Ilustracija
U duhu tradicije umaških ribara, kao i ostatka stanovništva, iz Muzeja grada Umaga u suradnji sa Zajednicom Talijana Fulvio Tomizza krenulo se u promociju važnosti konzumiranja ribe i drugih morskih organizama na području Flaga "Pinna nobilis" kroz realizaciju interaktivnog projekta „S okusom mora- Sapore di mare“. Konačni cilj projekta je podignuti razinu svijesti kod svih dobnih skupina o važnosti konzumacije ribe i drugih morskih organizama te potaknuti stanovništvo da se morska hrana, kao izvorno jelo nađe na pjatu brojnih Umažana.
O načinu provedbe projekta govorile su na tiskovnoj konferenciji Floriana Bassanese Radin predsjednica Zajednice Talijana Fulvio Tomizza Umag, ujedno zamjenica gradonačelnika Grada Umaga i Biljana Bojić, v.d. ravnateljica Muzeja Grada Umaga. Bassanese je uvodno navodila višegodišnje aktivnosti umaške ZT u kojima se njeguju programi očuvanja domaće kuhinje, tj. njezine povezanosti sa teritorijem pri čemu najveći doprinos daju same domaćice i članice ZT koristeći u pripremi jela stare recepture.
Osvrnuvši se na morske recepte, podsjetila je da je Umag kroz povijest bio ribarsko mjesto, istaknuvši da su i umaški contadini (poljoprivrednici iz okolnih sela) znali otići na sipe i lignje, koje su bile omiljeno jelo na težačkom stolu, o čemu je pisao i najpoznatiji umaški književnik Fulvio Tomizza.
Bojić je konkretizirala sam tijek projekta.
-Kroz dvanaest mjeseci provedbe, realizirat će se deset stručnih predavanja, četiri edukativne radionice o pripremi ribe i morskih organizama, dva ciklusa radionica o izradi i upotrebi keramike u kojoj se držala zdrava hrana u kuhinji „Umageža“ sa završnom izložbom. Projekt aktivno uključuje ribare, nutricioniste, morske biologe, domaćice, kuhare, ugostitelje, novinare, stanovnike umaškog priobalja koji prezentiraju svoj rad i vještine. Potiče međusektorsku suradnju, sinergiju između javnog i privatnog sektora, te aktivno uključuje naše sugrađane, naglasila je koristeći priliku pozvati prisutne da se uključe aktivno u realizaciju istoga. Zaključila je da se projektom želi doprinijeti rješenju problema smanjenog unosa ribe u organizam, ali obogatiti turističku ponudu kroz nove sadržaje (razne oblike evenata) gdje će im se prezentirati tradicija jedinstvenog umaškog ribarskog područja. Finalno će, po isteku datuma provedbe, predviđena manifestacija, web stranica i publikacija (kuharica) obogatiti dodatno umašku turističku ponudu te ujedno ostaviti budućim naraštajima trajne zapise ribarske gastro tradicije umaškog Flag područja.
Još jednom je Bojić zamolila prisutne da pruže svoj doprinos projektu, poglavito sudjelovanjem u radionicama i slanjem starih morskih receptura u tom hvalevrijednom projektu. Na taj bi se način stvarala u projektu međusektorska suradnja i sinergija između javnog i privatnog sektora, kao i sugrađana.