AGROTERRA ISTRA

PRVI MEĐUNARODNI SAJAM POLJOPRIVREDE I PČELARSTVA U ISTRI: Na istarskom Gudovcu očekuje se više od stotinu izlagača

Na sajmu će se naći traktori John Deere, Massey Ferguson, a održat će se i mali sajam cvijeća * Grad Pazin je oduševljen da ćemo tri dana živjeti s poljoprivredom, te da se u središnjoj Istri ponovo budi poljoprivredni duh, posebice kod mladih, kazala je gradonačelnica Suzana Jašić

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
Prvi sajam poljoprivrede u Istri (Snimio Anđelo Dagistin)

Prvi sajam poljoprivrede u Istri (Snimio Anđelo Dagistin)


- Očekujemo više od sto izlagača na prvom međunarodnom sajmu poljoprivrede i pčelarstva u Istri – AgroTerra Istra 2022. koji će se održati u Pazinu od 22. do 24. travnja, najavio je danas na konferenciji za medije u novoj sportskoj dvorani u Pazinu direktor sajma Marko Londero iz tvrtke Mars eventi.

Sajam će se održati upravo u novoj sportskoj dvorani koja se prostire na 1.200 četvornih metara, ali i na prostore izvan dvorane površine 3.700 četvornih metara. "Cilj nam je da okupimo ono najbolje od Istre: od vina, maslinovog ulja, pršuta, meda…", nastavio je Londero, napomenuvši da će se iznimno ove godine u sklopu ovog sajma održati i tradicionalna manifestacija 16. Dani meda koja je bila odgođena zbog epidemioloških razloga.

vbn

Najavio je da će se na sajmu, između ostalog, naći zastupništvo traktora John Deere, AM grupa koja predstavlja traktore Massey Ferguson, tvrtka Etradex gorivo, ali i razni rasadnici (mali sajam cvijeća). U planu su i stručna predavanja.

- Grad Pazin je oduševljen da ćemo tri dana živjeti s poljoprivredom, te da se u središnjoj Istri ponovo budi poljoprivredni duh, posebice kod mladih, kazala je pazinska gradonačelnica Suzana Jašić napomenuvši da nas je pandemija podsjetila koliko je važna lokalna proizvodnja hrane. Ususret sajmu Grad Pazin će održati okrugli stol o lokalnoj poljoprivredi s akterima tog sektora.

- Već nekoliko godina mislimo o tome da je jedna takva manifestacija potrebna Istarskoj županiji, da to bude jedno centralno mjesto gdje će se naši poljoprivrednici okupiti, izmjenjivati iskustva i znanja, vidjeti novu opremu i tehnologiju, kazao je županijski pročelnik za poljoprivredu Ezio Pinzan. Istaknuo je da mu je drago da je takva inicijativa došla iz privatnog sektora što je uvijek bolje nego da sajmove organiziraju institucije. Obrtnička komora Istarske županije sufinancirat će najam izlagačkih mjesta u visini od 50 posto, kazao je Dean Matić, predsjednik ceha poljoprivrednika OKIŽ.

vbn

- Izlagača meda iz Istarske županije će biti koliko bude, s obzirom na katastrofalnu situaciju s medom prošle godine, kazao je predsjednik pazinske Udruge pčelara "Lipa" Ranko Anđelini napomenuvši da će i zbog toga razloga ovogodišnji sajam meda biti u manjem izdanju. No, promovirat će se deveta generacija pčelarske škole, učenički likovni i literarni radovi, edukativno ocjenjivanje meda, a bit će i stručnih predavanja o pčelarstvu.

Ulaz za posjetitelje na sajam će biti besplatan, a u planu su i brojni drugi sadržaji koji će obogatiti ponudu sajma. Sajam će se organizirati pridržavajući se svih epidemioloških mjera koje Stožer civilne zaštite nalaže, te će se o mjerama informirati šira javnost. Najavljen je dolazak ministrice poljoprivrede Marije Vučković na otvorenje sajma.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter