NABUJALE I RIJEKE RAŠA I MIRNA

FOTO I VIDEO / OBILNA KIŠA POTOPILA ISTRU: Uslijed ekstremnih oborina, zaštopala se Pazinska jama, poplavljen most Sv. Jožefa, voda u jami bila visoka ČAK 50 METARA



U samo 24 sata palo i do 50 posto više oborina od količine koju valja očekivati u cijelom mjesecu

Cijelu Istru, a posebice Labinštinu i Pulu sinoć je zahvatilo jako nevrijeme praćeno obilnom kišom i jakim vjetrom - centar Pule je bio pod vodom, izlijevali su se šahtovi, a tijekom večeri "zaplivali" su i mnogi drugi dijelovi grada, od Verude do Velog Vrha. Bulevar je bio više nalik na rijeku s bujicom s Monte Zara, bujice su i na Velom Vrhu.

Vatrogasci su morali u nekoliko navrata intervenirati zbog ispumpavanja vode iz poslovnih prostora i stanova - kako piše Istramet, do 22 sata meteorološke postaje su na području rta Kamenjak u Premanturi zabilježile 61 mm kiše, u Medulinu 55 mm, Pomeru 53 mm, a u Puli gdje je izmjereno 47 mm kiše.

Na Labinštini su pale još obilnije količine tako da meteorološka postaja u Juranima bilježi čak 105 mm kiše. Zbog kvara na trafostanici tijekom večeri je dio općine Svetvinčenat bio bez struje.

Nakon jučerašnjih ekstremno obilnih oborina, navodi Istramet, kada je u samo 24 sata palo i do 50 posto više oborina od količine koju valja očekivati u cijelom mjesecu, danas se vrijeme postupno smirilo.

Od ponoći do 11 sati palo je između 2 mm kiše u Puli i 13 mm u Černehima na Ćićariji, što je dobra vijest za područja koja su ugrožena visokim vodostajem rijeka. Na Kvarneru su zabilježene nešto obilnije količine, izdvojimo grad Krk sa 17 mm.

Uslijed ekstremnih količina oborina noćas se zaštopala Pazinska jama, stoga je došlo do naglog porasta vodostaja i velike poplave.

Nakon što je sinoć voda došla do mosta Sv. Jožefa, jutros je most u potpunosti poplavljen. Kako je izvijestila speleologinja Saša Bačić, voda je u jami bila visoka čak 50 metara.

Nabujala je i Raša te Mirna, ali vodostaji su jutros u opadanju. Nakon sinoćnjih 614 cm, jutros je vodostaj Raše 362 cm.

Trodnevna Istrametova prognoza za Istru i Kvarner

NEDJELJA - Pretežno oblačno vrijeme uz mogućnost mjestimične kiše, naročito u unutrašnjosti Istre i oko Učke. Puhat će slab do umjeren jugozapadnjak, poslijepodne i navečer sjeverozapadnjak. Jutarnje temperature zraka od 5 do 9 °C, dnevne vrijednosti između 10 i 13 °C.

PONEDJELJAK - Još u noći oblačno vrijeme uz mogućnost slabe kiše. Danju će se vrijeme smiriti uz kidanje naoblake. U Gorskom kotaru prevladavat će oblačnije uz mogućnost slabog snijega. Zapuhat će umjerena i jaka bura, na poznatim lokalitetima s olujnim udarima. Jutarnje temperature zraka od 2 do 5 °C, dnevne vrijednosti između 8 i 10 °C.

UTORAK - Pretežno sunčano vrijeme uz malu, u gorju umjerenu naoblaku. Puhat će slaba do umjerena, lokalno jaka bura uz mogućnost olujnih udara. Jutarnje temperature zraka od -3 do 3 °C, dnevne vrijednosti između 8 i 10 °C. (P. RADOVAN/Istramet, GI)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter