JEFTINO ZEMLJIŠTE U PAZINU

Za gradske parcele na kojima bi trebali biti izgrađeni stanovi buzetska tvrtka ponudila najviše - 31,4 eura po kvadratu

Buzetska tvrtka Kreativne tehnologije ponudila je najvišu cijenu, 1,36 milijuna kuna, za 5.746 četvornih metara građevinskog zemljišta stambene namjene koje je na natječaju polovicom lipnja ponudio Grad Pazin. Početna cijena iznosila je nešto više od milijun kuna, što je izazvalo oštru reakciju pazinske oporbe, koja smatra da je zemljište u naselju Lovrin ponuđeno gotovo pa badava. Naime, početna cijena kvadrata je iznosila na prvi pogled doista niskih 25 eura

| Autor: Bojan ŽIŽOVIĆ
Pazin (snimio Milivoj MIJOŠEK)

Pazin (snimio Milivoj MIJOŠEK)


Buzetska tvrtka Kreativne tehnologije u vlasništvu Dragana Merlića ponudila je najvišu cijenu, 1,36 milijuna kuna, za 5.746 četvornih metara građevinskog zemljišta stambene namjene koje je na natječaju polovicom lipnja ponudio Grad Pazin. Početna cijena iznosila je nešto više od milijun kuna, što je izazvalo oštru reakciju pazinske oporbe, koja smatra da je zemljište u naselju Lovrin ponuđeno gotovo pa badava. Naime, početna cijena kvadrata je iznosila na prvi pogled doista niskih 25 eura. No, u Gradu tvrde da oni nisu mogli utjecati na tu cifru, već je nju odredio ovlašteni sudski vještak. Kako bilo, najviša ponuda nije puno odmakla od početne cijene po kvadratu i iznosi 31,4 eura.

Odluka o tome hoće li ona biti prihvaćena sada ostaje na Gradskom vijeću koje se sastaje sutra. No, to bi trebala biti tek formalnost, budući da Možemo! ima većinu u gradskom parlamentu, a prijedlog za prodaju gradskih nekretnina dolazi iz izvršne vlasti koja je u rukama te platforme. Vlasnik buzetske tvrtke nam logično nije htio otkriti detalje svoje investicije sve dok Vijeće ne potvrdi da je njegova ponuda najbolja i dok Grad s tom firmom ne potpiše ugovor o prodaji.

Interes potencijalnih investitora s obzirom na nisku početnu cijenu, ali i činjenicu da u Pazinu kronično nedostaje stanova, i nije bio prevelik. Osim tvrtke Kreativna tehnologija, ponudu za kupnju šest parcela, koje su se prodavale isključivo zajednički, predale su, prema informacijama iz Grada, i firma Učka konzalting (1.250.000 kuna), Renato Ferenčić (1.181.000 kuna) iz Pazina, te tvrtka Aktiva kapital iz Gračišća (1.101.667 kuna).

Oporba, osim što je bila protiv prodaje po tako niskoj cijeni, predlagala je da se na tom području izgrade POS-ovi stanovi. Zamjeraju gradonačelnici da je, kad je bila u oporbi, bila protiv bilo kakve prodaje gradskih nekretnina dok se ne izradi registar, a sada to isto čini. Oni, napominju, nisu protiv gradnje stanova, ali smatraju da je trebalo bolje promisliti o gradnji na području gdje se uglavnom nalaze obiteljske kuće.

Na sjednici Gradskog vijeća sutra će se naći i prijedlog izmjene odluke o načinu, uvjetima i postupku raspolaganja imovinom u vlasništvu Grada Pazina, a u kojem stoji da "ukoliko tijelo koje donosi odluku utvrdi da je to u gospodarskom interesu Grada Pazina, početnu cijenu na javnom natječaju može utvrditi u iznosu višem od njezine tržišne cijene", što bi se moglo protumačiti i kao priznavanje greške, to jest prodaje po izrazito niskoj početnoj cijeni navedenih nekretnina. U Gradu to, naravno, ne vide tako.

"Grad je ponudio nekretnine prema zakonito određenoj početnoj cijeni. U postupku prodaje nekretnina Grad je obvezan na tržište staviti nekretnine u prodaju sukladno procjeni ovlaštenog procjenitelja i sukladno Odluci. Pritom je važno naglasiti da Grad ne ulazi u te procjene, već zajedničko procjeniteljsko povjerenstvo stručnjaka na razini Istarske županije ocjenjuje svaku pojedinu procjenu i, ukoliko nešto odstupa od trenutno tržišnih uvjeta i cijena bude manja, to tijelo odmah reagira i ocjena na elaborat procjene bude negativna. Također, cijeli postupak procjene vodi se u e-sustavu, što onemogućava bilo kakve špekulacije i nepravilnosti jer je pod nadzorom. Ne manje važno je da je ocjena stručnjaka kako je početna cijena, koja je određena procjeniteljskim elaboratom, realna u odnosu na stanje zemljišta u smislu konfiguracije, opterećenja s pravom služnosti, pristupa i blizine izrazito prometne državne ceste", naglašavaju.

Zbog čega onda predlažu izmjene odluke o raspolaganju imovinom?

"Svjesni nepredvidljivih gospodarskih kretanja i stalnih promjena na tržištu, Gradskom vijeću upućen je Prijedlog izmjene Odluke koja je donesena još 2009. godine, s izmjenama u 2018., a kojom je određeno da se tržišna cijena nekretnina utvrđuje procjembenim elaboratom koji izrađuje ovlašteni sudski vještak ili ovlašteni sudski procjenitelj. Prijedlog izmjena odnosi se na uvrštenje iznimke od ovog pravila za slučajeve u kojima Gradsko vijeće smatra da je moguće obrazloženo odstupiti od procjeniteljske početne cijene, primjerice prilikom povećanog interesa investitora ili povećanja cijena na tržištu u odnosu na trenutak u kojem je izvršena procjena. Izmjene Odluke predlažu se kako bi Grad Pazin u budućnosti bio prilagodljiviji i responsivniji aktualnom stanju na tržištu", zaključuju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter