvu jer uvođenje nove proizvodnje, inovacije i suvremene tehnologije donosi dodatni rast izvoza, zapošljavanje i razvoj potpuno novih znanja koja oblikuju Kanfanar u tvornicu budućnosti. Hrvatska je također za nas jedna od rijetkih zemalja u kojima imamo kompletno integrirani lanac nabave, od proizvodnje duhana u Virovitici i Slavoniji, do proizvodnje u tvornici, pa ako hoćete i prodaje koju imamo kroz lanac iNovine. Mi organiziramo proizvodnju duhana preko 300 proizvođača, što je danas 85 posto ukupne hrvatske proizvodnje duhana. Još zanimljivija informacija je da mi danas otkupljujemo 5 posto ukupne proizvodnje duhana u Europskoj uniji, čime smo se daleko bolje od svih drugih poljoprivrednih kultura postavili prema udjelu domaće proizvodnje u ukupnom postotku u EU-a", kazao je Kolobara.

Dodao je i kako će nova investicija omogućiti inovaciju, suvremeni sustav poslovanja, edukaciju za nove ljude i veliki izvoz.

"Samo u ovoj godini planiramo proizvesti oko 2 milijarde umetaka koji će gotovo u cijelosti biti namijenjeni izvozu. I sigurno taj izvoz namjeravamo povećati u budućnosti", poručio je Kolobara, rekavši kako je zbog nove proizvodnje u Kanfanaru već otvoreno 70-tak novih radnih mjesta, dok se nova zapošljavanja očekuju u budućnosti.

Godišnje uplaćuju 3,5 milijarde kuna poreza i doprinosa

U Hrvatskoj BAT godišnje uplati 3,5 milijarde kuna poreza i doprinosa te izravno zapošljava 1.500 ljudi. Osim toga, kompanija svake godine stvori preko 1,4 milijarde kuna dodane vrijednosti BDP-u, a najznačajniji rast doprinosa BDP-u ostvaren je kroz tvornicu u Kanfanaru, koja kontinuirano povećava proizvodnju i izvoz.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter