EKSKLUZIVNO

Ova žena je prvi službeni digitalni nomad u Hrvatskoj. ONA ŽIVI U LABINU

| Autor: Marcello ROSANDA
Melissa Paul

Melissa Paul


Utorak 26. siječnja bit će upisan u povijest kao dan kada je izdana prva viza za digitalne nomade u Hrvatskoj, i to Melissi Paul, američkoj državljanki koja živi u Labinu. Naime, od 1. siječnja ove godine na snagu je stupio novi Zakon o strancima prema kojem se digitalnim nomadima može odobriti privremeni boravak u trajanju do godine dana.

Prema službenoj definiciji, digitalni nomad je "državljanin treće zemlje koji je zaposlen ili obavlja poslove putem komunikacijske tehnologije za tvrtku ili vlastitu tvrtku koja nije registrirana u Hrvatskoj i ne obavlja poslove ili pruža usluge poslodavcima na području Hrvatske". Ukratko, digitalni nomadi su osobe koje imaju tu sreću da im je za posao dovoljno samo računalo pa mogu raditi od bilo gdje, a oni biraju putovati po svijetu.

Melissa je digitalni nomad već 15 godina, a sada je postala prvi vlasnik takve vize u Hrvatskoj. Vodi svoju tvrtku koja je registrirana u SAD-u a ima, kaže, klijente u Philadelphiji, New Yorku i Meksiku.

- Moje radno mjesto je moje računalo, a ono je trenutno u Labinu. Živim tu već nekoliko godina, i do sada nisam imala druge razloge za dobiti vizu. Moj jedini mogući razlog za ostanak u Hrvatskoj je digitalno nomadstvo a sada je to i formalno riješeno, barem na godinu dana. Naime, takva se viza ne može samo produžiti, tako da ću morati otići, bar na šest mjeseci, priča nam Melissa koju mediji danas doslovno opsjedaju.

Digitalno nomadstvo je najbrže rastuća pojava u poslovnom svijetu, nastavlja Melissa, pogotovo u doba Covida. "Zašto bih bila u Americi ili nekom velikom gradu kao što je London, kada mogu biti u jednoj tako lijepoj zemlji kao što je Hrvatska", zaključuje.

- Mnoge se države, kao Grčka, Bali i Tajland, bore za prihode od te grane turizma. U Hrvatskoj je procedura još uvijek relativno zahtjevna, ali ste na dobrom putu, kaže prva hrvatska digitalna nomatkinja.

Podsjetimo, sretnu vijest za sve digitalne nomade je na svom LinkedInu objavio Jan de Jong, Nizozemac koji je još u srpnju poslao otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću tražeći uvođenje vize za digitalne nomade. Prije nešto više od mjesec dana, kada je Sabor donio Zakon o strancima te izmjene zakona o porezu na dohodak, to je pitanje napokon riješeno.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter