neuobičajen velik broj intervencija

Izazovan dan za ekipe Hitne medicinske pomoći u Istri: PROMETNE NESREĆE, INFARKT, MOŽDANI UDAR, OZLIJEĐENO DIJETE, UGROŽENA TRUDNICA…

| Autor: Jasna ORLIĆ
Ilustracija (Nikša Stipaničev / CROPIX)

Ilustracija (Nikša Stipaničev / CROPIX)


Ekipe hitne medicinske pomoći, jučer, u petak, na području Istarske županije imali su neuobičajen velik broj intervencija, javlja nam ravnateljica Nastavnog zavoda za hitnu medicinu, dr. Gordana Antić.

Zbog velikog broja turista i dalje rade punom parom, ali ne samo zbog toga u jednom dijelu dana imali su neobično velik broj hitnih stanja najvišeg stupnja hitnosti. Mnogi su primijetili da su vozila hitne pomoći cijeli dan jurili s upaljenom sirenom.

- Jučer, u petak, zbrinuli smo u Istri čak 178 pacijenata što nije za turističku sezonu neuobičajeno bude ih neke dane i više. No ne sjećam da smo imali ovakav tempo u Istri, da u kratkom periodu sve za redom,   kao jučer od 13.53 do 18.01 (4 sata i osam minuta) imamo za redom čak 16 poziva prvog stupnja hitnosti ("crveni kod").

To su bile hitne medicinske intervencije za 5 prometnih nezgoda, dvije reanimacije (jedna uspješna), dva moždana udara, dva srčana udara, jedno ozlijeđeno dijete, jedno dijete koje se gušilo stranim tijelom, trudnica   s komplikacijama, osoba bez svijesti te jedna visoko febrilna osoba. Dakle, sve što se moglo dogoditi, dogodilo se. Bilo je to vrlo izazovno, uz ostale pozive tijekom dana za različita hitna i akutna stanja, naši medicinski dispečeri s obzirom na ograničeni broj hitnih medicinskih timova moraju uvijek vrlo dobro promišljati gdje upućuju koji tim kako bi u svakom trenutku, u što kraćem mogućem roku, prvi raspoloživi tim stigao do pacijenta koji nas treba. Naši medicinski dispečeri su mozak naše ustanove. Ulažu veliki trud na čemu smo im svi zahvalni. U turističkoj sezoni, uz to što se jave do 250 puta u danu na broj 194, moraju i razgovarati na različitim jezicima.

Sretni smo kad je ovakav dan iza nas, ali i zadovoljni i ispunjeni, jer smo na sva hitna stanja, kao i druge pozive u pomoć uspješno odgovorili, a to je naša svrha, biti tu kada nas pacijent treba. Sretni smo, jer su laici u oba slučaja reanimacije pristupili, prema uputama naših dispečera, postupcima osnovnog održavanja života. Zajedno smo jači. #Zajednica spašavaživote#, javlja dr. Gordana Antić, ravnateljica Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Istarske županije.

Jasna ORLIĆ

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of