ISTARSKA ŽUPANIJA

MLADI I OBRAZOVANJE U FOKUSU: Osim ulaganja u objekte, Županija uvela i Zavičajnu nastavu te program građanskog odgoja

Županijsku strategiju potvrđuje trenutno najznačajnija investicija, izgradnja Medicinske škole Pula, rekonstrukcija i dogradnja Talijanske srednje škole "Leonardo da Vinci" Buje, sanacija poda učionice u prizemlju Osnovne škole "Vazmoslav Gržalja" Buzet, ulaganje u kotlovnicu OŠ Vladimira Gortana Žminj, a tu je i Društveni centar Pula, poznatiji kao "žuta škola", u kojem su smještene Gimnazija Pula, Strukovna škola i Glazbena škola Ivana Matetića-Ronjgova, a u koji je Županija u proteklih nekoliko godina uložila 8 milijuna kuna

| Autor: Milan PAVLOVIĆ


Da su ulaganja u mlade i obrazovanje u najužem fokusa rada Istarske županije zorno pokazuju značajna proračunska sredstva koja se iz godine u godinu izdvajaju upravo u tu svrhu. Ta praksa nije prekinuta ni u razdoblju aktualne korona krize pa je tako za navedenu svrhu, samo u narednom trogodišnjem razdoblju, predviđeno dodatno ulaganje u iznosu od 132,6 milijuna kuna. Županijsku strategiju potvrđuje trenutno najznačajnija investicija, izgradnja Medicinske škole Pula, o kojoj smo već u više navrata pisali, ali i cijeli niz drugih investicija.

Obnova talijanske škole u Bujama

Spomenimo ovdje vrijednu rekonstrukciju i dogradnju Talijanske srednje škole - Scuola media superiore italiana "Leonardo da Vinci" Buje - Buie, što je jedan od najvećih projekata na Bujštini. Njegovom realizacijom osigurat će se svi materijalno-tehnički uvjeti za kvalitetnije izvođenje odgojno-obrazovnih programa, na dobrobit mnogobrojne talijanske zajednice s tog područja. Budući da se radi o trenutno najpotrebnijoj investiciji u školskom sustavu koji djeluje za potrebe talijanske nacionalne zajednice u Istarskoj županiji, sredstva za sufinanciranje ovog projekta osigurali su Ministarstvo znanosti i obrazovanja u iznosu od 7,5 milijuna kuna, Talijanska unija - Unione Italiana 6 milijuna te Istarska županija 3 milijuna kuna. Valja napomenuti kako je u proteklom razdoblju Istarska županija u TSŠ "Leonardo da Vinci" Buje-Buie uložila sredstva u iznosu od 750 tisuća kuna te je ona, od ukupno tri srednje škole koje u Istarskoj županiji obavljaju odgojno-obrazovni proces na talijanskom jeziku, jedina koja je preostala za temeljitu rekonstrukciju.

Radovi na Talijanskoj srednoj školi u Bujama (Snimio Luka Jelavić)

Rekonstrukcija i dogradnja Talijanske srednje škole - Scuola media superiore italiana "Leonardo da Vinci" Buje - Buie (Snimio Luka Jelavić)

Inače, Županija kao osnivač 21 srednje i 25 osnovnih škola te učeničkog doma Pula, brine za ukupno osamdesetak školskih zgrada matičnih i područnih škola te kontinuirano provodi projekte s ciljem unapređenja obrazovne infrastrukture i podizanja kvalitete rada škola. Spomenimo i projekte, poput, sanacije poda učionice u prizemlju Osnovne škole "Vazmoslav Gržalja" Buzet, u iznosu od 215 tisuća kuna, te zamjena kotla za grijanje u kotlovnici Osnovne škole Vladimira Gortana Žminj, u iznosu od gotovo 100 tisuća kuna. Početkom godine je, pak, okončana sanacija potkrovlja Učeničkog doma Pula, a radi se o investiciji vrijednoj 350 tisuća kuna.

Također, tu je Društveni centar Pula, poznatiji kao "žuta škola", u kojem su smještene Gimnazija Pula, Strukovna škola i Glazbena škola Ivana Matetića-Ronjgova, a u koji je Županija u proteklih nekoliko godina uložila 8 milijuna kuna, od čega 2,5 milijuna za zamjenu stolarije.

Ulaganje u dodatna znanja i vještine

Osim o osnovnoškolskom i srednjoškolskom obrazovanju, Županija posebnu pažnju posvećuje i studentima te je u akademskoj godini 2020./2021. dodijeljeno ukupno 88 studentskih stipendija vrijednih 1,26 milijuna kuna. Stipendije se dodjeljuju u tri kategorije: za studente na studijima za deficitarna zanimanja u zdravstvu, za redovne studente te studentima slabijeg imovnog stanja.

Želeći djeci i mladima pružiti dodatna znanja i vještine koje će ih obogatiti kao osobe te ih pripremiti na izazove suvremenog doba, Županija je 2014. godine pokrenula projekt Zavičajne nastave, a 2018. uvela i program građanskog odgoja i obrazovanja. Zavičajna nastava je od samog početka privukla brojne zainteresirane, a danas pak ima gotovo stopostotni odaziv odgojno-obrazovnih institucija na području Istarske županije.

Nova Medicinska škola u Puli (Snimio Duško Marušić Čiči)

Nova Medicinska škola u Puli (Snimio Duško Marušić Čiči)

Učeći o svom zavičaju i upoznavanjem njegovih jedinstvenosti, djeca grade zavičajni identitet, što je posebno važno u kontekstu globalizacije i tehnološkog napretka. Posebna se pažnja, stoga, posvećuje govorima, tj. dijalektima te lokalnoj i regionalnoj povijesti, običajima i tradiciji, kojima prijeti odumiranje. Rad na zavičajnim temama je potreba kojom se i u odgojnom i obrazovnom smislu može raditi s učenicima s ciljem uočavanja i prihvaćanja zavičaja kroz njegovu tisućljetnu interkulturalnost i multikulturalnost.

Građanskim odgojem i obrazovanjem se, pak, kod djece žele povećati ukupne građanske kompetencije, a posebno ljudsko-pravne, ekološke, gospodarske i političke dimenzije i time biti u korak s obrazovnim sustavima ostalih modernih zemalja, koje u svojim kurikulumima imaju upravo i takve programe.

Istarski srednjoškolci aktivni pokretači društvenih promjena

Još par mjeseci nas dijeli do okončanja EU projekta Walk the Global Walk, kojim se proteklih četiri godina, od kad se provodi, željelo doprinijeti razvoju kritičke svijesti mladih o miru, ljudskim pravima i razvojnim pitanjima s kojima se suočava svijet te potaknuti i nadahnuti mlade da šire tu svijest među svojim vršnjacima. Kroz implementaciju različitih edukativnih aktivnosti i radionica u istarskim srednjim školama željelo se povećati sposobnost učenika za aktivno sudjelovanje u transformaciji društva te bolje razumijevanje njihovog lokalnog djelovanja i doprinosa ostvarivanju ciljeva održivog razvoja.

Impresivno je bilo i sudjelovanje oko 400 istarskih srednjoškolaca u Globalnoj šetnji, odnosno mimohodu po centru Pule, organiziranoj 2019. godine u sklopu projekta, s ciljem ukazivanja na važnost klimatskih promjena i održivosti planeta Zemlje. Učenici su na ovaj način pokazali kako su vrlo osviješteni i angažirani kada je riječ o očuvanju okoliša te negativnom učinku klimatskih promjena s kojima se svi svakodnevno susrećemo.

*Tekst realiziran u suradnji s Istarskom županijom

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter