REKONSTRUKCIJA

Poznati rezultati natječaja obnove derutne zgrade na ulazu u Rovinju: "STARA HLADNJAČA" POSTAJE MODERNA STAMBENO-POSLOVNA ZGRADA 

| Autor: Gabrijela DOBROVIĆ
 Nagrađeno idejno rješenje, uređenje stare hladnjače u rovinju

Nagrađeno idejno rješenje, uređenje stare hladnjače u rovinju


Jučer su na službenim stranicama Grada Rovinja objavljeni rezultati natječaja čiji je predmet bila izrada arhitektonskog rješenja rekonstrukcije poslovne zgrade "Stara hladnjača" na rivi u stambeno-poslovnu zgradu. Poznato je da je prvonagrađenom radu pripala novčana nagrada u neto iznosu od 84.000 kuna te da su autori Dražen Juračić, Jelena Skorup Juračić i Marija Grković. 

Podsjetimo, ova se derutna zgrada nalazi na samom ulazu u centar Rovinja, pokraj velikog parkirališta Valdibora i već je godinama "trn u oku" svih građana. Prema predloženim zahtjevima raspisivača natječaja, a to je Grad Rovinj, te investitora, tvrtke Tommy d.o.o. iz Splita, predviđa se rekonstrukcija zgrade u postojećim tlocrtnim gabaritima ukupne građevinske bruto površine 5.130 četvornih metara, u kojoj će se nalaziti poslovni prostori s prodajnim, pomoćnim i servisnim te manipulativnim prostorima, garažno-parkirni prostori i stambeni prostori.

Rješenje je u cijelosti trebalo biti koncipirano kao funkcionalno i oblikovno usklađena prostorna cjelina. Ovo se odnosilo i na rekonstruiranu zgradu kao samostalan objekt, ali i na zgradu kao dio šire urbane matrice grada Rovinja. Ovu usklađenost bilo je posebno važno postići na sjevernom i istočnom pročelju, koje se kao dio pročelja grada gleda s Obale palih boraca NOR-a, ali i s mora. Arhitektonskim oblikovanjem trebalo je, uz stručne kriterije zadovoljiti i suvremene funkcionalne potrebe projektiranih sadržaja, ali i postići uklapanje u prostor, uz posebno uvažavanje povijesnog konteksta i nasljeđa te graditeljske strukture Rovinja.

Natječaj je provelo Društvo arhitekata Istre, a odgovorna osoba bila je Breda Bizjak, dipl.ing.arh.

Na natječaj koji je trajao od 27. srpnja do 19. listopada 2020. pristiglo je osamnaest radova, od kojih je sedamnaest ostvarilo pravo sudjelovanja u postupku ocjenjivanja. Ocjenjivački sud u sastavu mr.sc. Saša Randić (kao predjednik), dipl. ing. arh., Davor Trupković, dipl.ing.arh., Dragan Žuvela, dipl. ing. arh., Ivan Radeljak, dipl.ing.arh. i Zoran Mamić, dipl.oec. jednoglasno je donio odluku o nagrađenima koji su se vodili pod šiframa.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter