VODNJAN

POLJOPRIVREDA U IŠČEKIVANJU DRŽAVNOG ZEMLJIŠTA, PA GRAD PONUDIO SVOJE NEKRETNINE: Parcele na jugu grada u zakup na 50 godina


Ovo nije prvi put da Grad uslijed nemogućnosti raspolaganja državnim površinama daje svoje zemljište u dugoročni zakup, a u četvrtak će se na licitaciji naći četiri površine na ulazu u grad iz smjera Galižane

U očekivanju Plana raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem za cijelu Vodnjanštinu, gradska je uprava ususret svojim poljoprivrednicima odlučila izići raspisivanjem natječaja za zakup zemljišta u gradskom vlasništvu. Parcele se daju na 50 godina, što sugerira da bi trebala poslužiti za podizanje trajnih nasada, kao što su masline ili vinova loza.

Javno nadmetanje u četvrtak u 10 sati

Ovo nije prvi put da Grad uslijed nemogućnosti raspolaganja državnim površinama daje svoje zemljište u dugoročni zakup, a u četvrtak na licitaciji će se naći četiri površine (jedna od njih sastoji se od tri parcele) na jugu Vodnjana, na ulazu u grad iz smjera Galižane. Prva lokacija od tri parcele (oranice i pašnjak) ima ukupnu površinu od gotovo 4.600 četvornih metara, početni iznos godišnje zakupnine iznosi 197 kuna, a za sudjelovanje na natječaju potrebno je uplatiti jamčevinu od 987 kuna. U susjedstvu se nalazi i parcela od 3.673 kvadrata, u kulturi pašnjak i oranica, s početnom godišnjom zakupninom od 146 kune i jamčevinom od 734 kuna, a zatim i oranica od 3.025 kvadrata s početnim iznosom od 153 kuna i jamčevinom od 768 kuna. Najnižu početnu godišnju zakupninu od 134 kuna, ima parcela (oranica i pašnjak) površine 3.460 kvadrata za koju je potrebno uplatiti jamčevinu od 673 kuna.

Parcele se u zakup daju u viđenom stanju, zakup može završiti i prije isteka od 50 godina zbog privođenja zemljišta namjeni određenoj prostornoplanskim dokumentacijama, dok zakupcu nije dozvoljena gradnja niti izvođenje drugih radova koji nisu u skladu sa zakupom. Pravo prvenstva imat će suvlasnici, dosadašnji zakupci uz uvjet da su redovito ispunjavali obveze, nositelj prava vlasništva ili zakupnik čija nekretnina graniči s nekretninom iz natječaja. Javno nadmetanje provest će se usmenim licitiranjem zakupnina u četvrtak s početkom u 10 sati.

Državno zemljište stiže dogodine

Treba podsjetiti da je početkom lipnja Gradsko vijeće Vodnjana donijelo novi program raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem, usklađen s novim zakonom, no zbog kratkog roka za izradu dokumenta, u taj su plan ušle samo parcele katastarske općine Peroj. Slijedi izrada evidencije poljoprivrednih površina i u ostalim katastarskim općinama - Vodnjanu, Galižani i dijelu Juršića, koji će se ugraditi u plan, pa će tek potom krenuti i natječaji.

- Očekujem da početkom sljedeće godine krenu prvi natječaji za dodjelu državnog poljoprivrednog zemljišta, najavio je na toj sjednici gradonačelnik Klaudio Vitasović.

Samo na području Peroja država u svom vlasništvu drži 175 poljoprivrednih hektara, a za potrebe zakupa određeno je 98,8 hektara. Ako se zamisli koliko se još državnog zemljišta nalazi u ostalim dijelovima Vodnjanštine, ne čudi nestrpljivost poljoprivrednika da si što prije osiguraju nove prijeko potrebne površine za podizanje nasada.

Za ova zemljišta u gradskom vlasništvu, također zapuštena, ako je moguće suditi prema prikazu ARKOD-a, kompletna se dokumentacija može naći na gradskim internetskim stranicama, kao i propozicije za sudjelovanje na natječaju. (Zvjezdan STRAHINJA)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater