Facebook grupa "Od zemlje do stola u Istri" koju je prije nekoliko godina pokrenuo proizvođač povrća David Guštin, prije pandemije imala je 1.300 članova, a nakon uvođenja ograničenja kretanja i trgovanja narasla je na više od 3.000 članova
Preventivne i restrikcijske protupandemijske mjere koje su na snazi već nekoliko tjedana posebno su pogodile male poljoprivredne proizvođače koji više gotovo i da nemaju gdje plasirati svoje proizvode: štandovi na tržnicama ne rade već samo specijalizirane prodavaonice, ugostiteljski objekti su zatvoreni, a veliki trgovački centri ionako ne mare za domaće male proizvođače.
Jedan od načina na koji se mali istarski OPG-i dovijaju kako i u ovim otežanim uvjetima održavati obiteljsku ekonomiju i svojim kupcima ponuditi svježe proizvode lokalnih njiva i vrtova je neposredna dostava, a među prvima je u Istri s time krenuo OPG Zvijezdane Križmanić iz sela Veli Ježenj nedaleko Pazina.
Zovu telefonom, šalju poruke
- Jao, ludnica je, prestresno, interes k'o invazija. Ova je situacija došla neočekivano i ljudi su počeli naručivati masovno. Bilo je teško sve to polovit jer nismo očekivali toliku navalu, prva je reakcija Zvijezdane Križmanić na pitanje kako ide posao.
Prije pandemije koronavirusa ona je svoje proizvode prodavala isključivo na tržnicama, nešto malo na kućnom pragu za lokalne kupce, a iskustva s dostavom imala je i prije kroz ponuđene košarice povrća po narudžbi. Otkako je virus mnogima promijenio način života, morala se okrenuti isključivo dostavi po narudžbi, a da bi narudžbe stizale ovaj je OPG trebao biti "vidljiv", prije svega na društvenim mrežama. I tu je Zvijezdana Križmanić imala ranijeg iskustva, budući da preko facebook stranice svoga OPG-a već dulje vrijeme informira kupce o svojoj proizvodnji i ponudi, svoje proizvode nudi i preko istarske Domaće web tržnice te nedavno pokrenute virtualne tržnice Lokalitet, a vrlo je aktivna i na facebook grupi Od zemlje do stola u Istri. Tu je grupu prije nekoliko godina pokrenuo također proizvođač povrća David Guštin, prije pandemije imala je 1.300 članova, a nakon uvođenja ograničenja kretanja i trgovanja narasla je na preko 3.000 članova. Na svim tim mrežnim lokacijama kupci saznaju za ponudu OPG-a Zvijezdane Križmanić, i javljaju se iz dana u dan u sve većem broju. Zovu telefonom, šalju poruke preko vibera i messengera, danas barem nije problem doći u kontakt ako znaš što tražiš.
Isporuka za Porečane i Rovinjce
U njenoj su ponudi u ovo doba na razmeđi zime i proljeća povrtne kulture koje su dijelom uzgojene u plasteniku, a dijelom na otvorenom: kelj, radić, salata, rukola, blitva, špinat, rotkvica i drugo. U prvim tjednima najtraženiji su bili špinat i salata, koji su prvi i nestali, a u ponudi će se ponovno pojaviti kada dozriju nasadi na otvorenom. Vrlo su traženi i blitva, kelj i radić, a uskoro će se početi brati i kupusnjače.
Kako se odvija taj proces naručivanja i isporučivanja povrća u uvjetima prevencije i izolacije? Po prijemu narudžbi, Zvijezdana Krizmanić i članovi njezine obitelji koji joj pomažu u poslu (olakotna okolnost je što djeca nisu u školi pa se mog naći pri ruci) zbrajaju narudžbe, koje se za dnevnu isporuku u pravilu zaključuju oko 15 sati, zatim pakiraju naručeno povrće u vrećice i kašete, te ih označavaju imenom naručitelja i cijenom. Za područje Poreča i Rovinja isporuka se obavlja određene dane u tjednu, u dogovoru s kupcima, dok naručitelji iz bliže okolice odnosno Pazinštine najčešće dolaze po naručeno u Veli Ježenj. Pri dostavi se kašeta ostavlja pred kućnim vratima tako da do fizičkog kontakta ne dolazi, a slično je i s kupcima koji dolaze na OPG: njih naručeno povrće također čeka spremno u kašetama pred kućom Križmanićevih, a novac se ostavlja u sandučiću.
- Ukoliko smo doma, sami dajemo robu uz korištenje maski i zaštitnih rukavica, napominje Zvijezdana Križmanić, no često i nisu doma jer se posao na njivama umnogostručio. "Radni dan nam je turbo napet, jer ujutro najprije zbrajamo narudžbe, zatim se povrće bere, zatim ga treba oprati i potom se slažu paketi za taj dan, sada počinje i sadnja pa imamo s time još i dodatnog posla, a najviše vremena nam uzima odgovaranje na poruke naručitelja i pisanje dostavnica. Mnogo sitnih detalja moramo odraditi jer bismo se inače izgubili u svim tim silnim narudžbama i isporukama", priča nam Zvijezdana Križmanić.
Bolje naručivati tjedne količine
U želji da udovolji sve većem broju interesenata za svježe domaće povrće, u hodu je uočavala propuste u organizaciji tog posla i poboljšavala ih. Prvih je dana bilo poteškoća s nalaženjem adresa naručitelja pa su isporuke znale potrajati i do mraka, a događalo se da se u mnoštvu narudžbi neke primijete sa zakašnjenjem. Jedna je zabuna završila simpatičnim ishodom: pri transportu se jednom jedna vezica rotkvica otkotrljala iz jedne u drugu kašetu, pa su nakon isporuke naručitelji koji su ju htjeli pitali gdje je njihova rotkvica, a oni koji ju nisu naručili ali je bila u njihovoj kašeti - porukom su se zahvalili što su uz naručeno dobili još i rotkvicu na poklon. Kupci koji su ostali bez rotkvice dobili su je pri prvoj sljedećoj isporuci.
- Drago mi je da kupci su iskreni jer treba reći ako nešto ne valja da se to može popraviti. Poučena dosadašnjim stvarno euforičnim ritmom poručila bih da se naručuju veće količine povrća, dostatne za cijeli tjedan, kako bi se smanjio broj isporuka, a time i broj potencijalnih kontakata, kaže nam Zvijezdana Križmanić. "Nadam se da će sve ovo brzo završit i da ćemo se uskoro opet vratit u normalu", kaže također ona, a dok se kraj pandemije još ne sluti, i dalje razmišlja o tome kako usavršiti beskontaktne načine prodaje povrća. Jedna od ideja joj je da se pred kućom postavi samouslužni štand, gdje bi kupci mogli dolaziti, sami birati i izvagati željeno povrće, i iznos koji pokaže vaga ostaviti u sandučiću, dakle išlo bi se na potpuno povjerenje prema kupcima.
- Želimo vjerovati ljudima i sigurna sam da će se naš trud cijeniti. Iako je ovo teško vrijeme život tu ne staje, to nam je samo jedno upozorenje da se moramo promijeniti, da moramo mijenjati navike, biti bolji ljudi, cijeniti svoje i poštivat tuđe, ne biti pohlepni i sebični već ojačati svoju empatiju prema svima. U ovoj situaciji svjedoci smo kako se moraju bolje povezati i ekonomija i turizam i industrija i proizvodnja, te naposljetku poljoprivreda koja je godinama bila podcjenjivana. Tu sad vidimo koliko jedni bez drugih ne možemo i želim da nakon ove lekcije budemo više osviješteni nekih vrijednosti, jer život vjerojatno neće biti više isti nakon korone, zaključuje Zvijezdana Križmanić.