MINISTARSTVO NIJE DALO SUGLASNOST

POLJOPRIVREDNICI VODNJANŠTINE OSTALI BEZ VIŠE OD 140 HEKTARA DRŽAVNOG ZEMLJIŠTA? Iz Grada tvrde da će većina parcela ipak biti dodijeljena zakupcima

Nedavanje suglasnosti odnosi se samo na jednu česticu koja je bila podijeljena na više proizvodno tehnoloških cjelina te u vezi iste Ministarstvo nije izdalo suglasnost, napominju iz Grada, ali ne dostavljaju nikakvu dokumentaciju koja bi potvrdila te njihove navode. Napominju i da se koncem prošlog tjedan sastalo Povjerenstvo za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske na području Grada Vodnjana "kako bi uputilo na donošenje Gradskom vijeću novu Odluku", koja će, tvrde, biti donesena na prvoj sljedećoj sjednici

| Autor: Bojan ŽIŽOVIĆ
Vodnjan (Snimio Neven Lazarević)

Vodnjan (Snimio Neven Lazarević)


Ministarstvo poljoprivrede nije izdalo suglasnost na odluku Grada Vodnjana o davanju u zakup više od 140 hektara poljoprivrednog zemljišta. Iako u Gradu tvrde da je riječ samo o "drukčijem mišljenju vezano za dodjelu pojedinih tehnoloških cjelina" i da "za većinu čestica koje su bile na natječaju Ministarstvo nije pronašlo nikakve proceduralne propuste te iste mogu i bit će dodijeljene zakupcima koji su u pojedinim proizvodno tehnološkim cjelinama ocjenjeni kao najpovoljniji ponuditelji", nepoznato je na čemu temelje taj optimizam.

Naime, zakonski nismo pronašli način na koji se može samo djelomično ispravljati takva odluka. Zbog sličnih je proceduralnih grešaka, na primjer, Grad Pakrac morao poništiti cjelokupni natječaj te je sve krenulo iznova, pa i izbor najboljih ponuđača. Doduše, iz Grada Vodnjana nisu ni nama, a ni, koliko nam je poznato, ljudima koji su se natjecali za zemljište dostavili tumačenje Ministarstva pa ne znamo točno što stoji u odbijenici da se državne poljoprivredne parcele daju u zakup. Iako se nova vodnjanska vlast kune u transparentnost, ona je u ovom slučaju potpuno izostala.

"Nedavanje suglasnosti odnosi se samo na jednu česticu koja je bila podijeljena na više proizvodno tehnoloških cjelina te u vezi iste Ministarstvo nije izdalo suglasnost", napominju iz Grada, ali, ponavljamo, ne dostavljaju nikakvu dokumentaciju koja bi potvrdila te njihove navode. Napominju i da se koncem prošlog tjedan sastalo Povjerenstvo za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske na području Grada Vodnjana "kako bi uputilo na donošenje Gradskom vijeću novu Odluku", koja će, tvrde, biti donesena na prvoj sljedećoj sjednici.

Iz Grada nisu posebno odgovorili na naš upit, već su nas uputili na priopćenje objavljeno na njihovim službenim mrežnim stranicama pa je izostao odgovor osjeća li se gradonačelnik Edi Pastrovicchio odgovornim zbog ovog neizdavanja suglasnosti Ministarstva i nervoze koja se uvukla među ljude koji su se javili na natječaj te očekivali da će ubrzo početi dizati nove nasade. Bivši IDS-ovac i pročelnik Ureda gradonačelnika Filip Macan na društvenim je mrežama prozvao Pastrovicchija za ovo što se dogodilo.

Valja pritom pojasniti da je procedura davanja u zakup državnog poljoprivrednog zemljišta započela još u vrijeme dok je na vlasti u Vodnjanu bio IDS, ali je sve stalo zbog lokalnih izbora. IDS je, kao što je poznato, izgubio vlast pa su provođenje natječaja preuzeli Pastrovicchijevi nezavisni. Macan napominje da je ovo prvi put da je na ovakvom natječaju Grad dobio odbijenicu Ministarstva, i to zbog, kako on piše, niza manjkavosti i krivo iskazanih podataka.

"Time poljoprivrednici Vodnjanštine, koji su danima marljivo skupljali potrebnu dokumentaciju, izradili svoj gospodarski program i u natječajnom postupku dostavili najpovoljniju ponudu, ostaju bez poljoprivredne zemlje koja je bila predmet natječaja", navodi Macan. Iznosi podatak da ovime gradski i državni proračun gube ukupno 117.166,96 kuna godišnje zakupnine.

"Pitam sada Gradonačelnika Edija Pastrovicchija tko će odgovarati za te manjkavosti i nepravilnosti? Zbog čijeg se nemara i nerada brojnim poljoprivrednicima prouzrokuje ovakva enormno velika šteta? Što će sada biti s mladim poljoprivrednicima Vodnjanštine kojima je ovo bio bazni start u njihovom poslovanju? Što će biti s poljoprivrednicima Vodnjanštine kojima je poljoprivreda primarna djelatnost i od koje preživljavaju njihove obitelji, a kojima je ovime smanjena mogućnost njihova daljnjeg razvoja u budućnosti? Što se čeka, tko će stati pred njih i objasniti im zašto nisu dobili toliko očekivana poljoprivredna zemljišta za koja su ovih dana očekivali potpisivanje ugovora o zakupu te početak obrađivanja istih i sadnju novih nasada, a sada umjesto toga ostaju bez ičega? Na koga će ovaj put Gradonačelnik prebaciti kocku, odgovornost i krivnju?", pita se Macan.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of