Lijepa priča

Poznati višnjanski vinar Piero Poletti u starogradskoj jezgri Poreča realizira svoj životni san. OTKRIO NAM JE KAKO JE SVE POČELO

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
Snimio M. MIJOŠEK

Snimio M. MIJOŠEK


Kada je istarski turizam u pitanju, posebni turistički mamac su starogradske jezgre naših gradova koje odišu poviješću i skrivaju mnoga uzbuđenja i tajne koje turisti očekuju otkrivati na svojim odmorima. Jedan od turistima svakako najdražih gradova, ne samo u Istri, već i na obali Jadrana, jest Poreč u čijoj povijesnoj jezgri vinar Piero Poletti polako ostvaruje svoje snove, pridonoseći tako revitalizaciji grada

Doživljaj je, sad već prije dosta vremena, istisnuo iz prvog plana sve ostale razloge, te postao jedna od glavnih pokretačkih poluga i motiva odabira destinacije u industriji turizma. Isključivo sunce, more, te večere uz evergrine na nekoj od ljetnih terasa sve manje zanimaju mlađe, ali i starije generacije turista koje su danas u pravilu daleko informiranije o mjestima u koje putuju pa ih zanima paket aranžman u kojem im pojedina destinacija uz odmor mora ponuditi zabavu, poseban gastro užitak i, naravno, dobro priču. Čak i ova godina, u kojoj je svjetski turizam ozbiljno devastirala koronakriza, pokazala je da gosti koji se odlučuju na putovanja žele vidjeti i doživjeti. Pa čak i po cijenu hodanja s maskama i strogog pridržavanja propisanih epidemioloških mjera. Kad je istarski turizam u pitanju, posebni turistički mamac su starogradske jezgre naših gradova koje odišu poviješću i skrivaju mnoga uzbuđenja i tajne koje turisti očekuju otkrivati na svojim odmorima. Jedan od turistima svakako najdražih gradova, ne samo u Istri, već i na obali Jadrana, jest Poreč, grad koji je i ove godine potvrdio da je jedna od neprikosnovenih prijestolnica domaćeg turizma.

Novi život povijesne jezgre

Gosti vole Poreč i rado se vraćaju u njega, ali tom gradu to ni u jednom trenutku nije bio razlog za spavanje na lovorikama, već naprotiv motiv da se promjenama i novim sadržajima ta očaranost gostiju gradom obnavlja iznova, svakog ljeta. Jedan od projekata koji to jamče jesu i oni koji se tiču oživljavanja i oplemenjivanja starogradske jezgre grade sadržajima prilagođenima željama i potrebama modernih turista. Starogradska jezgra Poreča, doista je posebna te odiše poviješću i nudi priliku za lijepu i uzbudljivu priču koja će, isto kao uživanje u zabavi i lijepim plažama ili gastronomiji, biti nešto po čemu će turisti pamtiti ovaj grad. U Poreču turistički vodiči mogu pričati o prapovijesti, te gostima pokazati tragove života u rimskom, bizantinskom, mletačkom i svim ostalim razdobljima koja su slijedila. Tim poslom poznati višnjanski vinar Piero Poletti bavio se više od 14 godina i kroz to vrijeme grad, njegova povijest i priče postali su mu i ljubav i strast. Najdraža porečka priča kaže, bila mu je uvijek Eufrazijeva bazilika, s kojom ga veže ne samo povijest grada, već i brojne osobne uspomene od kojih se jedna od najljepših odnosi na dan vjenčanja. Puno godina nakon toga, u neposrednom susjedstvu Eufrazijane, Poletti je u starogradskoj jezgri Poreča počeo graditi i novo poglavlje svoje životne priče. Sredinom srpnja vrata je gostima u Eufrazijevoj ulici otvorio njegov šarmantni restoran Casa Manzolin, a uzbudljivih planova vezanih uz kompleks u kojem se taj restoran nalazi, doznajemo od vlasnika, još je jako puno. No razgovarajući s njim krećemo od samih početaka jer zanima nas kako je zasijana klica ideje iz koje se razvio jedan takav zahtjevan i impresivan projekt kojim se djelić porečke povijesti stavlja u funkciju daljnjeg turističkog razvoja grada.

Inspiracija rođena u Veroni

- Dogodilo se to prije stvarno puno godina kad sam surađujući s jednim gospodinom iz Italije, posjetio jednog njegovog poslovnog partnera u Veroni. Naš domaćin živio je u renesansnoj palači koja se nalazi u samom centru grada i koja je u podrumu imala uređene rimske mozaike. Kuća je bila potpuno uređena u renesansnom stilu, te opremljena renesansnim namještajem i moram priznati da me se sve to skupa poprilično dojmilo. Pitali smo u razgovoru

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter