LABIN

Na katu Gradske knjižnice otvoren "Coworking" prostor: POTICAJ MLADIM PODUZETNICIMA U POČETKU STVARANJA BIZNISA

| Autor: Branko BIOČIĆ
Coworking prostor u labinskoj Gradskoj knjižnici

Coworking prostor u labinskoj Gradskoj knjižnici


U troškove korištenja prostora za rad, osim uredskog stola i stolice u dijeljenom uredu, uključeni su i troškovi električne energije, grijanja i hlađenja, čišćenja i održavanja, komunalne i ostale naknade, korištenje printera i skenera, korištenje čajne kuhinje, brza internet veza i Wi-Fi

Na prvom katu labinske gradske knjižnice svečano je otvoren Coworking, prostor namijenjen mladim poduzetnicima koji je s radom počeo još u ožujku, ali se do sad kontinuirano ulagalo u bolje uvjete za rad. U tom je prostoru osam radnih jedinica koristilo šest korisnika, a sada ima 10 radnih jedinica. Otvoren je za sve osobe koje svoju djelatnost mogu obavljati putem računala u dijeljenom prostoru.

Korisnici više nisu vremenski ograničeni

Grad Labin kao jednu od mjera poticanja poduzetništva subvencionira troškove korištenja radnih jedinica u coworking prostoru na način da poduzetnicima početnicima daje na korištenje prostor bez naknade na razdoblje od jedne godine. Radne jedince moguće je koristiti dnevno, tjedno, mjesečno ili godišnje, a korisnici mogu odabrati jedan od pet ponuđenih paketa. Mjesečni paket stoji 400 kuna, polumjesečni   250 kuna, tjedni 150 kuna, dnevni 50 kuna, a godišnji tri tisuće kuna.

U troškove korištenja prostora za rad, osim uredskog stola i stolice u dijeljenom uredu, uključeni su i troškovi električne energije, grijanja i hlađenja, čišćenja i održavanja, komunalne i ostale naknade, korištenje printera i skenera, korištenje čajne kuhinje, brza internet veza i Wi-Fi. Coworking prostor ima uredovno radno vrijeme, no osiguran je zaseban ulaz za korisnike tako da više nisu vremenski ograničeni. Uređena je i terasa. Labinski gradonačelnik Valter Glavičić istaknuo je na otvaranju kako je to još jedan prostor na Pjacalu koji je revitaliziran i stavljen u funkciju.

- Grad Labin stavio je mlade na prvo mjesto. U početku stvaranja biznisa pomoć je najpotrebnija, stoga i ovim mjerama potičemo razvoj gospodarstva u mladih. Siguran sam da će i ovaj prostor iznjedriti neke nove labinske 'face', rekao je Glavičić.

Alek Dragojević, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i EU projekte Grada Labina, podsjetio je na 1999. godinu kada je Labin, prvi u Hrvatskoj, dobio poduzetnički inkubator.

- S vremenom su se zahtjevi tržišta izmijenili tako da je nesuđeni kafić u prostoru Gradske knjižnice prenamijenjen u moderno opremljen coworking prostor. Također, uvjeti korištenja koji su ponuđeni znatno smanjuju troškove obrta, istaknuo je Dragojević.

Projekt dobio logo autorice Ivane Vinko

Svoja iskustva u korištenju prostora iznijela je Renata Kiršić koja radi za jednu tvrtku iz Zagreba.

- Ugođaj je pravog ureda. Mogu reći da su ovakvi projekti izuzetno dobri za razmjenu iskustva i otvaranje novih mogućnosti suradnje. Razmatrajući dosadašnja iskustva, obično su poduzetnici ti koji pokreću takve projekte. U ovom slučaju Grad je preduhitrio poduzetnike i ponudio takvu uslugu. Stava sam da je za prvu godinu poslovanja ovaj koncept jako bitan, rekla je Kiršić.

Projekt koji čini zaokruženu cjelinu dobio je i svoj logo, a izradila ga je Ivana Vinko. Baza je zupčanik koji simbolizira industriju. Korištene su samo dvije boje, zelena i crna, koje simboliziraju rudarsku prošlost Labina. Po završetku službenog otvorenja Coworkinga Labin, započela je "Start Up Akademija". Drugo je to izdanje Akademije u Labinu, a polaznici će kroz trodnevnu besplatne tečajeve savladati osnove poduzetništva.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter