PAZIN

INVESTICIJA TVRTKE GIP IZ KAROJBE: Na mjestu stare Palacine niknut će nova stambena zgrada sa 16 stanova

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
ISTRA - Palacin, bivsxa uprava zgrada Puris, buducxxa stambena zgrada, GIP Karojba SNIMIO: A. DAGOSTIN

ISTRA - Palacin, bivsxa uprava zgrada Puris, buducxxa stambena zgrada, GIP Karojba SNIMIO: A. DAGOSTIN


Na istočnom ulazu u Pazin, u Ulici Hrvatskog narodnog preporoda, uskoro će građevinska tvrtka GIP iz Karojbe srušiti staru dvokatnicu i na njenom mjestu sagraditi novu stambenu zgradu. Ovaj je objekt dugi niz godina bio upravna zgrada pazinske mesne industrije Puris, dok nije unazad devet godina ta tvrtka završila u stečaju. Kako to biva, tijekom stečajnog postupka rasprodana je i njena preostala imovina.

- Ova je zgrada sagrađena 1911. godine kao stambena zgrada, pa su tako i posljednji stanari iz nje iselili unazad nekoliko desetaka godina. Saznali smo da je zbog reprezentativnosti tada nosila naziv Palacina, kaže nam uvodno Janko Erik, vlasnik tvrtke GIP. 

Kaže da su kao investitori osluškivali potrebe tržište i da im se čini da u Pazinu postoji potražnja za stanovima. Mislili su da će biti moguće sačuvati zgradu u originalnoj formi, međutim, pokazalo se da to neće biti tako lako, a zgrada nije zaštićena kao kulturno dobro.

- Danas su posve drugi standardi izgradnje nego prije sto godina i ne možemo je prilagoditi današnjim protupožarnim, protupotresnim, a pogotovo energetskim standardima, a nama je cilj bio da stanovi ne samo zadovoljavaju prosječne suvremene standarde, već da budu nešto iznad, kaže Erik.

Dakle, kreće rušenje, a zatim izgradnja. Kada i zna li se koliko će koštati stanovi?

- U ovoj godini kreće gradnja, a kad ćemo je dovršit to još ne znamo, ali vjerujem čim prije. Također još ne znamo približno ni cijenu kvadrata, kaže Erik pojašnjavajući da ona ovisi o dosta faktora koji su trenutno vrlo promjenjivi na tržištu. 

Gradit će se 16 stanova odnosno 4 po etaži, jer će zgrada sada imati prizemlje i tri kata (i podrum s drvarnicama/ostavama). Naime, pojašnjava nam investitor, zgrada će ostati u istim ili sličnim vizualnim gabaritima u kojima je i sadašnja, međutim, s obzirom da su se stanovi prije više od stoljeća gradili sa znatno višim stropovima na njihovom će se smanjenju "dobiti" jedan kat.

Pretežno će se raditi o obiteljskim dvosobnim stanovima s dnevnim boravkom različitih kvadratura. U planu im je, u drugoj fazi, sagraditi i jedan poslovni objekt u dvorišnom dijelu parcele. U posljednji čas doznajemo da je rušenje zgrade upravo započelo, te da je zasad uklonjeno krovište.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter