SUVREMENI UREĐAJI

ISTARSKI DOMOVI ZDRAVLJA: Nabava radiološke opreme u svim ispostavama najveća je investicija od osnutka IDZ-a 2004. godine

Prednosti novog radiološkog sustava su neusporedivo bolja kvaliteta slike, manje doze zračenja, arhiviranje i mogućnost slanja slika na bilo koje mjesto na svijetu i očitavanje slika na daljinu. Na ovaj način je, kako kaže ravnatelj, radiološka dijagnostika povezana u jedinstvenu djelatnost na više lokaliteta što je omogućilo povezivanje svih radioloških ordinacija u jedinstven i manje osjetljiv sustav. Kompletna investicija bila je vrijedna 7 milijuna kuna

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
Obnovljena ljekarna pri Domu zdravlja Labin

Obnovljena ljekarna pri Domu zdravlja Labin


"Prva polovica 2022. godine protekla je u znaku dovršetka nekoliko većih investicija u Istarskim domovima zdravlja. Neki od tih projekata realizirali su se u fazama i kroz nekoliko godina, a na dinamiku realizacije nekih je utjecala i pandemija covida zbog koje su se pojedini radovi morali 'rastegnuti' više nego što je to bilo planirano. No, sve je na koncu uspješno privedeno kraju pa se tako poklopilo da smo u prvih nekoliko mjeseci ove godine mogli obilježiti završetak realizacije na čak četiri naše značajne investicije. To naravno ne znači da sad stajemo s našim projektima jer ozbiljne investicije idu dalje, a koliko i u kojem obliku, ovisit će o raznim ekonomskim faktorima, pa i faktoru kapaciteta ustanove da to izvede s obzirom na kronični problem manjka kadrova s kojima se već neko vrijeme moramo nositi na svim razinama", rekao je ravnatelj dr. Ante Ivančić govoreći o aktivnostima Istarskih domova zdravlja u prvom polugodištu ove godine.

Obnova zastarjele opreme

Svi realizirani projekti, dodao je, izuzetno su važni za funkcioniranje sustava zdravstvene zaštite na Poluotoku i za samu ustanovu te se u njih krenulo nakon što su oni višekratno analizirani, usuglašeni i definirani kao prioritetni i od strane Stručnog vijeća i na kolegiju voditelja. Jedan od takvih prioritetnih i nužnih projekata bila je i obnova zastarjele radiološke dijagnostičke opreme i digitalizacija u Istarskim domovima zdravlja.

Foto

Ravnatelj Istarskih domova zdravlja dr. Ante Ivančić (Snimio Milivoj Mijošek)

Naime, jedna od 17 djelatnosti IDZ-a je i radiološka dijagnostika koja je organizirana u svih sedam ispostava, s tim da je u Puli samo RTG dijagnostika zuba, budući da se ostala dijagnostika provodi u Općoj bolnici Pula. RTG oprema je u svim ispostavama bila analogna s filmovima, stara u prosjeku 30 godina.

- Godine 2019. pokrenuli smo proces javne nabave za radiološku opremu u svim ispostavama osim Pule, koji je zbog brojnih žalbi trajao gotovo dvije godine. Nakon njegova dovršetka, pristupili smo ugradnji, ali i instaliranju novih uređaja. Radi se o najsuvremenijim RTG uređajima njemačkog proizvođača Agfa, a napominjem da se ne radi samo o novim kvalitetnim uređajima, već o novoj digitalnoj tehnologiji te da su nabavljen novi hardver i napredni softveri koji omogućuju najkvalitetniju dijagnostiku, kaže ravnatelj Ivančić.

Foto

S otvaranja posudionice medicinskih pomagala u Puli (Snimio Milivoj Mijošek)

Prednosti novog sustava su neusporedivo bolja kvaliteta slike, manje doze zračenja, arhiviranje slika i njihova dostupnost za usporedbu, mogućnost slanja slika na bilo koje mjesto na svijetu i očitavanje slika na daljinu. Na ovaj način je, kako kaže ravnatelj, radiološka dijagnostika povezana u jedinstvenu djelatnost na više lokaliteta što je omogućilo povezivanje svih radioloških ordinacija u jedinstven i manje osjetljiv sustav. Kompletna investicija bila je vrijedna 7 milijuna kuna i to je bila najveća investicija IDZ-a od osnutka 2004. godine. Od tog iznosa 6,5 milijuna kuna je kredit kod IKB-a na 10 godina, a ostali dio su vlastita sredstva Istarskih domova zdravlja.

Ulaganje u labinski stacionar

Ravnatelj Ivančić dodaje kako je izuzetno važno naglasiti da uz vrhunsku opremu, Istarski domovi zdravlja imaju jednako tako vrijedan i stručan kadar kojeg čine četiri radiologa i timovi njihovih suradnika.

Druga velika investicija je dovršetak obnove stacionara u Labinu. U veljači ove godine završena je, naime, adaptacija prostora stacionara Ispostave "dr. Lino Peršić" Labin Istarskih domova zdravlja koja je u fazama trajala četiri godine. Adaptacijom prema projektu arhitektice Alemke Radović Goričanec kompletno su obnovljene sve bolesničke sobe, kao i radni prostori zdravstvenih radnika. Ukupna vrijednost investicije nešto je veća od 1,8 milijuna kuna od čega je malo više od milijun kuna financirano iz decentraliziranih sredstava, 706 tisuća iz vlastitih, a 89 tisuća kuna su sredstva iz donacija.

Foto

U Ispostavu Labin u proteklih pet godina uloženo je više od 9 milijuna kuna (Arhiva)

Prije rekonstrukcije, stacionar je imao osam soba od kojih su sedam bile trokrevetne, a jedna četverokrevetna te se moglo smjestiti 25 pacijenata. Rekonstrukcijom je broj mjesta za smještaj pacijenata ostao isti, ali je povećan broj soba na 9. Uz sedam trokrevetnih, dobivene su još dvije dvokrevetne sobe čime su zadovoljeni uvjeti za smještaj i ugovaranje palijativnih pacijenata.

- Svi zahvati u rekonstrukciju i opremanje stacionara u Labinu doprinijeli su povećanju kvalitete smještaja pacijenata i omogućili im bolju medicinsku skrb i njegu te time podigli razinu zdravstvene zaštite koju, kao ustanova, možemo pružiti stanovništvu Labinštine i cijele Istre, kazao je ravnatelj IDZ-a.

Još jedna vrijedna investicija koja je u prvoj polovici ove godine privedena kraju je završetka uređenja Posudionice medicinskih pomagala Istarskih domova zdravlja u Zagrebačkoj ulici u Puli.

Posudionica medicinskih pomagala

- Palijativna skrb u Istarskim domovima zdravlja razvija se kao projekt u kojem se permanentno procjenjuju potrebe palijativnih bolesnika i traže rješenja za ublažavanje njihovih tegoba i patnji. Jedan od problema koji je uočen bila je nedostupnost medicinskih pomagala, prvenstveno bolničkih kreveta. Iako u Istri postoje brojne udruge i institucije koje posuđuju medicinska pomagala, palijativni bolesnici ih često nisu mogli dobiti u trenutku kad su im bili najpotrebniji. Zato smo odlučili oformiti posudionicu kao dio djelatnosti za palijativnu skrb Istarskih domova zdravlja i palijativnim pacijentima u cijeloj Istri osigurati pomagalo u roku od nekoliko dana, kaže naš sugovornik.

Foto

Do medicinskih pomagala korisnici mogu doći u roku od par dana (Snimio Daniel Sponza / Hina)

Projekt je realiziran zahvaljujući razumijevanju i pomoći Grada Pule i Istarske županije pri čemu je Grad Istarskim domovima zdravlja bez naknade dao na korištenje prostor bivše trgovine na adresi Zagrebačka 39, iz pričuve sanirao krovnu terasu i fasadu, dok je Istarska županija osigurala sredstva za adaptaciju prostora. Ukupno je u adaptaciju i opremanje prostora uloženo 213 tisuća kuna, od čega su 162 tisuće sredstva Istarske županije, a 51 tisuća vlastita sredstva IDZ-a.

Svrha posudionice nije samo posuđivanje, već ima ulogu u integriranoj palijativnoj skrbi, kao mjesto gdje će se članovima obitelji pružiti psihološka i duhovna potpora prilikom izdavanja i povrata pomagala. Posudionica je, kaže dr. Ivančić, i temelj za uspostavu sustava posudionica u Istri.

- U Istri postoji 30-ak mjesta gdje se može posuditi pomagalo i naš cilj je sve te posudionice umrežiti i informacijski povezati. Nerijetko postoji dostupno pomagalo u blizini oboljelog, ali nedostaje informacija o tome. Na web stranici IDZ-a moći će se naći informacije o kontaktima, adresama i radnim vremenima svih drugih posudionica u Istri, rezimirao je dr. Ivančić.

Adaptacija ljekarne u Labinu

Posudionica je namijenjena prvenstveno palijativnim bolesnicima, ali je mogu koristiti i svi drugi teški bolesnici kojima njihovi obiteljski liječnici napišu preporuku, a sva pomagala se iznajmljuju bez naknade.

Zadnji od značajnih projekta realiziranih ove godine je uređenje ljekarne u Labinu. Ljekarna u sklopu Ispostave Labin Istarskih domova zdravlja djeluje od 1980-ih godina, a u sastav Istarskih domova zdravlja vraćena je 2019. godine nakon odlaska u mirovinu dotadašnje zakupnice prostora.

- Prostore i opremu koje smo preuzeli zatekli smo u vrlo lošem stanju lošem, a model izdavanja lijekova je bio kao prvog dana kad je ljekarna otvorena, na šalteru, u skučenom prostoru za klijente. Pokrenuli smo projekt adaptacije: osiguranje sredstava i izradu arhitektonskog projekta. U vrijeme kad smo mnoge investicije morali zaustaviti, adaptacija ljekarne u Labinu je išla dalje kao jedan od prioriteta. Vlastitim sredstvima, decentraliziranim sredstvima i donacijama partnera s kojima godinama surađujemo zaokružena je investicija u konačnom iznosu od 902 tisuće kuna, naveo je dr. Ivančić.

Posebna vrijednost ove ljekarne, dodaje, jest što se nalazi u sklopu doma zdravlja, tako da pacijent, nakon dobivene usluge liječnika, može preuzeti lijek i tako na jednom mjestu zaokružiti proces liječenja. Završetkom adaptacije ljekarne završen je i ciklus investicija u Ispostavi Labin, gdje je u proteklih pet godina, u adaptaciju i opremu stacionara, dijalize, ljekarne i drugih djelatnosti uloženo više od 9 milijuna kuna.

Vrijedna donacija Milana Grozića

"Moram na kraju spomenuti i jednu vrijednu donaciju koja nam je jako važna i koja nas je sve razveselila. Gospodin Milan Grozić iz sela Vranja donirao je Istarskim domovima zdravlja 200 tisuća kuna kojima je nabavljen ultrazvučni aparat za ordinaciju obiteljske medicine u Lupoglavu te po 50 tisuća kuna za stacionar i uređenje biokemijskog laboratorija u Pazinu. To je zaista jedna lijepa priča i još jednom od srca veliko mu hvala na tome, rekao je ravnatelj IDZ-a dr. Ante Ivančić.

* Sadržaj realiziran u suradnji s Istarskom županijom

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter