DOC. DR. SC. MARINKO RADE IZ ROVINJA DOBITNIK NOVOG MEĐUNARODNOG PRIZNANJA

I GEN MOGUĆ UZROK KRIŽOBOLJE Nastavak istraživanja na Medicinskom fakultetu u Puli

| Autor: Duška PALIBRK

Matematičkim analizama dokazali smo kritičku vrijednost kada je gotovo sigurno da će pacijent u narednih nekoliko godina razviti jednu ili sve od promjena, poput degeneracije diska, upalne reakcije kralježaka ili pak teške križobolje, pojasnio nam je Rade


Docent dr. sc. Marinko Rade, mladi znanstvenik iz Rovinja, ravnatelj rovinjske Bolnice za ortopediju i rehabilitaciju "Prim. Martin Horvat", predavač na sveučilištu u Finskoj, a uskoro i na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Puli - brojnim je međunarodnim priznanjima nedavno dodao novu uglednu nagradu. Sa svojim je istraživačkim timom na Svjetskom kongresu Međunarodnog društva za istraživanje slabinske kralježnice (International Society for the Study of Lumbar Spine), održanom u japanskom gradu Kyotu, osvojio nagradu za najbolji klinički znanstveni rad u 2018. godini.

 Eksperiment

Riječ je o društvu koje okuplja ponajbolje svjetske stručnjake za patologiju kralježnice. Trenutno ih je samo 50 punopravnih članova s pravom glasa, redom renomirani sveučilišni profesori, istraživači, liječnici, a među njima docent Rade jedini iz Hrvatske. Među tisuću pristiglih radova stručno povjerenstvo od 113 sveučilišnih profesora i znanstvenika odabralo je devet najboljih za prezentaciju na kongresu. Za istu nagradu natjecala su se zaista velika sveučilišta i bolnice poput američkih sveučilišta Stanford i Emory (Atlanta), Nacionalnog sveučilišta Singapura, Nacionalne sveučilišne bolnice Južne Koreje, sveučilišta u Fukushimi i Tokiju, Bolnice njemačkih oružanih snaga i Sveučilišta u Ulmu, ali nagrada je pripala istraživačkom timu u kojem je bio i doc. Rade za rad naslovljen "Endplate defect is heritable, is independently associated with low back pain and may trigger intervertebral disc degeneration and Modic Changes: a longitudinal study from TwinsUK".

- Riječ je o eksperimentu koji smo provodili pune tri godine na odjelu genetske epidemiologije u londonskom King's Collegeu, analizirajući magnetsku rezonancu i klinički status 996 blizanaca. Najveće ostvarenje našeg malog 8-članog tima, u kojem su ugledni liječnici i profesori iz Velike Britanije, Finske i Izraela, konkretan je dokaz da je hrskavična pokrovna ploča kralješka glavni uzročnik degeneracije intervertebralnog diska te bolnih promjena u trupu kralješka koje nazivamo Modic, uz vrlo limitirajuće križobolje. Označili smo i mogući gen koji može biti povezan s time. Dakle, detektirali smo mogući target za nove terapije, otvorivši nova vrata u borbi protiv limitirajuće križobolje koja zahvaća 70 posto populacije barem jednom u životu. Matematičkim analizama dokazali smo kritičku vrijednost kada je gotovo sigurno da će pacijent u narednih nekoliko godina razviti jednu ili sve od promjena, poput degeneracije diska, upalne reakcije kralježaka ili pak teške križobolje, pojasnio nam je Rade. 

Bodovi

Otkriva nam i da će nastavak ovog istraživanja uvrstiti u kurikulum Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Puli. Uz druga prijavljena istraživanja znanstvenika s pulskog Sveučilišta, i ovo je uz pozitivnu ocjenu međunarodnog stručnog povjerenstva hrvatske Agencije za znanost i visoko obrazovanje (AZVO) pridonijelo dobivanju dopusnice za znanstveno područje biomedicine i zdravstva. Nagrada za najbolji rad iz područja slabinske kralježnice, kao i Godišnja nagrada za znanost po izboru Finskog društva za bolesti kralježnice Finskog liječničkog zbora, koje su doc. Rade i njegov tim dobili za istu liniju istraživanja u ožujku ove godine, nosi konkretne bodove pri međunarodnom rangiranju Medicinskog fakulteta u Puli i prije početka njegova rada.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter