IZ ŽUPANIJE KUPAČIMA SAVJETUJU OPREZ

ONEČIŠĆENJE U MORU U DUGOJ UVALI More na plaži ispod hotela "ne udovoljava propisani standard na pokazatelj Escherichia coli"

| Autor: Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ
Snimio M. MIJOŠEK

Snimio M. MIJOŠEK


Iz Županije su izvijestili da će o rezultatima ispitivanja i daljnjim postupanjima informirati javnost, a kupačima savjetuju oprez i praćenje obavijesti o eventualnim zabranama kupanja nakon dobivanja cjelovitih novih rezultata i postupanja Inspekcije zaštite okoliša

 Zadnje izvješće o kakvoći mora na plažama u Istri pokazuje da je na plaži u Dugoj Uvali ispred istoimenog hotela došlo do onečišćenja. Uzorak mora uzet je u jutarnjim satima 29. srpnja te je prelazio granične vrijednosti za mikrobiološke parametre (bakterije) iz Uredbe o kakvoći mora za kupanje. Kakvoća mora ocijenjena je nezadovoljavajućom.

Službenu informaciju o onečišćenju, na svojim je stranicama jučer objavila Istarska županija, navodeći "da rezultat analize mikrobioloških pokazatelja ne zadovoljava propisani standard za pokazatelj Escherichia coli". Uzorkovanje je proveo Zavod za javno zdravstvo Istarske županije nakon čega je utvrđeno mikrobiološko onečišćenje na plaži ispod hotela u Dugoj uvali na području Općine Marčana.

Pojašnjeno je da "u slučaju kada uzorkovanjem dobiveni mikrobiološki pokazatelji prelaze granične vrijednosti za ocjenu "zadovoljavajuće", smatra se da je došlo do kratkotrajnog onečišćenja. Do prestanka kratkotrajnog onečišćenja, ovlaštenik svakodnevno obavlja dodatna uzorkovanja".

Iz Županije su izvijestili da će o rezultatima ispitivanja i daljnjim postupanjima informirati javnost, a kupačima savjetuju oprez i praćenje obavijesti o eventualnim zabranama kupanja nakon dobivanja cjelovitih novih rezultata i postupanja Inspekcije zaštite okoliša. Načelnik Općine Marčana Predrag Pliško rekao je da su dobili službeno izvješće o uzorkovanju kakvoće mora te da će istražiti kako je došlo do onečišćenja, odnosno je li bilo kakvih protupravnih ispusta u more.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter