(1982.-2020.)

IN MEMORIAM: Odlazak Tihomira Percana, renomiranog arheologa i istraživača prapovijesti Istre i šire jadranske regije

| Autor: dr.sc. Ida Koncani Uhač
Arheolog iz Raklja Tihomir Percan pokazao nam je  prikupljene ostatke Liberatora u Hrvatskom  restauratorskom zavodu u Juršićima (Arhiva)

Arheolog iz Raklja Tihomir Percan pokazao nam je prikupljene ostatke Liberatora u Hrvatskom restauratorskom zavodu u Juršićima (Arhiva)


Ostadosmo shrvani u nevjerici. U šutnji zatečeni. U bol zavijeni. Napustio nas je naš voljeni Tihomir Percan.

Tihomir je rođen 1982. godine u Raklju gdje je odrastao pod okriljem obiteljske ljubavi, majke Romane, oca Josipa i obožavane mlađe sestre Nade. Osnovnu školu Vladimir Nazor je pohađao u Krnici. Nakon završenog srednjoškolskog obrazovanja u pulskoj gimnaziji, Tihomir upisuje studij arheologije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gdje 2008. godine stječe diplomu arheologa. Već kao student, Tihomir je sudjelovao na brojnim arheološkim istraživanjima, ne samo u Istri nego i na širem hrvatskom području.

Izbor životne profesije i ljubav prema rodnom zavičaju, vratili su ga u rodnu Istru, u mili mu Rakalj. Zaposlen kao konzervator-arheolog u Službi za arheološku baštinu Hrvatskog restauratorskog zavoda, u Odjelu za kopnenu arheologiju sa sjedištem u Juršićima, Tihomir je realizirao značajne arheološke projekte. Istraživanja i konzervatorsko-restauratorski radovi provedeni pod njegovim vodstvom na arheološkim lokalitetima u Mutvoranu, Plominu, Starom Raklju, Sutivancu, Barbanu, Sv. Mihovilu nad Limom, Sv. Križu kod Završja, crkvi Sv. Jeronima u Humu, ali i drugim, pridonijeli su da se javnost bolje upozna s bogatom materijalnom i kulturnom poviješću istarskog kraja.

Najznačajnija arheološka istraživanja za poznavanje prapovijesti Istre i šire jadranske regije, pod vodstvom Tihomira provođena su u Ljubićevoj pećini kod Marčane.

U bogatoj stratigrafiji otkriveni su arheološki nalazi iz razdoblja epigravetijena stari i više od 20.000 tisuća godina. Kao plod višegodišnje suradnje između Hrvatskoga restauratorskog zavoda te Muzeja prapovijesne antropologije u Monaku, rezultate ovih istraživanja Tihomir je prikazao kroz izložbu Ljubićeva pećina koja je prvi put postavljena 2013. u Monaku.

Autor je izložbe i kataloga Sv. Križ – Završje te nekoliko poglavlja u knjigama i monografijama i znanstvenih i stručnih radova. U svojem je radu surađivao s raznim kulturnim i muzejskim institucijama u Hrvatskoj i inozemstvu. Bio je doktorand na Sveučilištu u Primorskoj, Filozofskom fakultetu u Kopru s temom "Limski zaljev na prijelazu tisućljeća - problem prelaska kasnog brončanog u starije željezno doba Istre".

Bio je zaljubljenik u sport, a posebno nogomet. Bio je aktivan član NK Pomorac Rakalj-Krnica od njegova osnutka 1999. godine. Svoju upornost u sportu potvrdio je i kada je 2014. istrčao maraton u Trstu. Bio je i zaljubljenik u prirodu i more, planinario je i ribario. Bio je strastveni berač šparoga i gljiva, a najviše od svega, volio je putovanja.

Tihomir Percan, istinski dobar čovjek, svojim je nasmijanim i vedrim duhom, okupljao ljude oko sebe, uvijek imajući razumijevanja za svakoga. Bio je dobar duh za sve koji smo ga poznavali. Njegovu vedrinu zauvijek ćemo nositi u našim srcima.

Komemoracija za našeg dragog i voljenog Tihomira Percana održat će se 4. srpnja u subotu u 18 sati ispred crkve sv. Agneze u Starom Raklju.

Tugujućoj obitelji, djevojci, rodbini, prijateljima i kolegama izražavamo najiskreniju sućut, s istinskom željom da ova beskrajna tuga i bol prerastu u ponos jer smo imali priliku poznavati i imati našeg Tihu.

Ne umireš, ne;

Kano leptir vineš se

U istom nebu.

(B. Biletić, Svetkovina duše)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter