Prvi sajam istarskog crnog tartufa

NOVA MANIFESTACIJA U BUZETU Sajam na kojem glavnu ulogu ima Tuber aestivum, crni ljetni tartuf

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO

Sajam će se održati u subotu i nedjelju od 12 do 21 sat u buzetskoj starogradskoj jezgri. Udruga tartufara Istre predstavit će svoje aktivnosti i izložiti svježe tartufe svojih članova. Očekuje se dolazak desetak izlagača: tvrtki koje se bave prodajom i preradom tartufa, vinara, proizvođača tradicionalnih istarskih rakija, likera, maslinovih ulja, meda, sira s tartufima te istarskih tradicionalnih tjestenina

  

U Buzetu, jedinom hrvatskom gradu tartufa, zadnjeg lipanjskog vikenda održat će se prvo izdanje "Prvog sajma istarskog crnog tartufa". Organizator ove nove gastro manifestacije turističkog predznaka je restoran Stara oštarija, nositelj županijske licence "Tartufo vero", odnosno njegov vlasnik Robert Marušić. Tuber aestivum, crni ljetni tartuf, podzemna je gljiva čija sezona traje od 1. lipnja do 31.srpnja i od 1. rujna do 30. rujna.

Sajamske degustacije i licitacija

Sajam će se održati u subotu i nedjelju od 12 do 21 sat u starogradskoj jezgri, u svim poslovnim prostorima i portunima Ulice Petra Flega koje su vlasnici i stanari dali na raspolaganje. Riječ je o ulici koja spaja Lopar s glavnim trgom ispred župne crkvom. Štand će postaviti Udruga tartufara Istre koja će predstaviti svoje aktivnosti i izložiti svježe tartufe svojih članova. Očekuje se dolazak desetak izlagača: tvrtki koje se bave prodajom i preradom tartufa, vinara, proizvođača tradicionalnih istarskih pića, rakija, likera, potom proizvođača maslinovih ulja, meda, sira sa tartufima te istarskih tradicionalnih tjestenina. Na sajmu će se, najavio je Marušić, trgovati s više od 50 kilograma crnog tartufa. Sajam i sajamske degustacije za posjetitelje su besplatne, a najavljena je i licitacija tartufa sa početnom cijenom od 1 kune.

Priprema se veli oldtimer rally

Udruga Buzet Classic Club predstavit će veliki oldtimer rally koji se u zoni tartufa i u gradu oktana priprema za 7. studenog, a drugog sajamskog dana, u nedjelju 28. lipnja, potpisat će se pismo namjere o udruživanju oldtimer klubova Buzeta, Rovinja i Pule u zajednički Istarski oldtimer savez pod nacionalnom kapom Hrvatskog oldtimer saveza. Za predstavljanje velikog jesenskog rally-a i osnivanje Istarskog oldtimer saveza, koristiti će se prostor Mjesnog odbora Buzet - Stari grad u centru starogradske jezgre, a u prostoru Stare oštarije održavat će se gastro sadržaji.

- Želja mi je da se "Prvi sajam istarskih crnih tartufa", svake godine održava u raznim gradovima i mjestima zone istarskog tartufa i to zadnjeg vikenda u lipnju. Neka bude kao MIK. Taj sadržaj treba ponuditi Draguću, Motovunu, Grožnjanu, posebno Oprtlju iz kojega su krenule izložbe crnih tartufa. I Vrhu, kada bude gotov centar tartufa, pa i Pazinu. Buzet je sada opet prvi. Od 1931. godine imamo zapis da je u centru grada pronađen tartuf, Buzet je 1999. godine proglašen gradom tartufa, 2005. godine je u gradu tartufa konzumiran najveći bijeli tartuf te sezone, težak 950 grama, a ove godine radimo Prvi sajam istarskog crnog tartufa.

Krajem siječnja 2021. godine plan je u Buzetu, u hotelu Fontana prirediti izložbu svježeg istarskog crnog zimskog tartufa Tuber melanosporum koji se "lovi" od sredine siječnja do kraja ožujka. To je najskuplji crni tartuf, koji svoje kupce pronalazi upravo za vrijeme skijaške sezone u Alpama, posebno francuskim i švicarskim. Početkom prosinca 2021. godine na pročelje hotela Fontana, postavit će se spomen obilježje u čast velikom biologu znanstveniku profesoru Massimu Selli koji je prije 90 godina nedaleko od centra Buzeta pronašao veliki bijeli tartuf, najavio je Robert Marušić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter