torta de mandole

FOTO / Naoko skromna, a okus otkriva bogatstvo vodnjanskog tla: Bili smo na radionici izrade bumbarske torte

| Autor: Jelena Milović
Svjetlana Celija i njena "bumbarska" torta (Snimio Milivoj Mijošek)

Svjetlana Celija i njena "bumbarska" torta (Snimio Milivoj Mijošek)


Torta de mandole, slastica od badema, jaja i šećera, bila je i ostala simbol svečanih prigoda u Vodnjanu. Bez brašna, njezin nevjerojatan okus nastaje zahvaljujući majstorskom baratanju s tri jednostavne, ali ključne namirnice. Iako na prvi pogled skromna, upravo u ovoj jednostavnosti leži tajna njezinog posebnog okusa koji otkriva bogatstvo vodnjanskog tla, ali i vještinu nekadašnjih domaćica.

Turistička zajednica grada Vodnjana organizirala je jedinstvenu radionicu u restoranu Vodnjanka u Vodnjanu, a pod stručnim vodstvom majstorice vodnjanske tradicijske kuhinje, Svjetlane Celije, sudionici su imali priliku naučiti kako se priprema tradicionalna vodnjanska slastica – torta de mandole, u ovom slučaju poznata i kao "bumbarska" torta.

Ambijent domaćinski, ugođaj po mjeri i mirisi svojstveni mjestu gdje nastaju prave slastičarske delicije, dočekao je polaznice radionice koje su pažljivo pratile cijeli postupak nastanka ove torte. Radionica je u sebi sadržavala pokazni karakter, sa snažnom porukom autohtonosti i željom da se tradicija ne zatare.

(Snimio Milivoj Mijošek)(Snimio Milivoj Mijošek)

Bumbarska torta

Jer priča ove jedinstvene torte tu ne staje. Naime, Turistička zajednica grada Vodnjana posvetila se očuvanju ovog autentičnog i jedinstvenog dijela vodnjanske baštine pokrenuvši inicijativu zaštite i vrednovanja torte de mandole, uz prijedlog da se proglasi nematerijalnim kulturnim dobrom.

Cilj nije samo sačuvati izvornost recepta, već i potaknuti lokalne proizvođače i ljubitelje tradicije na promociju torte de mandole kako bi ona zauzela svoje zasluženo mjesto i na nacionalnoj razini. Odluka hoće li uspjeti zaštititi ovu tortu i dobiti potvrdu njenog nematerijalnog kulturnog dobra, sad je na čekanju, a vrijeme će pokazati hoće li ishod biti onaj očekivan. U međuvremenu, Vodnjanci se ne daju smesti, već uporno čuvaju tortu od zaborava i promiču njenu jedinstvenost kojom se ponose.

- Ova se torta već dugi niz godina konzumira u Vodnjanu, a kroz raznorazne manifestacije već smo je i promovirali. Taj nadimak - "bumbarska" torta, dobila je zahvaljujući tome što je Svjetlana Celija, koja će voditi radionicu, priprema u svom restoranu upravo pod tim nadimkom, nazovimo to tako.

Ovo je jako voljena torta u Vodnjanu i jako jednostavna, a razmišljajući bi li zaštitili nju, ili jednu drugu poznatu slasticu našega kraja, odlučili smo se za nju jer je ona tu za kušanje kad se dođe u Vodnjan. Naime, za sve naše posjetitelje ona je već sad dostupna i na neki način joj dajemo još veći značaj, otkrila je intenciju, uoči same radionice, direktorica TZG-a Vodnjana Morena Smoljan.

Povratne informacije od kušača torte, ponajprije onih koji su se s njom susreli prvi put, više je nego pozitivna. Zanimljivo je i da gosti sami izraze želju da probaju nešto autohtono, a od slastica je, zahvaljujući tome što je sad stalno u ponudi, prepoznatljiva baš ova torta.

- Upravo zato što je torta jednostavna i bez glutena, može je svatko konzumirati. Imali smo po ljeti goste iz Španjolske koji su nam otkrili kako i u njihovoj zemlji postoji slična slastica, slične recepture, a riječ je o torti de Santiago (op. a. tarta de Santiago doslovno znači torta svetog Jakova). I u nju također idu tri ili četiri sastojka, pa je njihova asocijacija s našom tortom očekivana, govori Smoljan.

(Snimio Milivoj Mijošek)(Snimio Milivoj Mijošek)

Vodnjan voli slastice

Iako je torta u Vodnjanu prisutna jako dugo, nije prisutna istim intenzitetom.

- Kad se pokrenula davnih dana manifestacija pod imenom Slatko ljeto, domaćice su počele tražiti stare recepte po bilježnicama svojih nona, a među njima je bio i recept ove torte. Kako smo radili istraživanje vezano uz priču o njoj, otkrili smo da se njena izrada u jednom periodu malo izgubila, pogotovo u vremenu kad su esuli odlazili iz Vodnjana, najčešće odselivši se u Italiju.

Nakon te manifestacije, torta se ponovo počela vraćati i oživljava se tradicija i popularizacija ove slastice. Postoje zapisi iz 1942. godine, a nažalost kako nema puno tiskane literature, našli smo ga kao recept u staroj bilježnici jedne mještanke Vodnjana, upravo iz te godine. S obzirom na to da je to recept koji je ona preuzela od svoje bake, vrlo vjerojatno možemo govoriti da je recept i stariji od tih godina.

U to je vrijeme, vjerujem, bilo i drugih slastica koje su se pravile, ali je ona jedna od tih koja se pripremala rjeđe, zbog svojih skupih sastojaka: čak i ne mandula, već zbog šećera koji je tada bio teže dostupan. Ovi drugi kolači su bili oni koji duže traju i češće su se pripremali, a torta se pripremala samo za neke posebne događaje, pojasnila je Smoljan.

Vodnjan voli slastice, a osim ove posebne torte za Uskrs je u ovom kraju uobičajena izrada pince, za koju svako selo u Istri ima neku svoju inačicu. Tu su i pampanjaki, što su suhe slastice između kolača i keksa, a oni su se jeli tek nakon nekoliko dana od pripreme, jer su odmah nakon izrade bili jako tvrdi.

Neizostavno se u Vodnjanu pripremaju i amaretti, kroštule te fritule - koje se opet u ovom mjestu pripremaju na poseban način. Svako je razdoblje nosilo neku svoju slasticu, a danas već govorimo o skupu slastica i o specifičnostima kraja. Svemu onom što danas možemo opisivati, prethodilo je studiozno istraživanje.

- S obzirom na to da smo sve oko ove torte dokumentirali i imamo jako puno foto, video i ostalog materijala, to je vrijedna građa za sve generacije koje dolaze i na temelju toga nešto se od svih tih podataka može i iskoristiti. Na neki način riječ je o arhivi te zašto ne u budućnosti planirati nekakvu izložbu, zaključila je direktorica TZ-a Vodnjana koja smatra da se ishodom odluke o zaštiti ove torte, osim njene učestale pripreme, na najbolji način može i valorizirati.

(Snimio Milivoj Mijošek)(Snimio Milivoj Mijošek)

Tajne umijeća

Mogućnost da se ova torta zaštiti svakako utječe i na vidljivost Vodnjana, ali i njene tradicije u cjelini. Pokazna radionica bila je i odličan način da torta postane dio, možda, svečanog menija polaznika koji su joj se odazvali. Naime, sastojke za tortu, bademe, jaja i šećer, lako je zapamtiti, ali one finese u pripremi koje su male tajne umijeća, na radionici je praktično pokazala Svjetlana Celija, koja tortu izrađuje već 12 godina te je ona u stalnoj ponudi njenog restorana.

- Torta nije zahtjevna, kad pogledamo namirnice koje u nju idu, ali zahtijeva posebnu proceduru miješanja i pečenja. Ako se čovjek prvi put susretne s ovim namirnicama, vjerojatno će se zapitati što može iz toga ispasti. Naime, kad žene izrađuju tortu, najčešće koriste pecivo i brašno, a toga ovdje nema. U nedoumici su i često me pitaju kako bez toga može ispasti torta.

Kako se ona više i češće izrađuje, bolje se upoznaje te je s vremenom sve bolja i bolja, pa i ljepša . Posebno treba paziti da se torta stavlja peći u hladnu pećnicu. Dakle, istovremeno namjestiš temperaturu i staviš tortu u pećnicu. Kako se temperatura podiže u pećnici, tako joj ona pomaže u dizanju. Torta se ne smije presušiti u pećnici. Čim je pečena, ona se iz nje izvadi.

Najbolje bi bilo da se mendula ručno melje, kako bi bila grublje samljevena. U tijesto, nakon što smo istukli bjelanjke, moramo lagano stavljati bademe kuhačom ili pjenjačom, ravnomjerno i ujednačeno te nikako ne žuriti. Ne mijenjati ritam. Tako znamo da je bjelanjak prozračan, a dobivamo jedan poseban biskvit, opisuje postupak gospođa Svjetlana.

Njen prvi susret s ovom tortom bio je kod prijateljice koja joj je otkrila da ju je njena nona Bumbarka, uvijek pravila.

- To je bila svečana torta koja se nije radila stalno. U Vodnjanu se radila jer je on bio poznat po bademima i njihovim plantažama. Ženama je badem bio dostupan, pa je vjerojatno zbog toga i nastao ovaj recept. Govore mi da je ta torta možda u to vrijeme bila i bolja jer su bademi bili s tih plantaža, kojih sada nema.

Naravno, i jaja su uvijek bila domaća. Saznala sam da su se ljudi u Vodnjanu sad pokrenuli po pitanju badema, te da postoji inicijativa da se plantaže ponovo počnu uzgajati. Mi se tome nadamo, veli gospođa Svjetlana koja je spremno prionula izradi ove torte u svom restoranu te otkriva da je kod nje ona slastica s pijadestala.

(Snimio Milivoj Mijošek)Voditeljica radionice Svjetlana Celija i direktorica TZG-a Vodnjana Morena Smoljan (Snimio Milivoj Mijošek)

None čarobnice

Izgleda kako su stare none bile prave čarobnice u izradi slastica koje će biti široke primjene, a vještina konzistencije biskvita, bez uporabe brašna, vrijedna je svake pohvale. U nekim se varijantama dodavala limunova ili narančina kora ako su ih domaćice imale kod kuće, ali ono što su nekada zasigurno imale su uvijek svježa jaja i domaći bademi.

Nisu svi recepti isti, ali osnova je ista. Otkrivamo i da se nekad, umjesto šećera, stavljao i med. Osim toga, mnoge domaćice su među bademe stavljale i nekoliko gorkih; što dokazano utječe na njen krajnji okus.

Ova torta ne zahtijeva puno vremena; njena ljepota leži u nježnoj ruci i ljubavi prema namirnicima. Čak i ako ćeš biti jako komotan, ni tada ne uzima jako puno vremena; pogotovo jer ona nema dodatnu kremu, već je u cjelini sama krema. Peče se 35 minuta na 170 stupnjeva, otkriva nam gospođa Celija.

Da je riječ o svevremenskoj torti, naša sugovornica nimalo ne dvoji.

- Ova torta nije vremenski ni dobno ograničena. Uvijek na nju možeš nešto dodati kako bi dobila dodatni okus jer je bazična, a to govori o puno varijanti. Danas žene u Vodnjanu sve znaju za ovu tortu jer je ona nekad bila vjenčana torta.

Radionica je posvećena praktičnom djelu izrade ove torte, a ako je zaštitimo i na taj način pečatiramo, svatko onaj koji je bude izrađivao, morat će se pridržavati svega onog što ona u izvornom i originalnom obliku predstavlja, podsjeća ona.

Budući da se nada da će doista i zaštititi ovu tortu, gospođa Svjetlana otkriva i da će za ovu tortu to značiti neizbrisivost, koja i bez ove potvrde nije upitna, ali istovremeno i značaj da se ona izrađuje od samo tri sastojka, što je zasigurno vrh gastronomije i dovoljno govori o njenom značaju, zaključuje naša sugovornica.

(Snimio Milivoj Mijošek)(Snimio Milivoj Mijošek)

Rad na promociji i očuvanju

Radionica je, osim prezentacije, uključivala i degustaciju gotovih slastica. Iako tradicijski vezana uz Vodnjan i okolicu još iz davnine, ona predstavlja jednu suvremenu, oživljenu slasticu koja ide u korak s vremenom gdje se sve više traže bezglutenske i sastojcima jednostavne slastice.

Stvoriti od nje jedan brend po kojem bi Vodnjanština bila prepoznatljiva, može se samo širenjem svijesti o njezinoj važnosti za tradiciju ovog kraja i kroz ovakve radionice. TZG Vodnjana najavit će i druge prilike tijekom godine kad se budu organizirale nove radionice na kojoj će sudionici moći otkriti tajne ove jedinstvene slastice koja je pravi gastronomski biser Vodnjana.

Poznata i izvan Vodnjana

Ova je torta u Hrvatskoj poznata i izvan Vodnjana i Istre. Naime, 2016. godine upravo ju je Svjetlana Celija imala u ponudi na zagrebačkom Adventu u svojoj kućici.

Tada je ova torta izabrana za jedan od najboljih tanjura cijele manifestacije. Kad govorimo o promociji, baš na tom mjestu promovirala ju je kao slasticu starih Bumbarki, a sudeći prema izboru i ocjeni, reakcije su bile sjajne.

(Snimio Milivoj Mijošek)(Snimio Milivoj Mijošek)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter