MORAJU U PAZIN

LABINSKE ŽENE SU LJUTE: Ostaju bez mamografa u Domu zdravlja

Mislim da to nije problem samo žena, to je problem i nas muškaraca, nemogućnost preventivnog mamografskog pregleda utječe na cijele obitelji, rekao je gradonačelnik Labina Valter Glavičić

| Autor: Branko Biočić
Ilustaracija - mamograf

Ilustaracija - mamograf


 

Rak dojke najčešće je dijagnosticirana zloćudna bolest, a svima je nažalost poznata činjenica da labinski Dom zdravlja ostaje bez aparata za mamografiju i da je na razini županije pokrenuta inicijativa za nabavkom mobilnog mamografa za istarske žene, koji bi jednom tjedno bio stacioniran u Labinu, a ostale dane u ostalim gradovima, što bi na neki način amortiziralo izostanak ovih važnih aparata u svim gradovima Istre. S obzirom da se o tome na Labinštini dosta govori posljednjih mjeseci oglasio se i labinski gradonačelnik Valter Glavičić.

- Mislim da to nije problem samo žena, to je problem i nas muškaraca, nemogućnost preventivnog mamografskog pregleda utječe na cijele obitelji. Naše Labinjanke su me oštro prozvale, očekujući da spasim situaciju. Ne zamjeram im, ne znaju da je to u nadležnosti Županije, ali kao sin, suprug i otac imam obvezu reagirati. O toj temi, o kojoj u uređenoj državi ne bi trebali razmišljati, razgovaramo na razini Županije, gradova i općina. S obzirom na prosječan broj preventivnih pregleda mamografom posljednjih godina u našem gradu, uvjeren sam kako će nabava mobilnog mamografa biti kvalitetno i dugoročno rješenje za ovu situaciju. Nisu žene Labinštine ljute, one su samo napuštene od strane institucija kojima su se dale na brigu. Sve žene koje su mi se javile i ukazale na ovaj nemali propust, na ovo zanemarivanje, shvaćam veoma ozbiljno. Stalo mi je i do svih sugrađanki koje se ne mogu voziti do Pazina ili Pule na pregled i nemaju nikoga da ih prati! Postavljam se u njihovu situaciju i mogu samo reći da me sve ovo ljuti, rekao je Glavičić.

Na ovu temu i različitih informacija o ukidanju nekih drugih specijalističkih pregleda u Labinu, ugovoren je hitan sastanak s čelnim čovjekom labinske ispostave Istarskih domova zdravlja.

- Različite priče da Labin gubi i rendgen i biokemijski laboratorij zaista su nas iznenadile i upravo iz tog razloga ugovoren je sastanak kako bi provjerili istinitost tih priča. Ono što mogu obećati jest da ćemo poput mnogih sličnih situacija koje su nam se događale u prošlosti i ove riješiti na način da zaštitimo interese naših sugrađana, zaključio je labinski gradonačelnik.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter