MUKE PO TURISTIMA

IMA IH SVAKAKVIH, ALI NAJGORI SU MLADI BRITANCI  Bodu ih komarci, ručnici su im premali, frižider preglasan, a more im previše šumi!


Stol za stolni tenis pluta u bazenu, korištene dječje pelene pobacane po cijelom dvorištu, ostaci hrane, plastične vrećice i hrpa boca, folije od pakiranog mesa. Sve je to bilo pobacano okolo i u bazenu. Kada nam je došao radnik očistiti bazen više od sat vremena je iz njega izvlačio smeće koje su u njega bacali gosti, govori nam Maja, iznajmljivačica kuće za odmor u Boljunu koja se zgrozila kada je ugledala što ju je dočekalo nakon odlaska gostiju.

-Kuću su unajmila dva para s djecom. Porijeklom su Rusi, ali već dugo žive u Njemačkoj i baš me zanima da li se i doma tako ponašaju i bacaju smeće gdje god stignu, kaže nam Maja koja se četiri godine bavi iznajmljivanjem. Kaže bilo je svakakvih situacija, a u pamćenju joj je ostalo i kada joj se odvod začepio u kupaonici jer je netko iskorišteni tampon ubacio u odvod tuša.

-Ma prestrašno, nisam mogla vjerovati kada sam to vidjela. Bilo je   slučajeva kada nam se cijeli bazen začepio jer su gosti u njemu kupali psa kojem su strašno padale dlake, pa smo sve morali isprazniti, prisjeća se Maja.

Gunđaju da smanje cijenu

Svi koji se bave turizmom spremni su na to da mogu nabasati na svakakve goste i da će morati imati strpljenja. Međutim nekad se iznajmljivanje apartmana ili kuće za odmor pretvara u pravu noćnu moru. Potvrđuje nam to i Marina iznajmljivačica luksuznih vila za odmor, rekavši da su najgori mladi Englezi koji često puta iza sebe ostave pravi svinjac. Od umazanih tuš kabina pjenom za brijanje, porazbijanog suđa i inventara, a pamti i slučajeve kada su doslovno demolirali cijelu kuću.

-Ma stvarno ima svega pa i nekih bizarnih zahtjeva. Evo recimo zadnji gosti žalili su se da su im ručnici premali, pa su brže bolje išli pisati prigovor. "Ručnici za kupanje su nerazumno mali, ali rečeno nam je da su to normalne veličine u Hrvatskoj. Ovo je neprihvatljivo". Neki su se recimo žalili da im je frižider previše bučan, neki su pisali prigovor da im ne radi pećnica iako su je namjestili na odleđivanje. Upravo su nam jedni javili da odlaze jer ima komaraca, priča Marina. Nekima je previše sparno pa montiraju klimu na 16 stupnjeva, ali pritom otvore sve prozore i žale se da klima ne radi, a jedan od bizarnijih prigovora svakako je bilo da im more previše šumi pored kuće za odmor, kaže Marina.

Ima gostiju koji čim dođu, kreću s prigovorima tvrdeći da to nije ono što su oni očekivali. "Tako žele spustiti cijenu i odmah traže zamjenski smještaj iako u vili koja je predivna nisu proveli ni pola dana. Takve odmah prepoznajem jer čim dođu počnu gunđati i zapravo na taj način funkcioniraju, stalno se žale i pronalaze svakakve besmislice i žele da im se snizi cijena, prijeteći negativnim ocjenama na Trip Advisoru. Dolaze sa psima. Iako nigdje ne piše da je dozvoljeno da ih kupaju u bazenu, oni to uredno čine. Englezi su specifični osobito oni koji dolaze s djecom, jer za razliku od naših gostiju koji paze na djecu, oni ih puste da rade što god hoće, kaže Marina i dodaje:

-Najbolje je kad mi zablesiraju aparate u apartmanu i kažu, ne radi, a ne znaju ih niti uključiti. Odmah traže drugi smještaj i hoće sav novac nazad, a nisu ni pola sata bili u kući. Što se mene tiče, slobodno sjednite u avion i pravac kući. Ma ja sam full ljubazna i cijeli svoj život sam u turizmu ali ne dam da me netko vara i radi budalu od mene. Najam vila ide tako da vidiš slike, pročitaš opis, dobiješ ponudu, to prihvatiš, platiš i gotovo. U slučaju bilo kakvih grešaka vraćamo novac, obavijestimo ljude, tražimo zamjenske vile ali kada je sve top, e onda ideš kući bez ičeg ili guštaš godišnji. Trećeg nema, kaže iznajmljivačica vila u Istri. (PIŠE Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter