Negativne reakcije

ISTARSKI PODUZETNICI LJUTI NA HGK Razgovarali smo s nekima od njih. "Komora je sada sama sebi svrha i konkretne pomoći od njih nema"

Bilo je kontakata na početku lockdowna kad sam imala veliku dvojbu mogu li ja sa svojim vrtnim centrima nastaviti raditi ili moram zatvoriti, jer to nigdje nije bilo definirano. Mislila sam da su zaposlenici u komori kompetentni, da mi daju odgovor, no oni nisu bili u stanju mjesec dana odgovoriti na moj mail. Kad su se konačno javili, uspostavilo se da je moja tvrtka bila zatvorena, a nije trebala zbog čega sam pretrpjela milijunsku štetu, ističe umaška poduzetnica Selma Smajić

| Autor: Danijela BAŠIĆ- PALKOVIĆ
(Snimio Milivoj Mijošek)

(Snimio Milivoj Mijošek)


Negativne reakcije istarskih poduzetnika vezane uz (ne)funkcioniranje Hrvatske gospodarske komore ne jenjavaju, štoviše, sve su glasnije! Poduzetnici s kojima smo razgovarali, uglavnom se slažu da je djelovanje HGK-Županijske komore Pula besmisleno i da od te institucije nemaju nikakvu konkretnu potporu. Što se članarina tiče, smatraju da ih treba ukinuti po hitnom postupku i poduzetnicima omogućiti pravo izbora.

Nensi Koren direktorica pazinske tvrtke Koplast koja se bavi proizvodnjom proizvoda od plastičnih masa, trgovinom na veliko i međunarodnim transportom, smatra da su sve afere koje se vežu za vodeće ljude u HGK, a radi se o trošenju novca bez nadzora, tek djelić problema koje novinari uspiju iskopati.

- Pitanje je koliko je toga još skriveno. Činjenica je da članarina nije velika, ali kad taj novac stavimo na hrpu radi se o ogromnim sredstvima koja bi se definitivno trebala drugačije koristiti. Što se moje tvrtke i naše djelatnosti tiče, mi od komore nemamo apsolutno nikakve koristi. Dok Hrvatska još nije bila članica Europske unije, još su neke stvari i radili vezano uz regulative, ali danas sve odrađujemo sami i sve je na našim leđima. Komoru kompletno treba transformirati, možda i da ostane kao institucija, ali njihovo djelovanje treba pod hitno mijenjati. Komora je sada sama sebi svrha i konkretne pomoći od njih nema. U svakom slučaju, trebali bi više biti partneri i u korak s vremenom i potrebama poduzetnika, ističe Koren. 

Prisilni članovi

Poduzetnica i vlasnica umaške tvrtke Ures i vlasnica nekoliko nasada Selma Smajić ogorčena je na inertnost institucije koja bi poduzetnicima trebala biti podrška, ali to dugi niz godina nije.

-Ako ne platite članarinu, oni vas blokiraju i to vam je kao da niste platili porez. Kao i sve tvrtke iz realnog sektora, i moja je firma prisilna članica komore. Kad kažem prisilna, to znači da nemamo izbor. Budući da je komora oblik udruživanja s nekakvim višim ciljem povezivanja i davanjem dodatnih znanja i pomoći kod poslovanja, mora nam dati mogućnost odabira. Naime, poduzetnici sami trebaju odlučiti žele li, ili ne žele biti članovi i plaćati članarinu, kaže Smajić. I ona se slaže da ta institucija koja se sama sebi svrha vapi za transformacijom te da u ovakvom obliku, više ne smije nastaviti djelovati.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter