FESTIVAL SE ODRŽAVA PARALELNO U 22 HRVATSKA GRADA

Predavanjem fizičara Milivoja Uroića o atomskim jezgrama otvoren 16. Festival znanosti


Znanost je ta koja mijenja svijet, a najvažniji za promjene u povijesti jesu znanstvena otkrića - od električne struje do raznih tehnoloških izuma pa sve do lijekova. Upravo je otkrićima posvećen ovogodišnji, 16. Festival znanosti, koji je danas svečano otvoren i u Puli, u Zajednici tehničke kulture. Inače, Festival se održava paralelno u 22 hrvatska grada.

Motivacija mladih

Kako je u uvodu kazao tajnik Zajednice tehničke kulture Anton Pletikos cilj ovoga festivala, koji se u našem gradu održava sve do petka, jest popularizirati znanost i motivirati mlade naraštaje na istraživanje. Stoga se zahvalio Gradu Puli i Istarskoj županiji koji ovu manifestaciju godinama vjerno prate ali i svim sudionicima, njih 20-ak, koji su pripremili bogat festivalski program, od vrtića do visokoškolskih ustanova i raznih udruga i institucija.

U ime Grada Pule dobrodošlicu brojnim učenicima koji su došli slušati predavanje poželjela je gradska pročelnica Elvira Krizmanić Marjanović dok je festival službeno proglasio otvorenim zamjenik istarskog župana Fabrizio Radin.

Čast da svojim predavanjem otvori festival dobio je ove godine Milivoj Uroić, nuklearni fizičar s Instituta "Ruđer Bošković" koji je održao predavanjem pod nazivom "Atomske jezgre svuda oko nas". Kako se moglo čuti na predavanju, tvar koja nas okružuje nastala je davno, prije formiranja Zemlje i Sunčeva sustava, a na pitanja kako i kada su nastali atomi kemijskih elemenata koji nas okružuju, odgovor je dala upravo nuklearna fizika sredinom 20. stoljeća. Ova prezentacija učenike je tako upoznala s elementima i njihovim izotopima, načinom na koji nastaju u unutrašnjostima zvijezda i nastojala razjasniti brojne krive predodžbe o jezgrama atoma, koje u suvremenom svijetu stvaraju relativno popularne teme uz nedostatak znanstvenih činjenica koje ih prate.

Inače, Uroić je završio matematičku gimnaziju (MIOC) i diplomirao fiziku na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu gdje se i zaposlio kao znanstveni novak. Nakon magisterija 2000. i doktorata 2004. na Fizičkom odsjeku PMF-a počeo je surađivati s eksperimentalnim nuklearnim fizičarima Instituta Ruđer Bošković, gdje je i zaposlen 2007. godine. Posebna mu je čast i obaveza brinuti se o neutronskom generatoru Instituta, akceleratoru čija povijest seže u doba nastanka Instituta i zamahu nuklearne fizike u Zagrebu nakon 2. svjetskog rata. Bavi se i kinematikom nuklearnih reakcija, detektorima u nuklearnoj fizici i eksperimentalnim postavama na drugim europskim i svjetskim institucijama.

Sutrašnja predavanja i radionice

Sutra, drugog dana festivalskih događanja na rasporedu su razna predavanja i radionice - tako se u Dječjem vrtiću "Mali svijet" može pogledati izložba "Dječji izumi", u školi Tone Peruško izložba "Čovjek koji je vidio budućnost", u školi Monte Zaro izložba "Z bičikleton po Puli", a u školi Šijana izložba "Otkrića". U 11 sati u školi Šijana održat će se predavanje "Prvi let", a od 8 do 13 sati na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti održat će se radionice "Otkrića u biologiji i medicini". U 11 sati u Zajednici tehničke kulture organizira se predavanje "Biohakiranje - izazov današnjice", a od 11 do 13 sati na Metrisu radionice "Otkrića u mikroskopiji". Od 17 do 18.30 sati u Centru za tehničke aktivnosti na Verudi mogu se posjetiti radionice elektrotehnike i robotike te maketarstva. Cjelokupan program po danima može se pogledati na stranicama www.festivaznanosti.hr. (B. PETROVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter